journalistikk
Lanserer masteremne i bruk av kunstig intelligens
Senter for undersøkende journalistikk og Universitetet i Bergen starter opp nytt utdanningstilbud rettet mot journalister og redaksjonsledere i full jobb.
— Masteremnet har fått navnet Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk. Det passer for alle som ønsker å utforske bruken av kunstig intelligens i journalistikk av undersøkende karakter på en ansvarlig måte.
Det uttaler leder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), Per Christian Magnus, i en pressemelding.
— Emnet gir 10 studiepoeng, og er så vidt vi vet det aller første tilbudet på dette nivået i Norge, forteller Magnus videre.
Tre samlinger
Det nye utdanningstilbudet startes opp ved SUJO og Universitetet i Bergen (UiB) våren 2024.
Gjennom tre samlinger skal studentene trenge dypere inn i hva kunstig intelligens og maskinlæring betyr for journalistikk og samfunnet. Foreleserne vil trenge inn i muligheter og begrensninger i teknologien anvendt på graveprosjekter, står det i pressemeldingen fra SUJO.
— De fleste redaksjoner er engasjert i hvilke verktøy som kan bidra til effektivisering av arbeidet som journalist. Samtidig vet alle at dette er risikofylt, usikkert og vanskelig å se rekkevidden av. Med dette emnet er målet å sette den enkelte i bedre stand til å vurdere helheten, sier Per Christian Magnus.
Fritt Ord
Det nye masteremnet er en del av det fleksible masterprogrammet i undersøkende journalistikk for journalister i arbeid. Fritt Ord bestemt seg for å opprette to stipend for øremerket for filmarbeidere som lager dokumentarer.
Prosjektleder i Stiftelsen Fritt Ord, Joakim Lie, sier at både gravejournalistikk og dokumentarfilm er viktige felt å støtte for Fritt Ord.
— Fordi det er mye frilansarbeid og prosjektavtaler innen dokumentarfilm, er det også vanskeligere å få arbeidsgiver til å betale videreutdanning. Vi håper det kan være til hjelp med to stipend for masterstudenter på SUJO som er forbeholdt de som jobber med dokumentarfilm, sier Lie.
Nyeste artikler
Is courageous leadership rare in academia?
Få spørsmål til Oddmund Hoel i Stortinget: — Lite uenighet og oppmerksomhet
Når elevane brukar nettbrett jobbar dei meir åleine
Forskere og stipendiater klager inn norskkravet til ESA
«Hope labour» synes å ha fått fotfeste i akademisk arbeid
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe