medisin
Kan bli kamp om praksisplasser mellom UiO og NTNU
Regjeringen vil at NTNU skal opprette 20 nye studieplasser i medisin på Gjøvik. — Krevende utvikling, mener UiO-rektor Svein Stølen.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har hatt det travelt med å utdele studieplasser i medisin den siste tiden.
I tur og orden har Borch annonsert at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) får 20 nye studieplasser på Gjøvik, Universitetet i Oslo (UiO) får 20 nye studieplasser på Sørlandet og Universitetet i Bergen får 20 nye studieplasser til studiemodellen Vestlandslegen.
60 nye studieplasser med en prislapp på 190 mill. kroner.
Gledelig, og i tråd med Grimstad-utvalget anbefalinger, trekker UiO-rektor Svein Stølen fram. Men han er overrasket over opprettelsen av studieplassene på Gjøvik.
I en Twitter-melding beskriver han det som en «krevende utvikling».
— Som universitet har vi tatt de politiske signalene fra Grimstad-utvalget og etablert regionale studieplasser på Sørlandet og var i ferd med å gjøre det samme i Innlandet. Det har vi gjort med egne midler, som har krevd mye innsats. Derfor var nyheten i går overraskende, sier Stølen til Khrono.
Krevende utvikling; vi har 25 ansatte og 136 praksisplasser i Innlandet og planlagt oppstart Campus Innlandet 2025, men vi gleder oss over Campus Sør hvor vi startet opp for to uker siden - egenfinansiert. @DagensMedisin @AvisenKhrono https://t.co/t5f2cBuz5W
— Svein Stølen (@sveinstlen) September 4, 2023
En lang kamp
Khrono har ved flere anledninger skrevet om dragkampen mellom NTNU og UiO om medisinutdanning i Innlandet.
NTNU har lenge hatt et mål om å etablere en medisinutdanning på Gjøvik. Universitetet har allerede en desentralisert medisinutdanning i Ålesund og Levanger, og har ønsket en medisinutdanning tilknyttet deres studiested på Gjøvik.
En utfordring for NTNU har vært at sykehuset på Gjøvik har vært tilknyttet Helse Sør-Øst, som har en avtale med UiO om praksisplasser. Denne avtalen har verken UiO og helseforetaket ønsket å gå bort fra.
— Innlandet er vårt største fylke for praksisplasser, og vi har 25 ansatte og 136 praksisplasser på seks sykehus i Innlandet. Det er en selvfølge at vi skal videreutvikle Campus Innlandet. Jeg har brukt mye personlig kraft på dette, uten et signal om at det ikke er ønskelig, sier Stølen.
— Svekker meg
De nye plassene på Gjøvik kommer i form av en distriktsmodell av medisinstudiet. De to første årene av studiet skal gjennomføres i Trondheim, men kandidatene overføres til Gjøvik etter to år. De første studentene på dette studiet vil altså starte i Trondheim høsten 2024, og i Gjøvik i 2026.
Universitetet i Bergen har en slik modell der noen medisinstudenter fullfører sitt studieløp i Stavanger.
Stølen beskriver hvordan landets fire medisinutdanninger i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø er geografisk tilknyttet landets fire helseforetak.
— Historisk sett har UiB servet Helse Vest, UiT med Helse Nord, NTNU har servet Helse Midt-Norge og UiO har servet Helse Sør-Øst. At det nå kan bli to utdanninger og ulike typer undervisningsopplegg i Innlandet kan bli en utfordring.
— Er du skuffa over regjeringen?
— Sånne ord bruker jeg ikke, men jeg er overrasket. Det gjør det vanskelig å være rektor, og et slikt signal fra regjeringen svekker meg og gjør det vanskeligere å få med folk, sier Stølen.
Glade trøndere
Dekan ved NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap, Siri Forsmo, gleder seg over de 20 nye studieplassene, men opplyser at detaljene rundt nye studieplasser, praksisplasser og avtaler med Helse Sør-Øst ennå ikke er avklart.
— Vi fikk vite nyheten i går, og har ikke hatt anledning til å finne ut av det ennå. Men dette finner vi en løsning på sammen med UiO. Oppdelingen mellom medisinstudiene og helseforetakene er for rigide i dag og bør mykes opp.
Hun trekker fram at NTNU samarbeider med Helse Sør-Øst om flere utdanninger allerede.
— Dette finner vi ut av. Vi har et godt samarbeid med Helse Sør-Øst, og har mange andre utdanninger med praksisplasser i helseforetaket, sier Forsmo.
Hun forteller at opprettelsen av studieplassene betyr mye for NTNU på Gjøvik.
— Dette blir viktig for hele studiemiljøet, og vi håper at det vil hjelpe på rekrutteringen til spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i området. Kommunene har slitt med rekrutteringen, sier Forsmo.
Stølen ser også fremover.
— Nå skal vi snakke med Helse Sør-Øst og tenke konstruktivt. Dette skal ikke svekke de studiene vi har i Innlandet, sier Stølen.