Publisering
Masseflukt fra tidsskrift i protest mot «uetisk» høye publiseringspriser
Over 40 redaktører i to tidsskrifter utgitt av forlagsgiganten Elsevier har sluttet i protest og starter nytt tidsskrift.
Brussel (Khrono): Redaktørene for NeuroImage og NeuroImage: Reports går ikke stille i dørene når de nå forlater de to tidsskriftene.
De slår døra igjen med et brak.
I en felles uttalelse går redaktørene hardt ut mot det de mener er uetisk høye priser for å publisere i tidsskriftene, satt av forlaget Elsevier. De skriver at de har forsøkt å få forlaget til å sette ned prisen, uten hell. Samtidig varsler redaktørene at de vil starte et nytt ideelt tidsskrift med åpen publisering, Imaging Neuroscience, med mål om å overta posisjon som ledende på sitt felt, fra NeuroImage.
Over 40 redaktører trekker seg
NeuroImage ble startet i 1992 og gikk ifølge Nature over til åpen publisering — også kjent som Open Access — i 2020. Året etter ble NeuroImage: Reports lansert for å publisere resultater og metoder.
Striden står om publiseringsavgifter, såkalt Article Processing Charge (APC), som forlagene krever av forskere for å publisere med åpen tilgang. Da tidsskriftet gikk over til åpen publisering ble publiseringsavgiften satt til 3000. Siden er den blitt hevet to ganger.
All NeuroImage and NeuroImage:Reports editors have resigned over the high publication fee, and are starting a new non-profit journalhttps://t.co/DmnwDKVCK7
— Imaging Neuroscience EiC (@ImagingNeurosci) April 17, 2023
This comes with great regret, and a huge amount of thought and discussion- please read announcement to get more details. pic.twitter.com/evEuWO7b4E
I dag ligger den på 3450 amerikanske dollar — over 36.000 norske kroner — for publisering av en artikkel.
I sin uttalelse skriver redaktørene at de har forsøkt å overbevise Elsevier om å redusere denne avgiften fordi de mener høy profitt er «uetisk og ikke bærekraftig». De varsler samtidig at samtlige redaktører, over 40 personer, trekker seg.
Det hele ble annonsert i en melding på twitter, der de også delte uttalelsen.
Skal ha bedt om reduksjon
Ifølge redaktørene er kostnadene ved en artikkel i relevante tidsskrifter anslått til 1000 dollar eller mindre.
De skriver at «forskere og finansiører føler i økende grad at det er galt av forlagene å ta så høy profitt», og peker på at forlagene ikke har finansiert forskningen som ligger bak og at de ikke betaler forfatterne eller fagfellene.
Ifølge uttalelsen har redaktørene bedt Elsevier om å redusere publiseringsavgiftene til under 2000 dollar, i mars skal de ha truet med å trekke seg. De skriver at Elsevier svarte i april at det ikke ville bli redusert fordi de mener markedskreftene gir støtte til dagens APC.
Elsevier svarer på sin side, ifølge Nature, at publiseringsavgiftene går til å dekke kostnader forbundet med publisering av en artikkel med åpen tilgang. Andrew Davis i Elsevier sier til tidsskriftet at APC for NeuroImages er lavere enn det nærmeste sammenlignbare tidsskriftet på feltet.
Det er store forskjeller på publiseringsavgiftene i ulike tidsskrifter og forlag. Ifølge Nature ligger den på 6300 dollar for Elsevier-tidsskriftet The Lancet Neurology, mens den for Springer Natures Nature Neuroscience ligger på 11.690 dollar og for Wiley-tidsskriftet Human Brain Mapping på 3850 dollar.
«Ren grådighet fra Elsevier»
En av redaktørene som trekker seg, Chris Chambers, professor ved Cardiff University, er ikke nådig i sin kritikk av forlaget. Overfor Times Higher Education karakteriserer han den siste økningen i publiseringsavgiftene som «ren grådighet fra Elsevier».
— Fakta er at vi ikke trenger Elsevier, det er et parasittisk selskap som tar produktet av vitenskapen for ingenting og deretter krever at lesere og forskere skal kjøpe tilbake tilgangen, sier han til avisa.
Nyeste artikler
Ingen andre har skrive avhandling om dette emnet
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet