arkitektstudenter
Kaller inn til allmøte etter studentkritikk
Man skal ikke bli syk verken av å studere eller jobbe, sier rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere denne uken fortalte Khrono om instagram-kontoen @anonymearkitektstudenter, der arkitektstudenter forteller om arbeidspress og psykisk helse.
— Studentene forteller om at de er slitne og har lange uker. De får harde og tøffe tilbakemeldinger, gjerne i plenum. Jeg har snakket med noen som har vært ordentlig lei seg, sa Dagny Thurmann-Moe til Khrono.
Hun leder KOI fargestudio, og er en av dem som har delt innlegg fra kontoen.
Etter at Khrono skrev om saken, har den vært omtalt både i NRK og Arkitektnytt. Her sier rektor ved Arkitektur- designhøgskolen (AHO), Ole Gustavsen, at tilbakemeldingene har vært en vekker for skolen.
– Vi har gode systemer for tilbakemeldinger fra studentene, både av den alvorlige sorten, men også andre typer tilbakemeldinger. Derfor er det en vekker når vi nå får et inntrykk av at systemene ikke fungerer for alle studentene, sier Gustavsen til Arkitektnytt.
Allmøte mandag
Gustavsen sier at AHO må spørre seg om de har systemer for tilbakemeldinger som fanger opp godt nok og om de gjør nok med de ytringene som kommer.
— Det er viktig å understreke at man ikke skal bli syk av å verken studere eller jobbe, sier Gustavsen.
Nå er studentene kalt inn til allmøte mandag, og skolen har best studenter forberede innlegg slik at man kan få oversikt over omfanget.
Debatt i Danmark
I Danmark er det en lignende debatt om arkitektstudenter og psykisk helse. Danske TV2 meldte at hele 41 prosent av studentene ved Arkitektskolen i Aarhus meldte om stress.
Arkitekt Malin Mohr, som er utdannet i Aarhus, sa til Khrono at hun mener utdanningsinstitusjonene må snakke om hva det kan bety å bruke alle døgnets timer på studiet.
— Det må uttales at det ikke er nødvendig å gjøre det, og det må uttales at det ikke er selvsagt. Man må også stille spørsmål ved søvn: Sover studentene? Og hvordan sover man? Dette var tema som ikke ble snakket om da jeg var student, men jeg tror det blir det nå, sier Mohr.
Prestasjonspress
Også i Norge bruker mange arkitektstudenter mange timer på skolen. Instagram-oppropet inneholder historier også fra andre norske utdanningsinstitusjoner enn AHO.
– Vi er en ambisiøs skole, vi har ambisiøse studenter. Det er krevende å komme inn, og det er krevende å være student der. Det er høyt arbeidspress og det er prestasjonspress, sier Gustavsen til NRK.
Til Arkitektnytt sier han at det er fristende å tenke at problemene som nå viser seg ved AHO er et symptom på hele arkitektbransjen.
– Det er jo en bransje med mange svært ambisiøse kontorer og arkitekter, og en kultur som kan gå over i det usunne. Dette gjelder andre kreative fag også, som ofte er veldig prestasjonsbaserte, og noe hele arkitektbransjen kanskje må se nærmere på.
Også ved NTNU ønsker ledelsen å finne ut hvordan studentene har det. Fredrik Shetelig er dekan ved Fakultet for arkitektur og design. Han sa til Khrono tidligere i uken at det er en kjent utfordring at studentene har et høyt arbeidspress og at det kan slå ut i at man sliter psykisk.
Nå har fakultetet nylig satt i gang en undersøkelse av hvorfor studenter slutter på studiet som blant annet omfatter psykososiale forhold.
— Det er jo et fagområde der det ikke finnes noen fasit og man jobber i lange perioder der man er usikker på om man har tak i en god løsning eller ikke. Når man i tillegg også investerer seg selv inn i prosessen, slik det er i alle skapende fagområder, er det klart at dette er krevende for studentene. Men, man skal ikke bli syk av å studere, sa Shetelig.