Siste fra forsiden:
Kortnytt
UiO-professor blir æresdoktor i Thailand
Espen Bjertness, professor i samfunnsmedisin og helse ved Universitetet i Oslo (UiO) tildeles et æresdoktorat ved Prince of Songkla University (PSU) i Thailand.
– Det var en uforglemmelig feiring. Det var et blomsterhav. Det var fem andre som ble tildelt æresdoktorgrad samtidig – de var alle fra Thailand. Alt var godt forberedt, jeg ble hentet på hotellet kl. 06.30, møte med rektor ved PSU og dekanus ved Det medisinske fakultet, fotografering, lunsj, intervjuer på storskjerm i seremonihallen, forteller Bjertness til UiO.
Bjertness har i mange år jobbet med å bygge kompetanse innen forskning og høyere utdanning i akademiske institusjoner, fremme internasjonalt samarbeid og å styrke folkehelsen i lavinntektsland og konfliktland. Det er noe av bakgrunnen for æresdoktoratet.
Prince of Songkla University har vært en samarbeidspartner for Bjertness de siste årene mens han har arbeidet i Sørøst- Asia. Sammen har de utdannet en rekke master- og phdstudenter som har disputert ved UiO eller PSU. Det har bidratt til at mange tidligere studenter får arbeidet akademisk i sine hjemland, og hjulpet med å styrke helsesystemer og medisinerutdanning.
Rekordhøyt antall doktorer
Ved Universitetet i Stavanger (UiS) feiret denne uken både 20-årsjubileum og høyeste antall doktorgradskandidater på ett år.
Hele 87 kandidater har oppnådd den høyeste akademiske graden UiS kan gi. I tillegg ble det delt ut priser på feiringen, der også forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel var til stede.
— Universitetet, og forløperne til universitetet, har vært helt avgjørende for å utdanne kompetent arbeidskraft til oljeindustrien og andre viktige næringer. Forskere kan forske i tett samspill med næringslivet og studentene har gode karrieremuligheter, sa Hoel.
Jubileet markerer 20 år siden Høgskolen i Stavanger ble Universitetet i Stavanger, og med det Norges femte universitet.
Blant prisvinnerne er professor i samfunnsøkonomi Mari Rege, som fikk Lyses forskningspris for forskning på læring og motivasjon i tidlig barndom, skole og arbeidsliv. Nasjonalt lesesenter ved UiS vinner Sparebank 1 Sør-Norge sin innovasjonspris for utvikling av verktøy som kan forutsi lesevansker.
Ny stabssjef for rektor ved Nord
Ida Pinnerød er Nords nye stabssjef, annonserer Nord universitet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede og utvikle rektors stab, en stab med veldig dyktige og dedikerte folk, og tilstedeværelse i hele Nords region, sier Pinnerød.
Pinnerød satt som ordfører i Bodø kommune mellom 2015—2023 for Arbeiderpartiet. Hun har erfaring fra universitets- og høgskolesektoren fra før, og var tett på prosessen med universitetssøknad da Høgskolen i Bodø ble Universitetet i Nordland, nå Nord universitet.
— Det er veldig moro å være tilbake på Nord universitet. Universitetet har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Hver dag utgjør vi en forskjell for flere tusen studenter og ansatte i Trøndelag og Nordland. Jeg håper at min erfaring vil komme til nytte når vi skal løse samfunnsoppdraget framover, sier Pinnerød.
Stillingen hadde ni søkere. Rektor Hanne Solheim Hansen er svært glad for å få med Pinnerød på laget.
— Hun har allsidig og relevant erfaring som vil bli til stor nytte i rollen som stabssjef. Universitetet er i en spennende omstilling og Idas personlige egenskaper kommer godt med i de prosessene, sier Hansen.
Nokut: To høgskoler må rette opp mangler
Etter tilsyn med kvalitetsarbeid har styret i Nokut vedtatt at Høgskolen Barratt Due og Norsk Gestaltinstitutt Høyskole må rette opp mangler i sitt systematiske kvalitetsarbeid.
— Komiteen trekker fram at det skjer mye godt kvalitetsarbeid ved begge høgskolene, men at de samtidig har noe de må rette opp for å få godkjent, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje i en uttalelse på Nokut sin nettside.
Begge høgskoler får en frist på et år til å rette opp, i tråd med vurderingene til den sakkyndige komiteen. Kvalitetsarbeidet bør bli tilpasset størrelsen og egenartet til høgskolene, og det påpekes at begge høgskolene har rom til å forenkle kvalitetssystemene sine.
Ved Barratt Due ser komiteen at fagmiljøet ikke har tilstrekkelig med tid til forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. Det har også høgskolen avdekket, men ikke fått rettet opp innen rimelig tid. I tillegg ser ikke komiteen en tydelig systematikk i høgskolens ordninger for å kontrollere at studietilbudene tilfredsstiller krav til akkreditering.
