eksamenskrøll

Manglet 0,3 poeng for å komme inn på juss. Nå frykter hun at drømmestudiet ryker

Dersom det ikke blir eksamen for videregående skole i år heller, kan det få store konsekvenser for 2000-kullet.

Aurora Sofie Sandberg studerer sosiologi, men det er jurist hun har lyst til å bli.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor hadde ikke elever i den videregående skolen eksamen, på grunn av pandemien. Dette førte til at karaktersnittet for flere utdanninger gikk opp. Det var også flere som begynte på høyere utdanning enn noen gang.

Nå frykter flere fra 2000-kullet, til nå det siste kullet som hadde ordinær eksamen på videregående skole, at det heller ikke vil bli skoleeksamen denne våren. De har nemlig sin siste sjanse til å komme inn på førstegangskvoten dette året. Etter det må de over i ordinær kvote, der poenggrensene i mange tilfeller er mye høyere.

Kom ikke inn på juss

— Dersom det ikke blir eksamen i videregående skole i år heller, er vi ett kull som har hatt seks eksamener som konkurrerer mot dem som ikke har hatt en eneste eksamen.

Det sier Aurora Sofie Sandberg. Hun studerer sosiologi ved Nord universitet, men planen var rettsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. Sandberg forteller at hun valgte å ta et friår etter videregående skole. Dette året tok hun opp igjen et par eksamener, slik at hun skulle være sikker på å komme inn.

Men det gjorde hun altså ikke. Snittet for juss ved UiT hadde gått opp fra 4,7 til 5,0.

I et Facebook-innlegg i januar spurte hun om man ønsker en fast track-billett til høyere utdanning. Det samme innlegget sendte hun som brev til Kunnskapsdepartementet.

— Vi konkurrerer ikke på likt grunnlag dersom det ikke blir eksamen for 2002-kullet heller. Det er altså to av tre kull som har en fordel, sier Sandberg.

Hun sier hun ikke kan forstå at det ikke kan være hjemmeeksamen for videregående elever, siden dette er noe som fungerer for studenter.

Foreslår egen kvote

Alette Nissen er førsteårsstudent på sivilingeniørstudiet i industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU. Dette var ikke førstevalget hennes, men på grunn av høyere poenggrense, manglet hun 0,4 poeng - en karakter - på å komme inn på medisin.

Alette Nissen håper fremdeles hun kan komme inn på medisinstudiet.

— Grensen for å komme inn gikk opp med om lag ett poeng fra 2019 til 2020. Dersom eksamen blir avlyst i år også vil jeg tro at vitnemålet mitt ikke er konkurransedyktig lenger, sier Nissen.

Hun viser til at standpunktkarakterer ofte er høyere enn eksamenskarakterer.

— Og de som nå går siste året, hadde ikke eksamen i 2.klasse heller. Så det er ingen grunn til å tro at snittet går ned, det vil nok heller øke ytterligere.

Nissen har også skrevet brev til departementet om saken.

En tredje som også har gjort det, er en ung man som heter Mathias. I sitt brev foreslår han at også 2000-kullet burde få søke bare med standpunktkarakterer, eller at det blir en egen kvote for 2000-studentene.

— Jeg tok et friår etter videregående, og søkte studier i fjor høst. Jeg kom ikke inn, sier Mathias, som nå har nok et friår - og skal søke på nytt til høsten. Han mener at det ikke er rett å la ett kull lide for at de andre ikke har eksamen.

— Jeg kjenner mange som nå studerer noe annet enn de hadde tenkt. Dette er en sak som kan påvirke manges karriere, og får altså store konsekvenser, sier 20-åringen.

Kjenner mange som er usikre på vegen videre

Nissen sier hun tror det er særlig de utdanningene som har høye poenggrenser som blir rammet.

— De som ønsker å komme inn på disse studiene har nå hatt mulighet til å sitte hjemme og arbeide systematisk, sier hun.

Selv arbeidet hun som praktikant i et legemiddelselskap i 13 måneder etter videregående skole. Hun forteller at hun da tenkte at «hva hvis jeg ikke kommer inn neste år», men slo seg til ro med at det kom hun jo sannsynligvis til å gjøre. I tillegg var jobben en stor mulighet til å få et innblikk i forskningsmiljøet, og få kunnskap før valg av studieretning.

— Angrer du?

— Jeg angrer ikke, for den jobben jeg hadde var relevant og ga meg mye ny og verdifull kunnskap, i tillegg til å være relevant for senere studier. Men det er jo litt kjipt.

Nissen sier at hun trives med sivilingeniørstudiet, men hun har allerede søkt opptak til medisinstudiet fra høsten.

— Jeg har flere venner som også har begynt på et annet studie enn de hadde tenkt, og er nå usikre på hva de skal gjøre videre, sier 20-åringen.

KD: Så snart som råd

Utdanningsdirektoratet har anbefalt at det ikke blir eksamen for videregående skole denne våren. Kunnskapsdepartementet har sagt at de skal konkludere så snart som råd. Det er fremdeles svaret fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Hun skriver i en e-post til Khrono at man må se på alle sider av saken og vekte dem opp mot hverandre.

Det er gode argument både for og imot eksamen, og jeg kommer til å vurdere dette nøye, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

— Det handler selvsagt om smittevern, men vi lytter også til dem som sier at elevene har hatt ulike forhold i undervisningssituasjonen dette skoleåret. Jeg har hatt møte med Elevorganisasjonen, KS og lærerorganisasjonene ved flere anledninger og fått gode innspill fra dem. Det er gode argument både for og imot, og jeg kommer til å vurdere dette nøye, skriver Melby.

Khrono har spurt hva departementet mener om forslag om egne kvoter eller at også 2000-kullet skal kunne søke med standpunktkarakterer. Melby svarer at KD har med seg i arbeidet med saken at å avlyse noen eller alle eksamener vil kunne få utslag på elevenes vitnemål.

— Har dere forståelse for at noen unge er fortvilet, når de nå kanskje bare mangler desimaler på å komme inn på det de har ønsket seg?

— Ja, det har vi svært stor forståelse for. Hovedformålet med eksamen er å gi elevene mulighet til å få vise sin fagkompetanse og få en uhildet ekstern vurdering og for å kunne ha en mulighet til å justere snittet på vitnemålet. Men vi skal heller ikke glemme at det i fjor var rekordstor søking til høyere utdanning og det vil også ha utslag for hvilket snitt som kreves for å komme inn på ulike studier.

Powered by Labrador CMS