Fusk
Lot ChatGPT skrive artikkel om juks. Lurte fagfeller trill rundt
Forskningsartikkel viser hvor vanskelig det kan være å avdekke bruk av ChatGPT.
«Det kan være vanskelig å skille mellom menneskelig og maskingenerert skrift».
Advarselen kommer i en forskningsartikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet «Innovations in Education and Teaching International».
Det er nok av eksempler på hvor vanskelig det kan være. Det er bare dager siden Khrono skrev om instituttleder Espen Langbråten Wilberg ved Høgskolen i Østfold som lurte sensor med ChatGPT og fikk toppkarakter. Vi har også omtalt en forskningsstudie ved Universitetet i Agder, som viste at ChatGPT lurte en gruppe sensorer i fire av ti tilfeller.
Men det er ikke bare sensorer som skal vurdere eksamensbesvarelser som lar seg lure. Artikkelen i «Innovations in Education and Teaching International» viser at også fagfeller som skal vurdere nettopp forskningsartikler, kan la seg lure.
— Skriver på et veldig høyt nivå
Avisa The Guardian kan nå fortelle at den nevnte artikkelen — Chatting and Cheating: Ensuring Academic Integrity in the Era of ChatGPT — er skrevet av ingen ringere enn ChatGPT, noe som ble avslørt verken for leserne eller fagfellene.
— Vi ville vise at ChatGPT skriver på et veldig høyt nivå, sier Debby Cotton, direktør for akademisk praksis og professor i høyere utdanning ved Plymouth Marjon University, til The Guardian.
Artikkelen, som beskriver hvordan kunstig intelligens «reiser utfordringer og bekymringer rundt akademisk integritet og plagiat», står oppført med tre forfattere, hvorav Cotton er oppført som hovedforfatter.
Hun omtaler det som et «våpenkappløp», overfor avisa:
— Teknologien forbedres svært raskt, det vil være umulig for universitetene å overgå den, sier hun.
Strid blant forlag
Det er ikke første gang ChatGPT har sneket seg inn som forfatter av forskningslitteratur. Den er allerede blitt ført opp som medforfatter av flere artikler.
Det er samtidig strid om hvorvidt det skal tillates, storforlaget Springer Nature satte nylig ned foten. Og de er ikke alene.
— Vi vil ikke akseptere at kunstig intelligens føres opp som forfatter av en artikkel vi publiserer, sa sjefredaktør Holden Torp i Science til Nature.
Men den ferske artikkelen signert Cotten og medforfatterne, tar det altså et steg videre, ved å la ChatGPT skrive artikkelen, uten å føre det opp, nettopp for å vise hvor vanskelig det kan være å avsløre. Artikkelen var innom fire fagfeller.
The Guardian peker på at utfordringene med ChatGPT kommer etter at universitetene i en årrekke har forsøkt å få stanset bruken av såkalte «essay mills» som selger ferdige essays til studenter. Nå frykter akademikere at også disse juksfabrikkene bruker ChatGPT, skriver avisa.