Ny rekord i Khrono

Jeg er veldig fornøyd med at sexdans og togaparty må vike topplassen for et brennende professorinnlegg om mot og akademisk ulydighet, skriver redaktør Tove Lie i denne kommentaren.

Publisert   Sist oppdatert

Khrono har satt ny rekord i sidevisninger siste døgn. Det er morsomt for en gangs skyld å kunne publisere en skikkelig tabolid tittel i Khrono, og til og med ha dekning for den: Professor Per Fugelli er bedre enn sex.

Det er ikke ofte at Khrono har, eller har hatt, sex i tittelen på en sak.  «Sex selger» og gir mange klikk i nettaviser og på nettsider. Khrono er ikke noe unntak. Vi har hatt én sak som har hatt suverent flest sidevisninger siden vi lanserte avisen i april 2013, og det er saken fra togafesten på fadderuka i fjor høst: Sexdans og fri flyt av alkohol for jentene på fadderfest.  Men det siste døgnet ble Khronos hittil eneste «sexsak» dunket betraktelig ned av tronen av saken om professor Per Fugellis halvtimes lange foredrag på mandagens konferanse om dannelse ved høgskolen. Foredraget «Å danne mot» ble til saken Norge er blitt et feigt land, lenket opp med medieseksjonens video-opptak av Fugelli på talerstolen. Og så tok det av.

Mens «sexsaken» fra august fram til i dag har hatt 3924 sidevisninger har Fugelli-saken, som nå snart har ligget ute i to døgn, hatt 16.210 visninger. Det varmer selvfølgelig et redaktørhjerte. Nå er det to veldig forskjellige saker, viktige og vesentlige er de definitivt begge to, og ingen av dem er spekulative. I en såpass fersk nisje-, nyhets- og nettavis som Khrono tar det jo litt tid å finne ut hva slags stoff som treffer lesergruppene, og den siste saken viser at det kan gå veldig bra uten sex i tittelen også, eller «naken mann» for den saks skyld som også har ligget blant de mest leste lenge. 

Å utvikle en helt ny og uavhengig avis der kjernemålgruppa er ansatte og studenter ved landets største statlige høgskole er en uhyre spennende, morsom, men også en krevende jobb. Det tar tid å innarbeide nye leservaner hos folk, og ikke minst å bli kjent og synlige slik at folk faktisk finner oss igjen. Til det kommer vi til å trenge minst de to årene som er satt av så langt, og vi lærer noe nytt hver dag.

En viktig grunn til at høgskolestyret i sin tid vedtok å opprette en uavhengig avis ved høgskolen var å skape debatt og lage et debattforum. Vi ser at det nødvendigvis ikke er noen sammenheng mellom tallet på sidevisninger og antall kommentarer/debattinnlegg på sakene. De sakene som er mest debatterte er ikke nødvendigvis mest lest. Men, det er helt tydelig at innlegg i kommentarfeltene genererer lesing. Så selv om det ikke er veldig mange som debatterer, så er det likevel mange som er inne og leser og følger med på debattene. Disqusprogrammet som styrer kommentarfeltet i Khrono lagrer ikke opplysninger lenger enn tre måneder tilbake, så det betyr at vi ikke har oversikt over hvor mange kommentarer vi har publisert, men de tre siste månedene var det over 400 kommentarer. Det er fortsatt slik at det er en håndfull gjengangere i kommentarfeltene, men det siger til flere og flere. 

Per Fugelli er bedre enn sex.

Tove Lie
Ansv.redaktør i Khrono

Ved årsskiftet laget vi en oversikt over de mest leste sakene i 2013. Det ga også en god og nyttig påminnelse om at det heldigvis ikke bare er én type saker som slår an, men nettopp bredde og mangfold, som er et av hovedoppdragene vi har fått - i tillegg til kritisk journalistikk og debatt. Her varierer hver måneds tre på topp-saker fra en studentblogg, via forsker Nils Rune Langelands «sluttpakke» til de gamle husstellærerinnenes dagbøker til fysioterapi for en femtilapp og debatt om tildeling av forskningsmidler.

Av de siste 10 på topp samlet, med så langt i 2014 inkludert, ser lista sånn ut når det gjelder sidevisninger (hvis du klikker på lenkene kommer du rett inn på saken): 

1: Norge er blitt et feigt land: 16.210

2: Debattseksjonen: 6769

3: Sexdans og fri flyt av alkohol på fadderfest: 3924

4: Seksjon campus: 3334

5: Redaksjonell plattform: 2556

6: Seksjon samfunn: 2204

7: Politiutrykning for å fjerne syk naken mann: 2184

8: Hyrer inn pr-konsulenter: 1920

9: Fysioterapi for femtilappen: 1882

10: Langeland må slutte før tida: 1847 

Vi begynner nå snart å få såpass mye tall- og grunnlagsmateriale at vi kan sette oss ned og analysere det nærmere. De andre uavhengige universitetsavisene misunner oss debatten på Khrono - det er langt mer debatt her enn hos Uniforum på Blindern, På Høyden i Bergen og Universitetsavisa i Trondheim. Og det er selvfølgelig vi fornøyde med. 

Likevel: Jeg ønsker meg mer av alt. Og ikke minst: Gjerne tilbakemeldinger og synspunkter på hva du som leser mener om Khrono. Jeg tar gjerne imot både ris og ros - eller spørsmål og synspunkter. Skriv gjerne i kommentarfeltene under her, eller send meg en epost direkte hvis dere heller vil det: [email protected]