Debatt om opptakssystemet
Loddtrekning? Alderspoeng? Debatt om opptaksreglene
Hvem skal komme inn i høyere utdanning, og hvordan? Nye opptaksregler er på trappene. Se opptak av debatt i Bergen tirsdag 20. september her.

Det er på høy tid at opptaksreglene til høyere utdanning blir revidert, mener flere. Men hvordan sikre at de rette kommer inn på riktig studium? Og hvor lang tid skal de bruke på å komme inn der de helst vil?
Khrono og Universitetet i Bergen tar debatten om kjønn, alder, motivasjon og karakterer ved opptak til høyere utdanning.
Se debatten i opptak her:
Kunnskapsdepartementet satte i fjor ned et utvalg ledet av tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marianne Aasen for å se på opptaksreglene til høyere utdanning. Hun mener opptaksreglene er overmodne for revisjon.
Loddtrekning og opptaksprøver må vurderes, alderspoeng må revurderes, mener utvalgslederen, som nå snur alle steiner i jakten på et bedre opptakssystem ved landets universiteter og høgskoler.
Tirsdag, 20. september kom Marianne Aasen til Bergen for å delta i debatt om nettopp opptaksreglene til høyere utdanning.
Til debatten kom også Petter Aasen, rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Liza Reiezl, forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Jørgen Valseth fra Norsk studentorganisasjon og Siri-Kristin Jensen, som er daglig leder for Akademiet Privatist og nettstudier.
Debatten fant sted på Kulturhuset i Bergen, og starter klokka 19.
— Hvorfor debatt i Bergen, redaktør Tove Lie?

— Khrono er opprettet nettopp for å skape debatt, og når UiB inviterte til samarbeid var det lett å si ja. Vi kommer til å gjøre mer av dette framover andre steder i landet også, sier redaktøren.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen gleder seg til debatten:
— UiB ønsker å bidra til å legge til rette for brede debatter om kunnskapspolitikken, og vi er glade for å kunne samarbeide med Khrono om dette, sier hun.
Debatten om opptakssystemet er viktig på flere måter, mener Hagen:
— Et godt og rettferdig opptakssystem er grunnleggende viktig både for oss som universitet, men også for alle som skal søke høyere utdanning. Dagens system er sammensatt av mange elementer, slik at endringer i dagens ordning, kan få store konsekvenser.
Endringslogg: Jørgen Valseth fra NSO deltok i stedet for leder Maika Godal Damm. Liza Reizel er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning. Opplysningene oppdatert 21.09.22 kl. 21.13. Lenke til opptak av debatt er lagt inn samme dag.
Nyeste artikler
Høyres gamle oppskrift er dårlig nytt for lærerutdanningene
Tidligere studentleder dømt til ti måneder fengsel
Solve Sæbø ny rektor ved NMBU
Samarbeid mellom UiB og amerikansk universitet skrinlagt: — Svært alvorlig
NHO Elektro tar feil om finansieringssystemet for fagskolene
Mest lest
«Ment som en spøk», sa søkeren. Universitetet svarte med utestengelse i ett år
Ble avkrevd 190.000 kroner midt i semesteret. Måtte avbryte studiet
Ragnhild Hennum er ny rektor ved Universitetet i Oslo
Disse to jobber gjerne til de blir 72, hvis Stortinget rekker å bestemme seg
Tidligere studentleder tilstår underslag av 1,1 millioner kroner