Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Realfaglig inkompetanse er en trussel mot demokratiet Flere tar ordet for en nasjonal realfagskrise. Om vi lytter til opptaksutvalget vil krisen bare bli enda dypere.
Spent på opptaksmeldingen: — Ikke alle er den beste utgaven av seg selv i årene 16 til 19 Tror du at den typiske ungdommen som forbedrer karakterene sine er en flinkis som vil heve femmere til seksere for å komme inn på medisin eller jus? Da må du tro om igjen.
Dette står øverst på listen over det statsråd Hoel ser veldig kritisk på Oddmund Hoel (Sp) peker på at alderspoengene er de av tilleggspoengene som direkte stimulerer mest til en utsatt studiestart.
Vi utdanner kompetente kandidater uavhengig av særkrav Mangel på arbeidskraft er merkbart i mange kommuner. Å fjerne de særlige karakterkravene for opptak til lærer- og sykepleieutdanningene vil kunne være ett av flere tiltak for å avhjelpe rekrutteringsproblemene og bidra til å utdanne flere kompetente kandidater fra disse utdanningene.
Sandra Borch om mangel på folk: — Dette er alvorlig I 2024 forventer regjeringen at universitetene tilpasser tilbudet sitt bedre samfunnets behov, sa Sandra Borch i sin tale til lederne i sektoren.
Varsler opprydning til våren: -— Kan ikke bruke årevis på å ta opp fag Blir det slutt på at studenter kan forbedre karakterer fra videregående og forsvinner tilleggspoengene? Til våren kommer svaret.
Det trengs et nytt opptakssystem til høyere utdanning Følg anbefalingene til opptaksutvalget og øk antall studieplasser på medisin, mener Norsk medisinstudentforening. Her er deres ønsker for et nytt opptakssystem.
Fire universiteter åpner for motivasjonsbrev ved opptak Skepsisen til motivasjonsbrev for å bli student er stor blant universitetene. Men fire av dem er positive - i hvert fall for enkelte studier.
Norsk studentorganisasjon sier nei til opptaksprøve Universitetene og høgskolene vil ha opptaksprøve i tillegg til karakteropptak. Studentene sier nei.
Solid støtte til å droppe alders- og kjønnspoeng Universitetene og høgskolene er gjennomgående positive til opptaksutvalgets omfattende forslag til forenkling av opptakssystemet.
Likestillingsombudet sier kjønnskvoter kan være i strid med lovverket Likestillings- og diskrimineringsombudet mener forslaget om å innføre en ordning med kjønnskvoter, er problematisk.
Opptaksutvalgets faktagrunnlag er mangelfullt Et feilaktig bilde som tegnes av privatister er at de generelt sett bruker årevis på å ta de samme fagene igjen og igjen for å spikke på vitnemålet, skriver Marit Aamold Trysnes.
Ola Borten Moe lover en «total makeover» i 2023 — Noen mener stillingsbeskrivelsen min er å være en slags tillitsvalgt. Det er jeg ikke, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Hevder elever med svake karakterer er glemt i forslaget til nytt opptakssystem Forskerne Elisabeth Hovdhaugen og Otto Lillebø er kritiske til utvalgets forslag om at det ikke lenger skal være mulig for unge å forbedre karakterene fra videregående.
Frykter svekket forsvarsvilje hvis tilleggspoeng for førstegangstjeneste fjernes Forslag om å fjerne tilleggspoeng for å gjennomføre verneplikten møter motstand. — Førstegangstjenesten kan ikke sammenlignes med mye annet som gir tilleggspoeng, sier Høyres forsvarspolitiske talsperson.
Det er ikke bare karakterer som gjør studentene klare til å studere 1 av 4 studenter dropper ut av høyere utdanning. Folkehøgskolene gjør flere studieforberedt, skriver Anne Tingelstad Wøien.
Jenter vil bli vinnere hvis karakterer skal telle mer Kvinneandelen på populære studier vil øke hvis opptaksutvalgets anbefalinger blir gjennomført. Det vil utvalget motvirke med kjønnskvoter.
Hun var frisør i 13 år. Så tok hun en opptaksprøve og kom inn på medisin Svenske Annika Nyström var skolelei og fikk ikke så gode karakterer. Men om en måned er hun ferdig utdannet lege. Nå kan Norge følge etter Sverige og innføre opptaksprøver til studier.
Opptaksutvalget vil fjerne alle karakterkrav Opptaksutvalget vil fjerne alle spesielle karakterkrav til utdanninger, blant annet kravene i matematikk og norsk for å bli lærer.
Mange søkere til høyere utdanning kan få svar i mai Opptaksutvalget foreslår forenklinger som kan medføre at rundt 60-70.000 søkere vil få svar på om de kommer inn på studiene allerede i mai.
