John-Arne Røttingen slutter

Kvinnelige favoritter til ny toppleder i Forskningsrådet

Både Camilla Stoltenberg og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, nevnes som mulige kandidater som ny toppsjef i Forskningsrådet.

Mari Sundli Tveit, områdedirektør politikk i NHO, har ingen kommentar til framtidig ledelse av Forskningsrådet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere var nok litt overrasket da John-Arne Røttingen sist uke meddelte at han har sagt opp stillingen sin som administrerende direktør i Forskningsrådet vel tre år etter at han tiltrådte.

Han skal inn i en stilling som global helseambassadør i Utenriksdepartementet fra 1.desember.

Hvem vil nå ta over jobben som forsknings-Norges mektigste? Khrono har loddet stemningen.

Sundli Tveit trukket fram av flere

Forskningsrådet er et statlig organ som finansierer forsknings- og innovasjonsprosjekter, og er underlagt Kunnskapsdepartementet.

Mari Sundli Tveit, områdedirektør politikk i NHO, har ingen kommentar til framtidig ledelse av Forskningsrådet.

Administrerende direktør bør ha solid forskningserfaring og gode leder- og forhandlingsegenskaper.

Flere kilder Khrono har snakket med nevner politikkdirektør i NHO og tidligere rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit som en aktuell kandidat for stillingen — og en som innehar alle disse kvalitetene.

Hun var også med i spekulasjonene rundt mulig ny rektor ved NTNU, men i fjor høst avviste hun at hun var søker der. «...jeg har akkurat begynt i ny jobb i NHO og et jobbytte er ikke i tankene mine nå», sa hun til Khrono den gangen.

Nå er hun ikke like bastant i avvisningen om en mulig søknad til Forskningsrådet:

I en sms til Khrono skriver hun at hun gratulerer John-Arne Røttingen med ny viktig jobb «og takker for hans meget sterke innsats i Forskningsrådet. Når det gjelder fremtidig ledelse av Forskningsrådet har jeg ingen kommentar.»

Fakta

Styret skal ansette ny sjef i Forskningsrådet

Her er det sittende styret i Forskningsrådet:

  • Hilde Tonne, konserndirektør Rambøll, Oslo, styreleder
  • Kenneth Ruud, prorektor UiT, Tromsø, nestleder
  • Jan Magnus Aronsen, Førsteamanuensis UiO, Oslo
  • Eli Aamot, konserndirektør SINTEF, Trondheim
  • Geir Førre, gründer og investor Firda AS, Oslo
  • Mette Halskov Hansen, professor UiO, Oslo
  • Pinar Heggernes, instituttleder UiB, Bergen
  • Kirsti Hjemdahl, dagleg leiar, Stiftelsen Cultiva, Kristiansand
  • Tomas Kåberger, professor Chalmers tekniska högskola, Sverige
  • Eimund Nygaard, adm.dir. Lyse, Stavanger
  • Lars Harry Vorland, adm.dir. Helse Nord Rhf, Tromsø
  • Vemund Riiser (ansattrepresentant)
  • Eirin Isaksen Winsnes ( ansattepresentant)

Styret skal etter planen ha sitt neste møte 10.september.

Kilde: Forskningsrådet

Etter det Khrono har grunn til å tro, var hun en av kandidatene i finaleheatet den gang John-Arne Røttingen ble ansatt.

Røttingen selv sto ikke på søkerlisten som omfattet 19 personer, men ble hentet inn som den 20.kandidaten etter at fristen gikk ut. Det fortalte han selv til Khrono i et 100-dagers-intervju i 2017.

Camilla Stoltenberg har ikke svart på Khronos henvendelse om hun kan være aktuell søker til toppsjefstillingen i Forskningsrådet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Stoltenberg en sterk kandidat

En annen sterk kvinnelig kandidat til årets søkerrunde vil være leder i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener flere Khrono har snakket med.

Hun har vært ønsket til flere rektorstillinger de siste årene, blant annet ble hun foreslått ved Karolinska Instiutet da Ole Petter Ottersen ble ansatt, og det skal ha blitt gjort forsøk på å få henne til å søke rektorstillingen ved OsloMet da Rice fikk fornyet tillit, men hun sto ikke på søkerlisten der.

Etter det Khrono erfarer var hun også inne som en av u.off-kandidatene til rektor ved NTNU etter at Gunnar Bovim gikk av i fjor høst.

Søkekomiteen ved Universitetet i Oslo ønsket også Camilla Stoltenberg som rektorkandidat etter Ole Petter Ottersen var ferdig, men hun avviste overfor Uniforum, muligheten for å stille til valg ved universitetet så lenge hun var ansatt ved FHI.

Camilla Stoltenberg har i denne omgang ikke svart på Khronos henvendelse om hun kan være en aktuell søker til toppstillingen i Forskningsrådet.

