Debatt martin rypdal og kristoffer rypdal

La oss få Dag Rune Olsens visjoner for UiT

Det er nå på tide at også ansatte, studenter og den nordnorske befolkningen får mer informasjon om den nye rektorens visjoner for UiT, skriver to UiT-professorer.

Dag Rune Olsen er ansatt som rektor ved UiT Norges arktiske universitet, og begynner i jobben den 1. august. 4. januar sa han opp jobben som rektor ved Universitetet i Bergen med umiddelbar virkning.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Et enstemmig styre ved UiT har ansatt Dag Rune Olsen som ny rektor fra 1. august 2021. Vedtaket ble gjort på bakgrunn av den enstemmige innstillingen fra et bredt sammensatt utvalg, der ni av ti medlemmer i utvalget er ansatte, tillitsvalgte eller studenter ved UiT. Lederen av utvalget er eksternt medlem i UiTs styre og har erfaring som tidligere professor og dekan ved NTNU.

Avisa Nordlys annonserte, kort tid etter at nåværende prorektor for forskning ved UiT hadde kunngjort sitt kandidatur, at dette var avisas kandidat. Det vi savnet i avisas begrunnelse den gangen, var informasjon om denne og andre søkeres visjoner for UiT.

Nå har politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, og tidligere rektor ved UiT, Jarle Aarbakke, rettet massiv kritikk mot UiTs styre og rektor Anne Husebekk for ansettelsen. Begrunnelsen spinner på en ekstern gjennomgang av en sak som Dag Rune Olsen var involvert i som rektor ved Universitetet i Bergen. Både Fjellheim og Aarbakke trekker konklusjoner som om denne gjennomgangen har konkludert med at Olsen er uskikket til stillingen som rektor ved UiT.

Hvis denne granskningen skulle komme til en slik konklusjon, regner vi med at tilsettingen vil bli omstøtt. Inntil det eventuelt skjer vil det imidlertid være helt uakseptabelt å basere UiTs relasjon til den påtroppende rektoren på en slik premiss. Olsen har allerede redegjort for sitt syn på denne saken i et innlegg i Nordlys, og den redegjørelsen bør være grunnlaget for det videre samarbeidet inntil den eksterne gjennomgangen har konkludert.

Hvis granskningen frikjenner Olsen, vil vi få en rektor som starter sin periode i en medieskapt sump av mistenksomhet.

Martin Rypdal og Kristoffer Rypdal

Vi har vansker med å se at utspillene fra Fjellheim og Aarbakkes kan gagne UiT. Hvis granskningen frikjenner Olsen, vil vi få en rektor som starter sin periode i en medieskapt sump av mistenksomhet. I motsatt fall, vil vi få en annen rektor som ikke har vært innstillingsutvalgets førsteprioritet og som dermed starter med svekket legitimitet.

Den legitimiteten blir ikke styrket av at Aarbakke først skriver at offentligheten ikke vet om UiT-styret har laget en rangert liste, og så konkluderer med at man bør tilby stillingen til nummer to på listen. Dette gir grunnlag for spekulasjoner om at han vet noe vi andre ikke vet og om urent spill. Mediekjøret mot ansettelsen har derfor svekket utgangspunktet for den kommende rektoren, uansett hvem det måtte bli.

Olsens søknad har åpenbart gjort inntrykk på utvalget som enstemmig har innstilt ham. Det er tillitvekkende, men det er nå på tide at også ansatte, studenter og den nordnorske befolkningen får mer informasjon om den nye rektorens visjoner for UiT. Herved en oppfordring til Dag Rune Olsen om å framlegge sine tanker, for eksempel i form av en Nordlys-kronikk.

Innlegget ble først publisert hos Nordnorsk debatt

Powered by Labrador CMS