sidegjøremål

Ledere ved flere universitet og høgskoler registrerer ikke sine interesser og verv

På Høgskolen i Molde har verken rektor, prorektor eller universitetsrektor registrert sine sidegjøremål. — Beklagelig, sier rektor Elin Mordal.

Elin Mordal, rektor ved Høgskolen i Molde, på en scene
Elin Mordal, rektor ved Høgskolen i Molde, er blant lederne som ikke har registrert betalt verv som sidegjøremål.

Khrono har kontaktet 21 statlige universiteter og høgskoler og bedt om innsyn i sidegjøremålene til rektor, rektorat og øverste direktør. Der kommer det fram at  ledere ved flere av institusjonene har mangelfull eller ingen registrering av egne oppdrag, verv og interesser. 

Blant disse er Universitetet i Agder, OsloMet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Høgskolen i Molde (HiM). 

FAKTA

Sidegjøremål

  • Khrono ser nærmere på hvordan universiteter og høgskoler håndterer sidegjøremål
  • Bare 4 av 21 institusjoner har åpne registre over ansattes sidegjøremål, viser en kartlegging.
  • Sidegjøremål er verv og annet arbeid du har utenfor ordinær jobb hos hovedarbeidsgiver.
  •  Sidegjøremål kan være både lønnet og ulønnet engasjement, og verv som du har utenom jobben. 
  • Universiteter og høgskoler bestemmer selv om ansatte i bestemte stillinger skal registrere verv og økonomiske interesser, jf. statsansatteloven paragraf 39 a. 
  • Statens personalhåndbok lister opp hvilket ekstraarbeid en ansatt ikke kan ta i sin fritid.

— Uheldig

— Dette er beklagelig, sier Molde-rektor Elin Mordal.

Høgskolen har ikke noe register for sidegjøremål, men det er mulig å oppgi slike verv og interesser i ansattportalen, får Khrono opplyst. Da skal opplysningene bli sendt til nærmeste leder med personalansvar.

— Selv har jeg et styreverv i Studentsamskipnaden. Det er uheldig at jeg ikke har koblet dette til sidegjøremål, sier Mordal. 

For dette styrevervet får Mordal betalt 15.000 kroner i året. 

Ved enkelte universiteter, som Universitetet i Bergen, registrerer noen ledere ifølge egen rapportering til Khrono alt av sidegjøremål — andre bare det som er, eller blir regnet som en del av pliktene til stillingen. 

I praksis betyr det for eksempel at viserektor Gottfried Greves årlige honorar på 56.000 kroner for å sitte i styret i forskningsinfrastrukturen Sigma 2 AS, ikke er registrert. 

— Kan bli bedre

På Høgskolen i Molde har rektor, høgskoledirektør og prorektor sidegjøremål uten at de er registrert. 

Prorektor Svein Bråthen har en full stilling ved høgskolen. I tillegg har han en bistilling i 20 prosent i Marstrand AS, med årlig avlønning på 300.000 kroner. 

Ifølge rektor Elin Mordal er dette sidegjøremålet avklart med henne før prorektoren takket ja til bistillingen.

— Ekstraerverv skal utføres på fritiden og må ikke gå utover hovedstillingens arbeidsoppgaver og forpliktelser, sier hun. 

Tips oss

Har du tips om sidegjøremål?

Kontakt njord.svendsen@khrono.no og solveig.mikkelsen@khrono.no eller  kryptert: khrono@protonmail.com

Universitetsdirektør Øyvind Sørensen har betalte styreverv knyttet til universitetets- og høgskolesektoren. I tillegg er han styreleder i to private selskap, der det ikke er noen godtgjørelse. 

Rektor Mordal viser til at sidegjøremål er vanlig i sektoren og er i stor grad berikende. Da får høgskolen etablert gode nettverk og styrket seg faglig. 

— Men så er det å greie å finne balansegangen, slik at de ikke hemmer ordinært arbeid eller at det skaper lojalitetskonflikter. 

— Er det ikke viktig med åpenhet og at særlig dere ledere går foran og er forbilder for de ansatte?

— Vi kan bli bedre, konstaterer Mordal.

Rektorat uten oppføring

De fleste av utdanningsinstitusjonene som har retningslinjer for sidegjøremål, stiller krav til ansatte om at noen typer sidegjøremål må godkjennes av arbeidsgiver, mens andre bare skal registreres. 

Samtidig lister de ofte opp hva de ikke trenger å registrere. Det kan blant annet være eksternt sensorarbeid og deltakelse i bedømmelseskomitéer. 

Som Khrono tidligere har skrevet, har 17 av 21 universiteter og høgskoler lukkede registre over ansattes sidegjøremål. Selv om de fleste institusjonene har registre, er det altså flere ledere som ikke registrerer det de har av verv, oppdrag og interesser.

Ved Norges biovitenskapelige universitet (NMBU) har ingen i rektoratet registrert sine sidegjøremål. NMBU har ikke et eget sidegjøremålsregister, men rektor Siri Fjellheim sier hun har rapportert til styreleder om sine gjøremål. 