Også assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad har kommet opp som et aktuelt navn for stillingen, men det har heller ikke lyktes Khrono å nå han.

UiB-Olsen vurderer alt

Dag Rune Olsen, rektor ved UiB og UHR-leder er på jobbjakt, og kan være aktuell som søker på stillingen som ny toppsjef i Forskningsrådet etter John-Arne Røttingen.

Dag Rune Olsens andre rektorperiode ved Universitetet i Bergen går ut 31. juli 2021, og det er ingen hemmelighet at han er på utkikk etter ny jobb. Han søkte blant annet stillingen som rektor ved NTNU i fjor høst og var en av to innstilte til jobben, der Anne Borg trakk det lengste strået.

Når Khrono spør han om han vil vurdere å søke på stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet svarer han:

— Jeg vurderer alt. Dette kom litt bardust på — jeg har ikke rukket å reflektere over det. Det er ikke overraskende at John-Arne (Røttingen journ.anm.) fikk en ny topplederstilling, med tanke på hans kvalifikasjoner.

Tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, som også har sittet i styret i Forskningsrådet, sier til Khrono at det er uaktuelt for han å søke på stillingen.

Rektor ved OsloMet, Curt Rice sier at han stortrives i jobben han har. Hans andre åremålsperiode ved OsloMet går ut i august 2023.

— Det er for tidlig for meg å søke nye jobb, sier han til Khrono.

Søkte forrige gang

Forrige gang denne stillingen var utlyst trakk flere søkere seg helt på tampen, og flere — blant annet Røttingen selv, var unntatt offentligheten.

Blant søkerne som ikke var unntatt offentligheten sto både tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen (nå rektor ved Karolinska Institutet), tidligere sykehusdirektør ved Ahus, Yngve Mikkelsen og toppsjefen i Simula Research Laboratory AS, Aslak Tveito.

Ole Petter Ottersen har ikke svart på Khronos henvendelser på om han kommer til å søke igjen.

Også divisjonsdirektør i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik søkte den gang stillingen, etter Arvid Hallén. Når Khrono ringer henne for å spørre om hun har tenkt å søke igjen sier hun:

— Det har jeg overhodet ikke tenkt på. Spekken er heller ikke klar. Jeg jobber jo i ledergruppen, og har med glede sett John-Arne (Røttingen red.mrk) sin endringskraft. Det viktigste for meg nå er å heie på at vi får en leder som kan videreføre de prosjektene og den kraften han har. Mer har jeg ikke å si, sier Fahlvik.

Områdedirektør i Forskningsrådet, Kristin Danielsen, avviser også at hun har tenkt å søke:

— Det er nok ikke noe jeg har tenkt på, nei. Jeg er veldig happy med å være en del av ledergruppen, sier hun til Khrono.

Hadde 100 navn på lista i 2016

Curt Rice var også under forrige rekrutteringsprosess til toppsjef i Forskningsrådet, leder i Komite for likestilling og mangfold i forskningen. Han var skuffet over at styret i Forskningsrådet ikke ansatte en kvinnelig leder.

Denne gangen mener Rice det er flere aktuelle kvinnelige kandidater. Han nevner Mari Sundli Tveit og Camilla Stoltenberg, samt blant andre tidligere statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Rebekka Borsch (V) og viserektor og prorektor ved Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal og Margareth Hagen.

Daværende styreleder i Forskningsrådet, Henrik O. Madsen, fra DNV GL, sa til Khrono etter ansettelsen av Røttingen den gangen at de hadde hatt mer enn 100 navn på listen som de hadde vurdert, og 10 av dem hadde vært inne til intervju.

— Vi hadde et meget spennende finaleheat, men vi kom altså fram til at det var John-Arne Røttingen som var den beste kandidaten når alt kom til alt, sa Madsen i 2016 etter at ansettelsen av Røttingen ble kjent. Og styrelederen lot det skinne gjennom at det var minste én kvinne med helt til oppløpssiden.

Øverste prioritet for styret

Denne gangen er det ikke Madsen som skal lede rekrutteringsprosessen av ny toppsjef i Forskningsrådet, men sittende styreleder Hilde Tonne fra Rambøll.

Hun skriver i en SMS til Khrono at styret har etablert et tilsettingsutvalg som skal koordinere prosessen på vegne av styret.

— Jeg leder selv dette utvalget. Dette er selvfølgelig øverst på styrets prioriteringsliste nå og fremover.

På spørsmål om hun tror de vil ha en ny direktør på plass før 1. desember når Røttingen går av, svarer hun at det er vanskelig å si.

— Da det også er avhengig av hvilken kandidat vi lander på og hvor fort vedkommende kan starte, skriver hun.

Powered by Labrador CMS