VERDEN

Venstre ønsker «fast track» for forskere fra USA.
 — Verdens kollektive kunnskap er under press

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) vil at forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) skal vurdere strakstiltak for forskere og studenter fra USA.

portrett av Bjørlo der han står foran nydelig landskap inntil en vegg
Alfred Bjørlo, næringspolitisk talsmann i Venstre, mener tiden er moden for en fast track-ordning for amerikanske forskere.
Publisert Sist oppdatert

Alfred Bjørlo (V) har sendt et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) der han spør om hun vil innføre strakstiltak for å hjelpe amerikanske forskere som trenger arbeidstillatelse i Norge. 

Tekna-president Elisabet Haugsbø foreslo nylig en fast track-ordning for amerikanske studenter og forskere, blant annet ved å fjerne studieavgiften for studenter. Det synes Bjørlo er en god ide. 

FAKTA

Spørsmålet fra Bjørlo:

«Det skjer for tida ei dramatisk innsnevring av den akademiske fridomen og forverring av vilkåra for å drive forsking og høgare utdanning i USA.

Vil Forskings- og høgare utdanningsministeren iverksette strakstiltak for å legge til rette for at studentar og forskarar frå USA kan etablere seg i Noreg, mellom anna ved raskast mulig å fjerne studieavgifta for amerikanske studentar og sørge for fasttrack-ordningar for forskarar frå USA som treng arbeidstillatelse ved norske universitet og forskingsinstitusjonar?»

Det er ikke kommet noe svar enda. 

Kilde: Stortinget 

— Venstre har lenge vært opptatt av å bli et mer åpent land for akademikere, forskere og studenter fra andre land. Vi er veldig mot avgifter. Dette handler ikke bare om at Norge trenger kompetanse — det handler om at verdens kollektive kunnskap er under press, sier Bjørlo til Khrono. 

Han sikter til de senere ukers hendelser i USA, der det blant annet har kommet lister med fyord som kan stanse forskningsfinansiering, forskningsdata er fjernet og det generelt er usikkerhet blant landets forskere. 

Dramatisk for akademisk frihet

— Vi ser hvor raskt og dramatisk Trump griper inn i den akademiske friheten i USA, ved masseoppsigelser av forskere med politisk ukorrekte meninger. Dette er ikke et tilfeldig land, men det landet i verden som har de fremste akademiske miljøene på mange områder, sier Bjørlo. 

I sitt skriftlige spørsmål til Aasland skriver Bjørlo at vilkårene for å drive forskning og høyere utdanning i USA dramatisk forverres. 

Bjørlo sier USA på forskningsfronten har vært et land som tiltrekker seg de beste hodene i flere tiår. 

— Da kan man se det på to måter. Det er en fantastisk mulighet for Norge: Nå kan en del veldig flinke folk ønske å komme til oss, etablere seg og bidra i våre forskningsmiljø. Det er fint. Men det viktigste for meg er at disse folkene har et alternativ, og det raskt. 

Må se nærmere på det

Aasland har ikke svart på spørsmålet fra Bjørlo enda, som ble publisert i dag 21. februar. Men hun har tidligere kommentert saken i forbindelse med Tekna-president Elisabet Haugsbøs utspill i Khrono, men hun gikk ikke i detalj om videre planer. 

— Jeg er opptatt av at Norge skal være et attraktivt land for talentfulle studenter og forskere fra ulike deler av verden, inkludert USA. Så må vi se nærmere på hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte fremover, og jeg ser frem til videre dialog med sektoren om disse problemstillingene, sa Aasland til Khrono.

I Norge har det vært stort fokus på økonomiske kutt i universitets- og høgskolesektoren de siste årene.

— Det bugner ikke over av midler i denne sektoren. Hvor skal pengene komme fra til å ansette amerikanske forskere?

— For oss i Venstre er selvsagt at vi må øke budsjettene til forskning og høyere utdanning. Det er det mange europeiske land som gjør rundt oss. Vi må ha et annet tempo på det her — vi kan ikke sitte i ro og vente på statsbudsjettet 2026 før vi inviterer forskere og studenter fra USA. Vi trenger et annet tempo, sier Bjørlo. 

— Beste er å fjerne den helt

For et par uker siden inviterte Venstres leder Guri Melby til samarbeid mellom Venstre og AP. Hun ba der om å skrote hele studieavgiften for studenter utenfor EØS som vil komme til Norge. 

I sitt skriftlige spørsmål spør Bjørlo om statsråden kan fjerne studieavgiften for studenter som kommer fra USA.

— Venstre er mot studieavgift utenfor EØS. Hvorfor skal man forskjellsbehandle rike amerikanere sett opp mot fattige mennesker fra u-land som vil studere i Norge?

— Vi vil ha vekk studieavgiften for alle, og det er vi tydelige på. Det har vi i vårt alternative budsjett. Poenget nå er at det må strakstiltak inn nå for USA. Vi ønsker ikke et system på sikt hvor det er avgift for folk fra fattige land og ikke USA. Vi står fast på å ønske studieavgiften vekk. Hvis regjeringen syns det best er å fjerne den helt, så er ingenting bedre enn det, sier Bjørlo. 

Finnes allerede et system

— Hvor kjapt kan man innføre en fast track-ordning?

— I Stortinget har vi nettopp diskutert dette i gründermeldingen som ble behandlet i næringskomiteen. Stortinget har bedt regjeringen få på plass en nasjonal ordning for rask godkjenning av arbeidstillatelse, sier Bjørlo.

Han sikter til Venstres forslag om «faktisk å gjøre Norge til verdens beste land å starte og drive bedrift i», som førte til at gründermeldingen ble vedtatt i Stortinget. Der ber Stortinget regjeringen snarest mulig, og senest i forbindelse med statsbudsjettet 2026, om å komme med forslag som får ned saksbehandlingstid for arbeidstillatelser for høykompetent arbeidskraft fra tredjeland. 

Bjørlo viser til pilotprosjektet Kompetansesporet, et samarbeid blant annet mellom Oslo kommune og Universitetet i Oslo, der saksbehandlingstid for høykompetent arbeidskraft fra tredjeland gikk fra flere måneder til to-tre dagers behandlingstid. 

— Dette er mulig, og det virker. Det gjør at vi allerede har en ordning som kan rulles ut nasjonalt. 

Endringslogg 21. februar kl. 12.00. Rettet til at statsråd Sigrun Aasland er medlem i Arbeiderpartiet og ikke Senterpartiet, slik det først sto. 

Powered by Labrador CMS