Akademisk frihet

Legger ned omstridt Kina-samarbeid i Bergen

Det omstridte instituttet Konfutse i Bergen legger ned driften i løpet av vårsemesteret 2021.

Viserektor ved Universitetet i Bergen, Annelin Eriksen, forklarer at en helhetsvurdering ligger bak vurderingen om at Konfutse-instituttet i Bergen blir lagt ned.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen Konfutse-institutt har eksistert siden 2007 i samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskulen på Vestlandet (HVL). UiB er det eneste universitetet i Norge som har inngått avtale om samarbeid med et Konfutse-institutt.

Kritikken mot Konfutse har særlig handlet om at instituttene er administrert av Hanban, det kinesiske utdanningsdepartementet – som er direkte underlagt kommunistpartiets kontroll.

I 2018 kom nettopp instituttet i Bergen i søkelyset, etter at en rapport fra Den norske ambassaden i Beijing ble gjort kjent gjennom Khrono. I rapporten ble instituttene pekt på som et redskap for Kinas myke maktutøvelse, og at «arbeidsformen er kommet i konflikt med lærestedenes grunnleggende verdier som akademisk frihet».

Vedtok nedlegging i fjor

Det var i fjor høst at de to institusjonene bak Konfutse-samarbeidet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Bergen (UiB), bestemte seg for å legge ned Konfutse-instituttet.

Ifølge hjemmesiden deres har de ikke tatt opp nye studenter i studieåret 2020/2021.

— Den norske direktøren ved instituttet skulle pensjonere seg, og det var derfor et naturlig tidspunkt å vurdere hva vi skulle gjøre videre. Etter en gjennomgang og dialog med fagmiljøene fant vi at det var naturlig tidspunkt å avslutte samarbeidet med Konfutse, sier viserektor Annelin Eriksen til Khrono.

Ønsket ikke å fortsette alene

Hun mener at UiB nå er selvforsynte på språkopplæring som har vært tilbudt gjennom instituttet.

— Vi har brukt tjenestene mindre de siste årene, sier Eriksen.

— Konfutse-institutter verden over har vært kontroversielt samarbeid med Kina og mange universiteter har trukket seg ut i flere land. Spilte det inn i vurderingen også?

— Det gjorde det jo ikke noe enklere å drive et Konfutse-institutt, og nå var det et naturlig tidspunkt for oss å ta en fot i bakken, rundt direktørens avgang, sier Eriksen.

HVL gjorde det også klart at de ikke ønsket en videre satsing.

— Vi hadde heller ikke noe ønske om å fortsette samarbeidet alene. Dessuten er det mer naturlig for oss som universitet å samarbeide mer direkte med kinesiske universitet og forskningsmiljøer, sier Annelin Eriksen.

Bergen Konfutse Institutt meldte selv om nedleggelsen på sin Facebook-side i januar.

50 institutter lagt ned

Khrono har fortalt historien om hvordan presset og kritikken mot konfutseinstituttene har blitt stadig sterkere de siste årene. Mer enn 50 institutter er lagt ned i løpet av de siste årene, og senest i fjor sommer ble det siste Konfutse-instituttet lagt ned i Sverige.

Powered by Labrador CMS