Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell, peker på at Sentre for forskningsdrevet innovasjon skal drive forskningsutdanning. Foto: Silje Kathrine Robinson.

Studentledere mener studenter bør være tettere på forskningsdrevne innovasjonsentre

Innovasjon. Studentlederne i Bergen og Stavanger ønsker at universiteter og høgskoler prioriteres av Forskningsrådet når nye Sentre for forskningsdrevet innovasjon skal blir valgt ut.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andreas Trohjell er leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen. Han mener sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) i større grad enn tilfelle er i dag være studentsentrert.

FAKTA

Sentre for forskningsdrevet innovasjon

Det overordnete målet for ordningen Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) er å bidra til styrket innovasjonsevne og økt verdiskaping i norsk næringsliv gjennom langsiktig forskning.

SFI-ordningen forutsetter at bedrifter deltar i sentrenes virksomhet.

Offentlige aktører kan delta sammen med private bedrifter. Hvert senter må ha minst tre slike brukerpartnere og det må alltid være med private bedrifter som partnere.

Alle brukerpartnerne skal delta aktivt i sentrenes styring, finansiering og forskning og må ha en betydelig, egen innovasjonsvirksomhet og evne til å utnytte forskningsresultater i utviklingen av sin virksomhet.

Kilde: Forskningsrådet

— I en tid med store omstillingsprosesser som det grønne skiftet og digitalisering, bør studentengasjement være en viktig del. Det er studenter som skal være fremtidens innovatører, sier Trohjell.

En ny SFI-runde er lyst ut, 70 mulige kandidater er valgt ut og neste vår vil minimum 10 sentre få en årlig bevilgning fra Forskningsrådet på 10-12 millioner kroner hver.

Det er studenter som skal være fremtidens innovatører

Andreas Trohjell

Ønsker diskusjon om studenter

I april fikk Forskningsrådet inn 100 obligatoriske skisser fra interesserte søkere fra universiteter og høgskoler, institutter og helseforetak. Tidligere i oktober ble det klart at 70 søker om å bli SFI.

SFI startet opp som ordning i 2005, og har som mål at forskningsmiljøer og bedrifter skal samarbeide og forske langsiktig.

Nå ønsker Trohjell og hans kollega i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, Joachim Børlie, en diskusjon om studentenes rolle.

— For meg høres det lurt ut at slike sentre legges til universiteter og høgskoler, for å enklere kunne koble på studentene, sier Stavanger-lederen.

Trohjell poengterer at SFI-ene skal «stimulere og bidra til forskerutdanning». Han mener det er åpenbart at SFI-ene også burde bidra til utdanning av fremtidige forskere, gjerne masterstudenter.

— På samme måte som studentene er sentrale i SFU-ordningen (Sentre for fremragende utdanning, journ. anm.), mener jeg studenter bør være viktig i søknader til SFI-ordninger også, sier Trohjell, som poengterer at studenter blir prioritert i enkelte SFI-søknader.

NTNU og Sintef på topp

På søknadene som nå behandles skiller NTNU og Sintef seg ut og står som vertsinstitusjon og prosjektansvarlig for desidert flest søknader, til sammen 27. Universitetet i Oslo står bak 7 søknader, Universitetet i Bergen bak 5 og UiT Norges arktiske universitet står bak 4 søknader.

Oslo Universitetssykehus er vertsinstitusjon i 5 søknader, mens forskningsinstituttet Norce står bak 4.

Ifølge Forskningsrådet kan søkerne vente seg svar i løpet av juni neste år, og prosjektstart skal være mellom 1. september og 1. desember 2020.

Sentrene har en varighet på åtte år, men forlengelse ut over fem år er avhengig av at en evaluering etter 3,5 år gir positivt resultat.

De største områdene ser ut fra hovedtema ser ut til å være kunnskapsteknologi og IKT-næringen (18 søknader), farmasi, medisin og bioteknologi (12 søknader), næringsområdet energi (8 søknader), fiskeri og havbruk (6 søknader), prosess- og foredlingsindustri (5 søknader) og transport og samferdsel (5 søknader).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS