Isaksen møtt av demonstranter i Oslo

Demonstranter møtte kunnskapsministeren da han ankom Universitetet i Oslo i dag. I saken her finner dere også lenker til alle saker fra Khronos dekning av statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen over viser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som ankommer Universitetet i Oslo, og blir møtt av studentprotester mot skolepenger når han skal legge fram langtidsmelding om forskning.

Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett i dag å innføre skolepenger for studenter utenfor EU, og det bekymrer mange flere enn studentene som demonstrerer mot regjeringens forslag. Forskningsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Morten Irgens, er sterkt bekymret

Khronos dekning av statsbudsjettet

Khrono følger dagens framlegging av statsbudsjettet og langtidsmelding for forskning og høyere utdanning. 

Her er sakene våre så langt:

​Les også:

Kraftige reaksjoner på skolepenger

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget om skolepenger er svært negativt for norsk høyere utdanning og forventer at Stortinget er prinsippfaste i budsjettbehandlingen.

— Vi reagerer på at regjeringen bevisst går imot Stortinget, dette kan ikke Venstre og KrF godta. Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn, og bidrar til å tiltrekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, sier Anders Kvernmo Langset, leder i NSO, i en pressemelding.

Ikke overrasket

Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av taktfaste protestrop «Stopp skolepenger» da han ankom universitetet i Oslo for å legge fram langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Han var åpenbart imponert over oppmøtet Norsk studentorganisasjon (NSO) hadde klart å få til, for han spurte NSO-leder Anders Kvernmo Langset om han hadde mobilisert i forkant.

— Er du overrasket over alle protestene?

— Overhode ikke. Dette er nå et forslag fra oss, og så får vi se av hvordan Stortinget håndterer forslaget etterhvert, sier Røe Isaksen, når vi treffer ham i etterkant av framlegging av langtidsplanen.

Han presiserer også at regjeringen har unntatt to grupper, og det er såkalte kvotestudenter og utvekslingsstudenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits.

Det regjeringen åpner for er en innføring av studieavgift for øvrige studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits.

Departementet beskriver at det er opp til hver enkelt institusjon å kreve eventuell egenbetaling fra studentene fra disse landene. Innføring av ordningen følges av et kutt i institusjonenes rammer på 80,5 millioner kroner i 2015.

— Vi ønsker en mer målrettet bruk av statens penger, og dette vil gi muligheter til å prioritere andre viktige satsinger i sektoren, sier Røe Isaksen.

HiOA kritiske til studieavgift

— Vi er kritiske til at regjeringen ønsker å innføre studieavgift for studenter utenfor EØS-området og Sveits. Det vil svekke mulighetene for studenter i disse landene å ta utdanning i Norge sier rektor Kari Toverud Jensen (bildet over).

Oppgitt og skuffet på høgskolen

Leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland, er oppgitt og skuffet over regjeringens kutt til universitet og høgskoler, samt innføring av skolepenger. 

— Gratis studieplasser er det beste konkurransefortrinnet vi har for å få internasjoanale studenter. Norge er allerede et dyrt land og studere i. Vi vil har flere, ikke færre internasjonale studenter, sier Tord Øverland. Han viser også til Finlands innføring av skolepenger. 

— Det førte til mer byråkrati. Og det er jo akkurat byråkratiet regjeringen ønsker å fjerne, dette er et tiltak stikk i strid, sier Øverland (bildet under). 

Demonstrasjon mot Røe Isaksen

Han demonstrerte sammen med Norsk Studentorganisasjons (NSO) mot regjeringens budsjettforslag kl 13.30 i dag.

Regjeringen kutter i bevilgningene til universiteter og høyskoler med 80,5 millioner kroner og anbefaler institusjonene å ta inn dette gjennom skolepenger. I Finland har det vært et tilsvarende prøveprosjekt siden 2010, men der ønsker flere institusjoner å fjerne skolepenger da de erfarer at de byråkratiske kostnadene ble alt for høye.

Betaler for kutt

— For det første må internasjonale studenter betale for regjeringens kutt. For det andre viser erfaringer fra Europa en dominoeffekt der skolepenger for internasjonale studenter er første steg på veien til skolepenger for alle. Forslaget truer derfor alle studenter, sier Langset (bilde under).

Ved forrige budsjettforhandling reddet Stortinget, med Venstre og KrF i spissen, regjeringen fra et dårlig forslag. NSO er stolte av at et samlet Storting stemte mot å gjøre utdanning til handelsvare og håper regjeringens forslag møter samme motstand i år.

— Vi kan ikke akseptere at regjeringen vil gå bort fra gratisprinsippet, en av grunnsteinene i norsk utdanning, sier Langset.

Overrasket over skolepenger

UHR er overrasket over forslaget om studieavgift for studenter utenfor EU, et forslag UHRs representantskap enstemmig har gått imot sammen med et flertall på Stortinget.

— Internasjonalisering er av stor betydning for norsk høyere utdanning, og som et høykostland i utkanten av Europa er det viktig ikke å legge sten til byrden for dem som ønsker å studere i Norge. Norske utdanningsinstitusjoner har også et samfunnsansvar, og Norge bør som et rikt land opprettholde tilbudet om gratis utdanning til alle, sier Ole Petter Ottersen, styreleder i UHR (bildet under).

Mener budsjettet svekker studentene

På tross av den marginale økningen i studiefinansieringen og økning i antall studentboliger, er det lagt inn flere tiltak som gjør at budsjettet samlet sett svekker studentenes økonomiske vilkår i dette statsbudsjettet, mener Ottersen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS