rettssak
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Alarmen gikk da studentens fastlege varslet fakultetet. Legen mente studenten «under ingen omstendigheter» burde ha behandlingsansvar for pasienter.
En mann i 40-årene saksøkte denne høsten UiT Norges arktiske universitet og Kunnskapsdepartementet for å få omgjort et vedtak i Felles klagenemnd. Der ble mannen utestengt i fire år fra medisinstudiet fordi nemnda mente han ikke er skikket for legeyrket.
Mannen ble tatt opp på medisinstudiet i 2005, og siden den gang har mannen studert av og på. Han hadde på tidspunktet han ble utestengt kun et halvt år igjen av den seksårige medisinutdanningen.
I november ble saken behandlet i Oslo tingrett, og nå er dommen klar. Han får ikke medhold og vil fremdeles være utestengt fra yrket i fire år gjeldende fra september 2022.
Studentens advokat Arnt Lauritz Angell i Elden advokatfirma sier at klienten hans er skuffet over dommen.
— Han syns det er synd at han har kommet så langt i studiet, og så bli møtt med en utestengelse helt på slutten. Han hadde kun et halvt år igjen, og han har åpenbart noen traumer fra en krig der han tjenestegjorde for Norge.
Angell opplyser at de ikke har tatt stilling til om de ønsker å anke ennå.
Var truende overfor Kronprinsen
Hendelsene knyttet til studenten strekker seg over mange år, og han har vært til og fra medisinstudiet flere ganger.
De første bekymringsmeldingene kom i 2006 fra medstudenter som opplevde atferden hans som utagerende og truende. Den gang ble det gjennomført en samtale med studenten, der han avviste anklagene og mente han var utsatt for en aksjon fra medstudentene.
Saken ble avsluttet uten videre oppfølging eller etterspill.
I 2011 fikk Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT et nytt varsel, denne gang fra studentens fastlege. Fastlegen skrev at studenten «under ingen omstendighet bør ha behandlingsansvar for pasienter» fordi dette kunne medføre fare for pasienters liv og helse. Fastlegen beskrev at studenten i perioder er manisk og psykotisk.
Noen år senere, i 2016, fikk fakultetet vite at studenten hadde vært innlagt flere ganger ved en psykiatrisk institusjon og blitt diagnostisert med flere ulike psykiske lidelser. Diagnosene ble i retten trukket i tvil av en psykiater.
Det ble fattet vedtak om å midlertidig utestenge studenten fra studiet, og senere samme år kom flere hendelser fra de foregående årene fram i lyset.
Blant annet kom det fram at studenten hadde blitt oppfattet som truende mot kronprins Haakon på en veterankonferanse og ble lagt i bakken av Den kongelige politieskorte. Det samme skal ha skjedd med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen et par år senere. Studenten ble etterforsket av PST og fikk et forbud mot å komme i nærheten av forsvarssjefen.
Flere varsler samme dag
Så, i 2019, var studenten tilbake på skolebenken. Fordi han hadde vært så mye inn og ut av studiet, ble det bestemt at han måtte ta det femte studieåret på nytt.
Ting så ut til å gå på skinner for studenten. Det femte studieåret og første halvdel av det sjette ble gjennomført uten bemerkninger.
Så bestemte studenten seg for å dra på et jobboppdrag på et skip i Asia i juleferien før det siste semesteret. Skipet fikk problemer og studenten ble forsinket og rakk ikke studiestart i januar. Det ble bestemt at studenten likevel skulle fullføre semesteret som planlagt.
På samme dag i mars 2021 ble det sendt flere tvilsmeldinger fra forskjellige hold.
- Nevrokirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge varslet om at studenten hadde utgitt seg for å være lege overfor pasienter, gitt instrukser og oppført seg respektløst og truende mot sykepleiere på avdelingen.
- Kreftavdelingen ved samme sykehus varslet at han under praksis hadde oppført seg krenkende overfor kjøkkenpersonale og vist dårlig samarbeidsevne overfor personale.
- Hjemmetjenesten i Tromsø varslet om at han var stresset, opphisset og lite fungerende, med flere brudd på taushetsplikten, inkludert deling av en video av en pasient.
Stressreaksjon og PTSD
Varslene ble behandlet ved fakultetet, og et par måneder senere ble det besluttet at mannen skulle utestenges fra medisinstudiet. Da saken var oppe i Nemnda for studentsaker høsten 2022 ble det bestemt at han skulle utestenges i fire år. Saken ble klaget inn for Felles klagenemnd, som i februar 2024 opprettholdt vedtaket.
Studenten mente selv at vedtaket om utestengelse var ugyldig, og han viste til at han hadde fått gode tilbakemeldinger både faglig og i praksis før hendelsene i mars 2021 som førte til en skikkethetsvurdering.
Ifølge studenten var disse hendelsene stressreaksjoner som oppsto etter en forsinket oppstart av vårsemesteret, som han mener ikke ble tilstrekkelig tatt hensyn til av klagenemnda.
Han viste til attester som sier at han har fungert godt i sitt helserelaterte arbeid. Han mener utfordringene primært har vært knyttet til stress, PTSD etter krigsopplevelser og et tidligere høyt alkoholinntak. Han viste til å ha nylig fått diagnosen ADHD og startet medisinering, noe som skal ha bidratt til bedre kontroll over den psykiske helsen.
Streng reaksjon
Han mener klagenemnda ikke har sannsynliggjort at han på vedtakstidspunktet i oktober 2022 fortsatt led av en psykisk lidelse som kunne utgjøre en fare i henhold til skikkethetsforskriften.
Videre hevder han at nemnda har feilvurdert risikoen for tilbakefall, og at den ikke har oppfylt sin plikt til å tilby utvidet oppfølging og veiledning før utestengelsen. Ifølge skikkethetsforskriften skal slike tiltak bare unnlates dersom det er åpenbart at de ikke vil hjelpe studenten, noe som ikke er grundig redegjort for i denne saken, mente studenten.
Han mener også at utestengelsen oppleves som en uforholdsmessig reaksjon, særlig fordi han allerede har fullført store deler av studiet. Han bemerket også at det er uklart om den tidligere beståtte utdanningen vil bli godkjent dersom han søker opptak til medisinstudiet på nytt.
Klar dom
Dommerfullmektig Bendik Bang Pedersen mener at hendelsene i 2021, satt sammen med studentens historikk og «hans manglende erkjennelse av at atferden har vært problematisk», gjør at han på tidspunktet vedtaket ble gjort utgjorde en mulig fare for pasienter, brukere og andre.
Selv om dommeren ikke er i tvil om at studenten har fungert godt i perioder og vært en betydelig ressurs, har det vært flere langvarige studieavbrudd og en rekke tvils- og bekymringsmeldinger over en 15-års periode.
Dommeren mener at studenten har langvarige og tilbakevendende problemer som gjør at det er sannsynlig at risikoen for nye episoder er til stede.
Han viser også til at studenten ikke har dokumentert noen behandling for ADHD-diagnosen for retten, selv om han har blitt oppfordret til det.
Konklusjonen til retten er utestengelse i fire år.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år