studiestart
For to uker siden stod 16.000 i boligkø. Dette er status nå
Samskipnadsrådet trygler regjeringen om å justere opp tilskuddssatsen for å sikre rimelige boløsninger for studenter i fremtiden.
Per 15. august står fortsatt over 10.000 studenter i boligkø
i Norge.
Det viser ferske tall fra Samskipnadsrådet. For to uker siden var tallet nesten 16.000, og på Vestlandet inneholdt køen 600 flere studenter enn på det samme tidspunktet i fjor.
Størst kø er det i landets to største byer. I Oslo venter fortsatt 3228 studenter på bolig, mens tallet i Bergen er 2816. Trondheim og Tromsø har køer på så vidt over 1000 studenter.
Av de stedene der studentbolig-behovet fortsatt ikke er oppfylt, er det minst kø i Steinkjer, Kautokeino og Førde, som alle har mindre enn tre studenter i kø.
Etterlyser effektivisering
Årets studentboligundersøkelse i regi av Norsk
studentorganisasjon (NSO) viser at det bare er studentboliger til 14,73 prosent
av studentene. Målet er at dette skal ligge på over 20 prosent, kunne man lese i Khrono i slutten av juli.
NSO-leder Oline Sæther, uttaler i en pressemelding at den varslede krisen fortsetter å utfolde seg.
— Køtallene fortsetter å være høye. Vi forventer at tiltakene vi har etterlyst i årevis prioriteres av politikerne. Reguleringsprosessene må effektiviseres i kommunene, tilskuddene må økes av regjeringen og samskipnadene må bygge, sier studentlederen.
Samskipnadsrådet mener tilskuddssatsen som regjeringen setter av til studentboliger er for lav.
Med en betydelig økning i byggekostnadene er det avgjørende at regjeringen justerer opp tilskuddssatsen slik at fremtidens studentboliger forblir rimelige for studentene, slår rådet fast i en pressemelding onsdag.
— Bekymret
Styreleder i Samskipnadsrådet, Audhild Kvam, peker på at økt tilskuddssats vil bidra til å redusere husleien på fremtidige boliger og gi studentene som bor i studentboliger bedre økonomi.
— Med en høyere kostnadsramme er vi bekymret for at tilskuddssatsen ikke lenger vil sikre rimelige studentboliger i like stor grad som før, sier Kvam.
Tilgang på tomter er også avgjørende for studentboligbyggingen. Ved flere studentkommuner er det en utfordring å finne rimelige tomter med en god beliggenhet. Et viktig grep for å forbedre situasjonen er å gjøre studentbolig til et eget arealformål i plan- og bygningsloven.
— Studentbolig som eget arealformål vil bidra til å bedre tomtetilgangen og gjøre reguleringsprosessene mer effektive. Vi er glade for at regjeringen har igangsatt et arbeid på dette og håper det kan komme på plass raskt, uttaler Audhild Kvam.