NTNU
Kvinnelig student forteller om «guttastemning» og diskriminering på filosofistudiet
Kvinnelige filosofistudenter rapporterer om uønsket oppmerksomhet og latterliggjøring av sine mannlige medstudenter, ifølge Universitetsavisa.
— Det var «guttastemning» allerede i fadderuka, og jentene fikk gjennomgå gjennom kommentarer og dårlige holdninger, sier filosofistudent Sofia Karlsen til Universitetsavisa.
Hun er én av tre kvinnelige studenter som fremdeles studerer en bachelorgrad i filosofi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Nå forteller hun om en hverdag preget av hersketeknikker og kjønnsdiskriminering.
Andreårsstudent Karlsen forteller til Universitetsavisa at hun og enkelte andre kvinnelige studenter opplever uønsket oppmerksomhet, slibrige slengbemerkninger og latterliggjøring av mannlige filosofistudenter.
Leder av Kvinnenettverket i filosofi og stipendiat ved NTNU, Oda Storbråten Davanger, bekrefter at historien til Karlsen er langt fra unik, og forteller at Instituttet for filosofi og religionsvitenskap har opplevd flere perioder med feministisk protest tidligere.
— Ukultur
Davanger sier til Universitetsavisa at hun har vært i kontakt med flere kvinner som har vært utsatt for hersketeknikker ved filosofistudiet.
— Problemet er ikke unikt her på NTNU. De samme tendensene preger filosofimiljøene ved andre universiteter i Norge og verden. sier hun til avisa.
Hun peker på fraværet av kvinnelige filosofer på pensum som en utfordring.
Også førsteamanuensis ved instituttet, Hege Dypedokk Johnsen, mener det er en ukultur ved instituttet, og forteller at kvinnelige studenter opplever å bli ekskludert fra faglige og sosiale arrangementer.
— Instituttet sliter med disse holdningene, i likhet med flere andre filosofiske institutter rundt omkring i landet. Problemet har på mange måter blitt verre de siste årene, og debatten har blitt mer polarisert, sier hun til Universitetsavisa.
Uro ved instituttet
Instituttleder ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap, Heine Alexander Holmen, forteller til Universitetsavisa at de har mottatt varslingssaker mellom studenter tidligere, men han kan ikke gå i detalj om hva disse sakene handler om.
Han bekrefter at det har vært en del uro og konflikter mellom studentene på studiet forrige høst. Han viser til én bestemt diskusjon om selvbestemt abort «som tok uheldige vendinger».
— Noen av de kvinnelige studentene opplevde den situasjonen som spesielt krevende. Abortspørsmål berører kvinner særskilt, og man vet aldri hva hver enkelt kvinne har vært utsatt for når det kommer til abort og overgrep, sier han til avisa.
Karlsen opplever at mange av de kvinnelige studentenes faglige synspunkter ikke blir tatt seriøst.
— Det har blitt en tendens blant enkelte gutter å være ekstrem i meningene sine. Lite av det som menes blir nyansert eller har gått gjennom noe slags form for kritisk tenkning, sier Karlsen.
Universitetsavisa har vært i kontakt med en mannlig student ved studiet, som ikke kjenner seg igjen i kritikken som blir framsatt.