Debatt ● Safina de Klerk
Kompetanse styres ikke av passet du har
NITO er ikke negative til en fast track-ordning for amerikanere. Men det finnes høykompetente kandidater fra mange land – ikke bare USA.

Tekna-president Elisabet Haugsbø løfter et viktig tema; hvordan vi kan tiltrekke oss internasjonal kompetanse i en tid der 61 prosent av bedriftene (NITOs behovsundersøkelse) synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører og teknologer.
Men løsningen kan ikke være en fast track som kun gjelder for amerikanere. Vi har et skrikende behov for ingeniører og teknologer, og det finnes høykompetente kandidater fra mange land – ikke bare USA.
NITO er ikke negative til en fast track-ordning, men vi mener at kompetanse må være det sentrale, ikke hvilket pass du har. For å styrke Norges posisjon som en attraktiv kunnskapsnasjon og opprettholde vår konkurransekraft i et internasjonalt marked, må vi ha en åpen og inkluderende strategi for å tiltrekke oss de beste talentene – uansett nasjonalitet.
Forskjellsbehandling av arbeidssøkere basert på statsborgerskap er ikke en bærekraftig løsning. Det sender et svært uheldig signal om hvilke grupper som er velkomne og gir inntrykk av holdninger vi som kunnskapsnasjon ikke kan vedkjenne oss. Kompetansenivået til den enkelte avgjøres ikke av om passet er utstedt i USA, Argentina eller Gambia.
Kompetansenivået til den enkelte avgjøres ikke av om passet er utstedt i USA, Argentina eller Gambia.
Safina de Klerk
Det er et tankekors at innføringen av studieavgift har ført til en reduksjon på nesten 80 prosent av studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits. NITO har vært tydelige på at ordningen med skolepenger for studenter utenfor EU, EØS og Sveits må reverseres da denne bidrar til å ekskludere mennesker med strengt nødvendig kompetanse for Norge AS.
I stedet for å lage egne ordninger for enkeltnasjoner, ber vi om en snarlig reversering av studieavgiften.
La oss arbeide for en inkluderende strategi som tiltrekker de beste talentene, uansett hvor de kommer fra. Kompetanse kjenner ingen grenser, og det bør heller ikke våre rekrutteringsordninger gjøre.
Nyeste artikler
Det han såg som lektor vart utgangspunkt for doktorgraden
130 upopulære studier. Flere kan bli trukket
Ny studie: Gollum lever — i akademia
Trump fjerner Harvards skattefritak. — De fortjener det
Aanund Hylland (1949—2025)
Mest lest
Fransk kjendisfilosof om Trumps utdanningspolitikk: — Rent ut latterlig
Mener Langeland bør få jobbe i akademia. — Han fortjener en ny sjanse
To små streker ødela for Victorias eksamen. Nå beklager Kristiania
Medisin, sykepleie og juss blant de mest populære
Etikkutvalg: «Stipendiaten er berettiget en unnskyldning fra veileder»