Virke: Nybø stenger døren for omstillingen arbeidslivet trenger
Livslang læring. Konstruktive innspill blir dessverre avvist av både statsråden og rektorer ved statlige høgskoler og universiteter, skriver direktør i hovedorganisasjonen Virke.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi trenger en ny kompetansepolitikk på arbeidslivets premisser for å lykkes med omstilling som sikrer verdiskaping og velferd. Da må statsråden for forskning og høyere utdanning bidra til utvikling, ikke forhindre det.
Statlige universiteter og høgskoler må tilby flere korte kurs i tråd med det voksne i arbeidslivet trenger
Ivar Horneland Kristensen
Utdanningssystemet må rigges om for å lykkes med omstillingen for fremtidens arbeidsliv. Dessverre blir konstruktive innspill avvist av både statsråden og rektorer ved statlige høgskoler og universiteter.
Nå er det på tide at de våkner opp og kjenner lukten av det 21. århundret. Samfunnet og arbeidslivet forandrer seg, og det må statlige universiteter og høgskoler også gjøre.
Virke mener at den statlige universitets- og høgskolesektoren må tilby flere delemner og kurs som er relevant for arbeidslivet og tilpasset voksne som er i jobb, blant annet innenfor teknologi.
For å lykkes med dette må finansieringssystemet for sektoren endres. I dag er det lønnsomt å få førstegangsstudentene frem til oppnådd grad, men lite lønnsomt å satse på etter- og videreutdanning for voksne.
Virke mener også det bør være mulig å ta noe egenandel for slike tilbud, uten at vi endrer prinsippet om gratis utdanning.
Blant Virkes 22.000 medlemsvirksomheter finner vi fagskoler som også bidrar mer med høyere yrkesrettet utdanning, men da må også deres rammer styrkes og bli mer fleksible. Men de får ikke lov til å tilby kortere kurs enn 30 studiepoeng.
På høringskonferansen om Markussen-utvalgets rapport 25. oktober sa statsråd Nybø i sitt innlegg at hun ikke vil åpne for å slippe inn betalende studenter på ledige plasser uten studiekompetanse, at gratisprinsippet står fast, at sektoren ikke kan vente friske penger i de kommende statsbudsjettene og at hun ikke vil flytte penger fra basisfinansieringen til et program for arbeidslivsdrevet kompetansebygging.
Det er urovekkende at statsråden ikke ser at hennes avvisning av gode og konkrete forslag vil forsinke den omstillingen Norge så sårt trenger. Det er en alvorlig utfordring vi som samfunn står i.
Virkes undersøkelse viser at en av fire virksomheter mangler den kompetanse de trenger. Dette samsvarer med funn i Kompetanse Norges virksomhetsbarometer fra 2019. Hvordan vi skal bygge lykkelandet for fremtiden, skal vi diskutere på Virkekonferansen 2019.
Det som er helt sikkert, er at vi ikke blir et lykkeland når virksomhetene ikke får tilgang til riktig kompetanse, og arbeidstakerne ikke får tilstrekkelig med fleksibilitet til å ta etter- og videreutdanning.
Statlige universiteter og høgskoler må tilby flere korte kurs i tråd med det voksne i arbeidslivet trenger, ikke bare grader for unge førstegangsstudenter. Og vi må se på hele bredden av skoler og institusjoner som kan bidra til kompetanseomstillingen Norge trenger.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!