Elever og privatistskoler kritiske: — Synes alle skal få en ekstra sjanse Opptaksutvalget foreslår at det ikke lenger skal være mulig å forbedre karakterene fra videregående. Privatistskolene mener det vil øke forskjellene i Norge.
Positive reaksjoner på enklere opptak Reaksjonene på opptaksutvalgets forslag er så langt positive, men studentene er skeptiske til å innføre opptaksprøve.
Foreslår å fjerne alle tilleggspoeng ved opptak Opptaksutvalget vil fjerne alle tilleggspoeng og muligheten til å ta opp fag ved opptak til universiteter og høgskoler. I stedet foreslås opptaksprøver.
Vi har store forventninger til fremtidens studentopptak Vi håper forslagene som opptaksutvalget legger frem styrker prinsippet om lik rett, mulighet og tilgang til høyere utdanning i Norge, skriver Jørgen Valseth og Maika Marie Godal Dam i Norsk studentorganisasjon.
Et opptakssystem overmodent for endring Norsk studentorganisasjon håper opptaksutvalget presenterer løsninger som fjerner behovet og insentivene til å ta opp igjen fag man allerede har bestått.
Hun brukte nesten 300.000 på å komme inn på medisin. Nå kan det bli vanskeligere å ta opp fag — Jeg tror ikke jeg blir en bedre lege fordi jeg har tatt opp masse fag på Bjørknes, sier Amanda Rose Magnum. I fjor omsatte de største privatistskolene for over en halv milliard kroner.
Utvalg vurderer å fjerne alderspoeng. Forsker advarer Alderspoeng ved opptak til høyere utdanning kan stå for fall. — Vi må stille oss spørsmålet om vi virkelig skal endre hele systemet fordi det ikke fungerer optimalt for noen få prestisjeutdanninger, sier Nifu-forsker.
Loddtrekning? Alderspoeng? Debatt om opptaksreglene Hvem skal komme inn i høyere utdanning, og hvordan? Nye opptaksregler er på trappene. Se opptak av debatt i Bergen tirsdag 20. september her.
Ingen har vondt av praktisk kunnskap, ikkje ein gong sivilingeniørar Dagens opptaksordning er sløsing med ressursar og lærelyst, og bidrar til mangel på kompetent arbeidskraft i Noreg, meiner Kjetil Tvedt i Norsk Industri.
Høyresidens opptakslogikk for høyere utdanning må endres I et liberalt demokratisk samfunn bør all ungdom reelt sett gis likeverdige muligheter til å utvikle sitt potensial og kunne velge en utdanning og et liv fremfor et annet, skriver Åshild Berg-Brekkhus.
Vil gi flere studieplasser til søkere rett fra videregående Opptakssystemet til høyere utdanning i Norge er under lupen. Teknologistudenter ønsker langt flere studieplasser til førstegangssøkerne.
Med loddtrekning skal landet bygges At elever med toppkarakterer konkurrerer mellom seg om de mest populære studiene våre er hverken problematisk eller der innsatsen til opptaksutvalget bør ligge, mener DKSF-leder Oscar Chr. Huseby.
Opptakssystemet må brukes for å redusere det store frafallet i høyere utdanning Et folkehøgskoleår er lønnsomt både for eleven, for universitetene og høgskolene, for staten og for framtidige arbeidsgivere, skriver Anne Tingelstad Wøien.
Opptaksutvalet: Fagskule bør erstatte repetisjon av vidaregåande Fagskulane vil med praktisk pedagogikk kunne gi ein alternativ inngang til faga som for mange gjer det enklare å lære, skriv Kjetil Tvedt.
Rett student på rett studium Det er ikke bare studiene med høyest poengsum som skal danne malen for opptakene, skriver dosent Jan Storø.
Asheim vil begrense muligheten til å ta opp igjen fag Henrik Asheim (H) vil ha færre tilleggspoeng og et tak på hvor mange ganger en student kan ta opp igjen fag.
Vurderer loddtrekning ved opptak Loddtrekning for å komme inn på populære studier med høy poenggrense? God ide, mener noen. Men de fleste er skeptiske.
Innspill til opptaksutvalget Vurderinger om allokering av talent, insentiver, likebehandling og effektivitet bør legges til grunn ved opptak til høyere utdanning, mener Torberg Falch ved NTNU.
Mulig med tilleggspoeng i opptak for kullet i 2023 Å gi 2023-kullet fra videregående skole en karakter-kompensasjon, fordi de må konkurrere om høyere utdanning med «pandemikullene» som slapp eksamen, er fullt mulig, sier forsker.
Nyeste artikler
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024