Debatt om lønnsforhandlinger ved Universitetet i Stavanger. Foto: Wikimedia
Debatt om lønnsforhandlinger ved Universitetet i Stavanger. Foto: Wikimedia

Forstår innspill om hemmelighold rundt lønnsforhandlinger

Lønn. Lokallagsleder for Forskerforbundet ved Universitetet i stavanger, Åge Hultgren skriver at Svein Bjelland har et godt poeng i sin kritikk av lønnsforhandlinger ved universitetene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerforbundet ved Universitetet i Stavanger har fått oversendt debattinnlegget fra Svein Bjelland for samtidig imøtegåelse. Her svarer Åge Hultgren for Forskerforbundet ved UiS:

Forskerforbundet ved UiS har gjennom mange år krevd større åpenhet før, under og etter forhandlingene, særlig historikk i lønnsutvikling på personnivå.

Åge Hultgren

Jeg vi ser til Hovedavtalen i staten(fra 1.jan 2017-31.des 2019) og Hovedtariffavtalen i staten(1.mai 2018-30.april 2020). Dette er grunnleggende dokumenter og «grunnloven» mellom partene i arbeidslivet i Staten.

I tillegg viser jeg det vedlagte brevet fra Kommunal og moderniseringsdepartementet datert 19.juni 2019, som gir føringer mellom partene i de kommende lokale forhandlinger til høsten. Jeg viser til punkt 10. og 11, der taushetsplikt og innsyn er viktige momenter( som også er professor Bjellands poeng). Det er UNIO som forhandler for Forskerforbundet, og det var Forskerforbundets leder, Guro Elisabeth Lind, som var forhandlingsleder.

Jeg vil ikke kommentere de historiske påstandene tilbake til år 2000 fra Professor Svein Bjelland, men han har et godt poeng når har avslutningsvis sier retorisk; «Det som for meg er ufattelig, er at dette lureriet skjer i lovlige former.»

Forskerforbundet ved UiS har gjennom mange år krevd større åpenhet før, under og etter forhandlingene, særlig historikk i lønnsutvikling på personnivå. Datatilsynet har også dette til vurdering, men det foreligger enda ikke svar. Tidligere var det et meget godt sentralt system i staten for registrering av lønn og lønnsutvikling på person, faggruppenivå og institusjonsnivå. I de senere år har staten forsømt seg, eller det kan være en bevisst politisk strategi.

I lokallaget informerer vi kontinuerlig medlemmene om lønnskrav. Medlemmene får brev, tilbud om kurs i hvordan fremme lønnskrav og i tillegg brev etter lønnsforhandlingene, både sentrale og lokale forhandlinger. I tillegg er det åpen kanal fra medlemmene til hele styret i lokallaget ved UiS, som består av tillitsvalgte på fakultetene.

Les også: Utfordringer i lønnsforhandlinger

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS