VALG

Ny britisk regjering kan bli den høyest utdannede noensinne

Nesten halvparten av dem som kan utgjøre den nye regjeringen i Storbritannia, har høgere utdanning. Det kan ha en bakside, mener professor. 

Labour-leder Keir Starmer har mye å smile for, her utenfor valglokalet med kona Victoria Starmer. Etter brakvalget til Labour kan hans regjering bli den høyest utdannede Storbritannia har sett.
Publisert Sist oppdatert

Det sosialdemokratiske partiet Labour har gjort et brakvalg i Storbritannia. Tall fra BBC viser at Labour får 412 seter i parlamentet. For å få flertall trenger man 326 seter. 

Det betyr at dersom Labour-leder Keir Starmers skyggekabinett går inn i regjering slik det ser ut i dag, vil den være Storbritannias høyest utdannede regjering noensinne, skriver Times Higher Education

Norsk professor mener at det ikke nødvendigvis er en fordel.

— Akademikere vil veie for og imot, mens politikere må treffe beslutninger. Du må ta noen valg og kanskje også ta noen sjanser, sier Atle Wold, som er professor i britiske studier ved Universitetet i Oslo. 

I skyggekabinettet til Labour har 15 av 31 medlemmer mastergrad, noe som tilsvarer 48 prosent av kabinettet. Det er kun to som ikke har bachelorgrad. I tillegg er det to doktorgrader i miksen, hos partisekretær og statssekretær i skyggekabinettet for likestilling, Anneliese Dodds, og Peter Kyle, som er statssekretær for vitenskap, innovasjon og teknologi i skyggekabinettet. 

Det betyr ikke at Rishi Sunaks regjeringen var uten danning, men det er kun seks som har utdanning på høyere nivå enn bachelorgrad. 

Ikke nødvendigvis en fordel

Keir Starmer selv har en mastergrad i juss fra Oxford. Wold sier at det er ikke nødvendigvis en fordel at Downing Street får en akademiker inn. 

— Sist man hadde det, så gikk det ikke så bra, sier Wold til Khrono. 

Han viser da til politikeren Gordon Brown, som har doktorgrad og var statsminister fra 2007—2010. Han er også tidligere leder av Labour. 

— Han var en god finansminister før det, men ikke en god statsminister. Noe av problemet er at Brown har en stor intellektuell kapasitet, stort kontrollbehov og enorm arbeidskapasitet. Han ville gjerne inn i detaljene på alt og veie for og mot. Den optimale løsningen finnes ikke alltid i politikk, påpeker Wold.

Faren er at man kan framstå som en vinglete statsminister som ikke klarer å ta beslutninger, sier Wold. Det betyr derimot ikke at en akademiker ikke kan håndtere å være statsminister:

— Margaret Thatcher skal ha sagt at rådgivere gir råd, mens politikere treffer beslutninger. Som statsminister må du kunne få hjelp av andre, og så skjære gjennom og ta et valg, sier Wold.

Store problemer som skal løses

Partileder, og kommende statsminister, Starmer kan fremstå som en vag og ubesluttsom type, mener Wold. Det kan bli krevende når han står overfor mange store problemer som Storbritannia må løse. Eksempler på det er konsekvensene av Brexit og utfordringer med helsevesenet. 

— Da blir spørsmålet: Vil han klare å lede? Og har han et godt nok lag av rådgivere rundt seg som gir han den støtten han trenger når han skal treffe beslutninger?

Selv om Wolds analyse ikke er så oppløftende, sier han at det jo er en sjanse for at alt kan gå fint. 

— Men vi akademikere er trent i å veie for og mot, mens politikere må treffe slutninger. Du må ta noen valg, og kanskje ta noen sjanser. 

Powered by Labrador CMS