Norsk Gestaltinstitutt Høyskole har de siste årene fått på plass et godt kvalitetssystem for å sikre og videreutvikle kvalitet i utdanning. De kan dog ikke dokumentere kvalitetsarbeid som har vært utført før studieåret 2022/23.
Får 5 millioner til samarbeid med Palestina
VID skal samarbeide med to universiteter og et sykehus i Palestina om utdanning, praksis og forskning.
— Jeg er veldig glad, og også litt rørt. Jeg var selv student ved Bethlehem University før jeg kom til Norge, så det er veldig fint å kunne bidra med noe tilbake, sier førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, Amin Amro, i en pressemelding fra VID Vitenskapelige høgskole.
Amro leder et prosjekt som får fem millioner fra Norpart, et program under HK-Dir som blant annet støtter langsiktige akademiske samarbeid internasjonalt. Målet for prosjektet er å forbedre omsorg for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer, blant annet ved bruk av VR-teknologi, altså virtuell virkelighet.
— Vi skal lage ulike scenarier i VR fra både Norge og Palestina. Det gir studentene mulighet til å øve på pasientbehandling i ulike kontekster, sier Amro.
Hvis situasjonen i Gaza endres, kan utveksling for opptil 24 masterstudenter bli aktuelt. Prosjektet starter i slutten av 2024 og varer fram til 2028. Prosjektet er et samarbeid mellom VID, Bethlehem University i Bethlehem, Al-Aqsa University på Gaza og Augusta Victoria-sykehuset i Jerusalem.
UiT inngår samarbeid med næringsliv
UiT Norges arktiske universitet inngår et strategisk samarbeid med Kupa, et innovasjons- og konsulentselskap.
— Vi må være et så attraktivt lærested at langt flere enn nordlendinger vil studere hos oss. Vi må rett og slett være bedre enn alle andre steder, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen til Harstad Tidende.
Hensikten med avtalen er å skape koblinger til næringslivet. Kupa vil dermed få en viktig rolle når UiT skal spisse utdanning mot de yrkene som næringslivet trenger.
— Jeg er overbevist at gjennom denne avtalen skal vi få til koblingen mellom bedriftene og akademia som er så viktig for å utdanne de folkene som fremtidens arbeidsliv trenger, sier Olsen.
Sintefsjef vinner internasjonal klimapris
Mona Mølnvik, forskningssjef i Sintef, mottok Green Award under GHGT-konferansen i Canada. Mølnik leder Norwegian CCS Research Center, der CCS står for CO₂-fangst, -transport og -lagring.
— Jeg er stolt og ydmyk for å motta denne utmerkelsen. Prisen anerkjenner Sintef og NTNUs lange historie innen CCS, satsingen til myndighetene og vår fremoverlente industri. Menneskene som jobber med dette, er dypt engasjert og dyktige, sier Mølnvik i en pressemelding.
Prisen fikk Mølnvik på Green House Gas Technology (GHGT)-konferansen i Canada i forrige uke.
— Mona Mølnvik har gjennomført og ledet fremragende CCS-forskning i mer enn 20 år. Dette har hun gjort med en helhetlig tilnærming for å levere resultater av høy kvalitet som bidrar til å akselerere implementeringen av CCS, sier Tim Dixon, direktør og daglig leder av IEAGHG, som er organisasjonen bak konferansen.
Green Award er den høyeste utmerkelsen som deles ut på GHGT-konferansen, og gis til noen som har gjort en betydelig innsats innen CO₂-fjerning, -lagring og -utnyttelse.
Student saksøker OsloMet
Studenten fikk ikke nødvendig turnustjeneste og tar OsloMet til retten.
Mannen studerte til å bli ortopediingeniør, et yrke som krever offentlig godkjenning. Mannen får ikke denne godkjenningen uten fullført turnustjeneste. OsloMet er pålagt ved lov å skaffe turnustjeneste til studentene.
Han krever erstatning fra OsloMet for manglende turnustjeneste, samt det han mener er mobbing i studietiden, skriver Nettavisen.
Erstatningssaken startet i Oslo tingrett mandag, og der beskrev mannen en rekke forhold han mente bidro til at han fikk et vanskeligere studie og på sikt ikke turnustjeneste. Blant annet mener han at han ble hengt ut foran klassen, anklaget for å være frekk mot en pasient han ikke har møtt og blitt sabotert av sensor ved muntlig eksamen.
OsloMet sier på sin side at det ikke har foregått diskriminering av studenten.
– Jeg har snakket med de ulike private verkstedene for ortopedi. Det er ikke det at det ikke finnes plasser, men de ønsker ikke å ansette ham, sier instituttleder Mari Klokkerud i sin vitneforklaring i Oslo tingrett.
Nyeste artikler
150 studenter fikk feil eksamen. Får tilbud om ny
Lite budsjettjubel på britiske universiteter: — Tynn suppe
Vet ikke Oslo-politikerne hva en fagskole er?
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Små helsefag av nasjonal verdi sliter med økonomien. OsloMet utsetter nedlegging
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Da forskeren fikk den dødelige sykdommen ALS, ble jobben ekstra viktig
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm