Debatt ● Kari-Anne Jønnes og Margret Hagerup
Lærermangel løses ikke med lavere ambisjoner for utdanningen
Heller enn å skape usikkerhet om fremtiden til dagens lærerutdanninger, burde Arbeiderpartiet og Senterpartiet fokusere på kvalitet i utdanning og praksis.

Lærere i dag gjør en formidabel innsats i klasserom over hele landet. Samtidig står norsk skole overfor mange utfordringer som må løses. Altfor mange elever sliter med å lese, skrive og regne skikkelig, fraværet har økt, for mange lærere slutter, og det er færre som søker seg til lærerutdanningene.
I 2030 risikerer vi å mangle så mange som 4000 lærere i Norge. Det er alvorlig.
Venstresidens svar i møte med disse utfordringene har vært å senke kravene til å bli lærer, ved at de har redusert karakterkravene i matematikk og norsk for å komme inn på lærerutdanningen, de har fjernet krav om faglig fordypning for å undervise i fag, og de åpner for å fjerne den femårige masterutdanningen.
Det kan ikke Høyre være med på. Vi må møte lærerkrisen med å gjøre læreryrket mer attraktivt, og fortsette det langsiktige arbeidet med å gjenreise statusen og respekten for læreryrket. Lærere er høyt utdannede fagfolk som fortjener respekt.
For Høyre er det viktigste å prioritere kunnskap i skolen. Da er lærerne helt avgjørende.
Det er bekymringsfullt at Senterpartiet og Arbeiderpartiet, rett før søknadsfristen til lærerutdanningen, tar til orde for drastiske endringer i en av våre viktigste utdanninger. Det skaper mer usikkerhet. For hvem vil søke seg til den femårige masterutdanningen, hvis de ikke vet om det kommer endringer om bare kort tid?
Usikkerheten som de selv har skapt kan bidra til å svekke rekrutteringen, i en tid hvor vi trenger at enda flere velger lærerutdanningene.
La oss være helt tydelige på en ting: Den femårige lærerutdanningen er god, den kvalifiserer til et viktig og meningsfullt yrke, og den gir gode jobbmuligheter. Da Høyre satt i regjering jobbet vi med et langsiktig mål om å løfte lærernes status.
Høyre gjorde grunnskolelærerutdanningen til en masterutdanning fordi vi ønsket at læreryrket skulle være mer forskningsbasert. Nå må vi jobbe for at kvaliteten i utdanningen skal være høy, at praksisen er relevant og at studentene får både pedagogisk og faglig sterk kompetanse.
Det er dette Arbeiderpartiet og Senterpartiet heller bør fokusere på, ikke skape usikkerhet om fremtiden til dagens lærerutdanninger.
Alle partier på Stortinget er bekymret for at søkertallene til lærerutdanningene går ned, men mye av utfordringen med lave søkertall handler også om hva elevene utdanner seg ut til, og hvilke karrieremuligheter en har dersom man tar lærerutdanningen. Det er derfor Høyre er så opptatt av lærernes arbeidsvilkår.
Høyre vil at lærere skal få være lærere. Vi vil sørge for at de har tid og rom til å være en god leder i klasserommet.
Slik er det ikke i dag. Altfor ofte må lærerne bruke tiden sin på alt annet enn å undervise. De må løse konflikter i friminuttet, være psykolog, vaktmester, miljøarbeider og helsesykepleiere. Dette tapper lærerne våre for krefter, og det gjør at flere lærere har valgt å slutte i yrket.
Høyre vil styrke laget rundt elevene og lærerne med flere yrkesgrupper inn i skolen. Da kan lærerne ta seg av undervisningen, mens andre yrkesgrupper kan avlaste og ta seg av de andre utfordringene som de har spesialkompetanse på.
Det er også viktig at vi styrker arbeidet med veiledning av nyutdannede lærere, og sørger for at kommunene og fylkeskommunene er gode skoleeiere som sørger for at lærere kan utøve yrket sitt på en god måte.
Samtidig som vi må utvikle flere karriereveier for lærerne. Lærerne hadde flere karriereveier da Høyre styrte landet, men disse ble dessverre fjernet – uten at det har kommet noen nye. Det til tross for at lærerne etterlyser det.
Det er ingen tvil om at kvalifiserte lærere er helt avgjørende for samfunnet. Vi trenger flere motiverte og dyktige lærere som kan sørge for at alle elever opplever å få undervisning av høy kvalitet, og opplever mestring og læringsglede på skolen.
Vi må møte lærerkrisen med å gjøre læreryrket mer attraktivt, og fortsette det langsiktige arbeidet med å gjenreise statusen og respekten for læreryrket. Det er vårt løfte til alle som vil bli lærere eller som er lærere.