Fjellheim er styreleder i sitt eget selskap, Fjellheim Invest AS. Dette er ifølge henne selv et selskap som er opprettet for å forvalte arv etter faren. Hun er også varamedlem i brorens selskap, Espen Fjellheim Consulting AS, som skal være opprettet for samme formål. Hun oppgir at hun ikke tar ut honorar. 

— Tett knyttet til stilling

Ved Universitetet i Agder (UiA) er det flere i den øverste ledelsen som ikke har registrert alle sidegjøremål. Det gjelder rektor, universitetsdirektør, prorektor og en av viserektorene. 

— Når det gjelder undertegnede og rektoratet, gjennomgår vi hvilke av disse vervene som skal registreres. Flere av vervene er tett knyttet til stillingene, og er dermed ikke sidegjøremål som skal registreres, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen til Khrono. 

Ingen av Sunniva Whittakers verv er registrert som sidegjøremål. De fleste er ubetalte og utløst i kraft av at hun er rektor. Men vervet som eksternt styremedlem i Sørlandet sykehus HF er ikke det. Som styremedlem får hun utbetalt 156.400 kroner. 

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen er blant annet eksternt styremedlem i Sparebanken Sør Boligkreditt. Honoraret er på 62.500 kroner. Dette er registrert som sidegjøremål. 

I tillegg er Smith-Tønnessen styreleder i Agder Research Holding, som henger sammen med stillingen som øverste leder. Universitetsdirektøren får ikke penger for dette vervet, og det er ikke registrert som sidegjøremål. 

Viserektor Gøril Hannås har en rekke verv, der de fleste ikke er betalt. Disse er ikke registrert. To betalte verv står i sidegjøremålsregisteret. 

Prorektor Hans Kjetil Lysgård har tre verv utløst av stilling, ett er betalt. Ingen av disse er registrert.

Sunniva Whittaker sitter ved en kontorpult med en kaffekopp foran seg
Rektor Sunniva Whittaker er en av rektorene som ikke har registrert egne sidegjøremål.

— Større bevissthet

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen sier at Universitetet i Agder er opptatt av åpenhet. 

— Åpenhet er en av UiAs verdier. Derfor har vi for eksempel valgt å svare Khrono utfyllende om verv og sidegjøremål.

— Ledere skal være gode forbilder og fremme åpenhet: Er det ikke da kritikkverdig at de lar være å registrere seg ved UiA?

— For det første består oversikten dere har fått av både verv og registrerte sidegjøremål. Det er ikke slik at alle verv skal meldes. Ledere skal registrere sidegjøremål i tråd med føringene som gjelder for alle UiAs ansatte, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen. 

— Er manglende registrering fra øverste ledelse uttrykk for at svært få ved UiA registrerer sine sidegjøremål generelt?

— Vi har 145 registrerte sidegjøremål per nå. Det er vanskelig å vurdere om dette er mange eller få. Vi vil gjerne få til en større bevissthet om dette i organisasjonen, og derfor har vi dette temaet oppe med jevne mellomrom, svarer Smith-Tønnessen.

Vil bli gjort

På Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har viserektorene Stephan Hamberg og Heidi Ormstad verv som ikke er registrert. 

For Hamberg gjelder det vervet som styremedlem i Studentsamskipnaden, mens et eksternt verv i et instituttstyret ved Universitetet i Oslo er registrert. For begge vervene får han honorar per møtetime.

Ormstad sitter i styringsgruppa til MineralNova — Senter for kritiske mineraler. Viserektoren sitter også i forskningsutvalget til Sykehuset i Vestfold

 USN melder at ingen av vervene per i dag er registrert som sidegjøremål, men at det vil bli gjort.

Portrett Heidi Ormstad
Viserektor Heidi Ormstad har to verv som ikke er oppført i sidegjøremålsregisteret.

— Informerer om viktigheten

På Musikkhøgskolen er prorektor Morten Quenild betalt styremedlem i en festival. Dette er meldt fra til personal, men ikke lagt inn i sidegjøremålsbasen. 

Viserektor Sidsel Karlsen har blant annet oppdrag som dosent ved et finsk universitet. Disse er ikke registrert som sidegjøremål. 

Musikkhøgskolen opplyser at det ledere og ansatte har av spredt kunstnerisk virksomhet med lav inntekt, er noe de ikke anser som sidegjøremål i høgskolens retningslinjer. 

Rektor og prorektor for utdanning ved Arkitektur- og designhøgskolen har ulønnede verv. Ingen av disse er registrert i sidegjøremålsregisteret. Rektor Irene Alma Lønne er styremedlem arkitekturfestivalen Oslo Arkitektur Triennale. Prorektor for utdanning Rachel Karine Bergesen Troye er styremedlem i Cirrus, som er et nordisk-baltisk nettverk for designutdanning. 

— Vi har siden juni 2024 jobbet med en presisering av retningslinjene og informert om viktigheten av rapportering. Rapportering vil være på plass i løpet av første halvdel av 2025, opplyser seniorrådgiver Jeppe Sophus Lai. 

Powered by Labrador CMS