Ole Petter Ottersen, styreleder i UHR. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Ikke i nærheten av å være ambisiøst nok

Universitets- og høgskolerådet (UHR) er ikke fornøyd med regjeringens forslag til budsjett for høyere utdanning og forskning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— På tross av at det legges midler inn for å følge opp flere av punktene i regjeringens 7-punktsplan, er ikke dette budsjettet i nærheten av å kunne kalles ambisiøst nok slik UHR ser det, sier Ole Petter Ottersen, styreleder i UHR.

Ottersen legger til grunn at regjeringen har signalisert et høyt ambisjonsnivå både i sin regjeringsplattform og i 7-punktsplanen for forskning og høyere utdanning, og på den måten spent forventningene høyt. 

Positive til lærerløft

— Midler til etter- og videreutdanning (EVU) ble varslet i lærerløftet og vi er positive til en slik satsing, sier Ottersen i pressemeldingen fra UHR, og legger til:

— På bakgrunn av de signalene som er gitt, hadde vi forventet tiltak for å styrke grunnutdanningen for lærere og å forberede omleggingen til  5-årig masterutdanning.

Ikke i nærheten av å være ambisiøst nok.

Ole Petter Ottersen, styreleder i UHR

Etterlyst opptrapping

UHR har lenge etterlyst en plan for opptrapping av rekrutteringsstillinger, og vi er glade for at regjeringen signaliserer en slik plan for denne regjeringsperioden, sier Ottersen.

I følge pressemeldingen er UHR positive til at det kommer rekrutteringsstillinger til profesjonsutdanninger som lærer, ingeniør og sykepleie.

— Stipendiater til lærerutdanning er et premiss for kompetanseheving ved institusjonene for å kunne møte masterkravet i grunnskolelærerutdanning.  Den totale opptrappingen av rekrutteringsstillinger er imidlertid for liten sammenlignet med samfunnets behov for slik kompetanse , mener UHR.

UHR er også opptatt av institusjonenes økonomiske handlingsrom, og opplever ikke å ha fått gjennosmlag for dette is tatsbdusjettet. UHR forklarer:

«For å utvikle best mulig kvalitet i høyere utdanning og forskning er vi avhengig av et økonomisk handlingsrom for strategisk utvikling av institusjonene. UHR har derfor spilt inn styrking av resultatbasert finansiering (RBO) som en måte å styrke handlingsrommet på. Årets budsjett gir ingen styrking av RBOVi legger til grunn at de 100 mill kr som er bevilget til forskningsinfrastruktur vil følges opp i langtidsplanen i denne regjeringsperioden.»

Overrasket over skolepenger

UHR er overrasket over forslaget om studieavgift for studenter utenfor EU, et forslag UHRs representantskap enstemmig har gått imot sammen med et flertall på Stortinget.

— Internasjonalisering er av stor betydning for norsk høyere utdanning, og som et høykostland i utkanten av Europa er det viktig ikke å legge sten til byrden for dem som ønsker å studere i Norge. Norske utdanningsinstitusjoner har også et samfunnsansvar, og Norge bør som et rikt land opprettholde tilbudet om gratis utdanning til alle, sier Ole Petter Ottersen.

Mener budsjettet svekker studentene

På tross av den marginale økningen i studiefinansieringen og økning i antall studentboliger, er det lagt inn flere tiltak som gjør at budsjettet samlet sett svekker studentenes økonomiske vilkår i dette statsbudsjettet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS