Mari Sundli Tveit slutter som rektor på NMBU
Slutter. NMBU-rektor Mari Sundli Tveit informerte onsdag styret sitt om at hun fratrer som rektor innen 31. juli.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med nye kommentarer fra Mari Sundli Tveit.)
Ås (Khrono): Rektor for Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, informerte i onsdagens styremøte om at hun fratrer som rektor innen 31. juli.
NMBU opplyser i en pressemelding at Tveit skal over i ny jobb som områdedirektør for politikk i NHO. Tveit er nå også styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR).
— Det har vært et stort privilegium og en glede å få lov til å skape NMBU sammen med ansatte og studenter. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til sammen og den betydningen vi har for en bærekraftig framtid, sier hun.
Tveit legger til at hun nå går inn i siste halvdel av sitt siste åremål, og at hun har måttet begynne å tenke på framtida.
Jeg er veldig stolt av det vi har fått til sammen og den betydningen NMBU har for en bærekraftig framtid.
Mari Sundli Tveit
— Nå har det dukket opp en unik mulighet til å ta min kompetanse og engasjement for bærekraft og betydningen av samspillet mellom akademia og næringslivet inn i en ny og svært spennende rolle, sier Tveit.
Fornøyd NHO-sjef
— Med henne får vi en kompetent, svært erfaren og faglig sterk direktør for vårt politiske arbeid, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid, i følge nho.no.
Han legger til:
— Jeg er veldig glad for at Sundli Tveit blir ny direktør for politikk i NHO. Norge står overfor store omstillinger i årene som kommer, og NHO vil være en premissleverandør i dette arbeidet.
Sundli Tveit går inn i NHOs ledergruppe, og starter i sin nye jobb over sommeren.
I en melding på facebook skriver Norsk studentorganisasjon (NSO): «Gratulerer Mari Sundli Tveit, du vil bli savnet. Dessverre mister utdanningssektoren og studentene en klar og tydelig stemme. NHO er heldige!»
Seks år som rektor på NMBU
Mari Sundli Tveit har vært rektor på NMBU i snart 6 år. De fire første årene i en valgt – ansatt rektorstilling. En hybrid-løsning NMBU var alene om. Tveit ble først valgt av de ansatte til rektor og rett i etterkant ble hun så ansatt av styret.
Våren for to år siden stemte styret med 6 mot 5 stemmer for å ha ren ansatt rektor på NMBU, og Mari Sundli Tveit søkte jobben og fikk den.
Vi går sammen med den avtroppende rektor på omvisning i det nye Veterinærbygget på Ås, og tar en rask prat etter omvisningen på vei opp til det opprinnelige bygningsmiljøet for universitetet på Ås.
Rett før omvisningen har Mari Sundli Tveit orienterte universitetsstyret muntlig om sin oppsigelse, bak lukkede dører.
— Du får gode skussmål fra dine tillitsvalgte. Hva sier du til det?
— Da blir jeg veldig glad og rørt, sier Tveit til Khrono, og hun fortsetter:
— Det har vært en pur glede å få jobbe i ledelsen av NMBU i disse årene, ja en ære vil jeg si. For NMBU er de tillitsvalgte utrolig viktige samarbeidspartnere, det er svært hyggelig med gode ord.
Tveit legger til at det ikke bare har vært solfylte dager i disse seks årene, og man har jobbet med mange store saker rundt fusjon, nytt bygg mv.
Skal vi få til bærekraftige løsninger for framtiden, må næringslivet og forskningen og høyere utdanning samarbeide på helt nye måter.
Mari Sundli Tveit
Brenner for en bærekraftig framtid
— Nå har vi nettopp vandret gjennom noe som må bli et av Europas mest avanserte veterinærbygg. Er det litt surt også å forlate skuta før prosessen er fullført?
— Ja, det er det virkelig. Jeg sa til styret i dag at selv om mange uttrykker bekymring, så kommer denne prosessen til å gå bra. Nybyggene blir et fantastisk løft for hele NMBU, for norsk veterinærmedisin og for NMBUs mulighet til å bidra til en bærekraftig framtid, sier Tveit, men legger til:
— Men så dukket denne muligheten opp akkurat nå. Jeg er halvveis i mitt siste åremål og jeg jeg hadde begynt prosessen med å tenke på framtiden.
Hun trekker fram at i den nye jobben får hun anledning til å bruke den kompetansen og erfaringen hun så langt har opparbeidet seg, og kombinere det med et brennende engasjement for bærekraftig utvikling.
— Skal vi få til bærekraftige løsninger for framtiden, må næringslivet og forskningen og høyere utdanning samarbeide på helt nye måter. I den nye jobben vil jeg få anledning til å sitte tett på denne prosessen fra en ny side av bordet. Vi må sikre en bærekraftig framtid, og nå får jeg nye muligheter til å påvirke utviklingen i en slik retning, sier Tveit.
Vært synlig stolt
Signe Kroken, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) på NMBU, sier til Khrono at dette er trist og at det kom veldig overraskende på dem:
— Hun har vært en viktig pådriver og drivkraft i den perioden hun har vært rektor på NMBU. Vi ønsker henne lykke til i sin fremtidige karriere, sier hun, og legger til:
— Dette kan gi universitetet ekstra utfordringer med tanke på flytteprosjektet og det ekstraordinære i forbindelse med framtidige eiendomsforhold og drift av NMBU.
Hovedverneombud Lise Thoen beskriver Sundli Tveit som brennende engasjert i NMBU og forskningen og undervisningen som foregår der.
— Hun har vært synlig stolt av hva våre ansatte utretter og gjort mye for å spre kunnskap om NMBU, både til politikere, næringsliv og studiesøkende. Jeg vil takke henne for godt samarbeid og ønsker henne lykke til med nye utfordringer, sier Thoen til Khrono.
KMD en energivampyr
Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet på NMBU, Lena Marie Kjøbli, sier at dette var overraskende.
— Dette var veldig overraskende nyheter som ikke kommer på det beste tidspunktet i forhold til flytteprosjektet og andre krevende prosesser i organisasjonen står i. Med det sagt ønsker jeg Mari lykke til med nye og spennende oppgaver og takker for mange år med godt samarbeid.
Akademikerne ønsker rektor lykke til i ny jobb og har forståelse for hennes avgjørelse.
— Samtidig er vi i en veldig krevende tid der Kommunal- og Moderniseringsdepartementets (KMD) områdegjennomgang bidrar som en energivampyr midt oppi planlegging av flytting av veterinærhøyskolen til Ås, sier hovedtillitsvalgt Anne Gravdahl.
Lyses ut snarest
Ifølge pressemeldingen vil rektorstillingen for resten av åremålsperioden vil bli lyst ut internt og eksternt snarest mulig.
Styret har vedtatt at prorektor Øystein Johnsen konstitueres som rektor ved behov.
— På vegne av styret vil jeg takke Mari for den flotte jobben hun har gjort som rektor for NMBU, sier styreleder Siri Hatlen.
Hun legger til overfor Khrono:
— Mari har gjort en meget god jobb som rektor for NMBU og det var selvfølgelig ikke ønsket fra styret at hun går av allerede til sommeren.
Hatlen sier at når Tveit nå har tatt sin beslutning er styret nå primært opptatt av å gjennomføre en rask og god prosess for å ansette hennes etterfølger for de gjenværende 2 år av åremålsperioden.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!