— Skolepenger kan knuse drømmen min
Masterstudent Iryna Prykhodko fra Ukraina er redd for at drømmene hennes kan gå i knas dersom hun må betale skolepenger for å studere i Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Iryna Prykhodko fra Ukraina og Do P. Blattarai fra Nepal er to av 50 utenlandsstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus som kan komme til å bli rammet av regjeringens innføring av skolepenger, dersom forslaget blir vedtatt.
Skal høgskolen tjene inn det de får i kutt som følge av innføring av skolepenger, 5,2 millioner kroner, vil hver av de 50 utenlandsstudentene ved skolen måtte betale 104.000 kroner i året.
Les også: Må ta inn over 100.000 i skolepenger per student
— Jeg hadde ikke hatt mulighet til å komme hit hvis jeg skulle betale så mye skolepenger som det her kan bli snakk om sier, Iryna Prykhodko. Hennes medstudent Do P. Blattarai nikker kraftig for å si seg enig.
Begge to er studenter på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Jeg merker at jeg blir både sjokkert og rystet.
Iryna Prykhodko
De tar masterutdanning i flerkulturell og internasjonal utdanning på Institutt for internasjonale studier.
Sjokkert og rystet
Med årets statsbudsjett foreslo regjeringen å innføre skolepenger eller studieavgift for studenter som kommer fra land utenfor EØS-området og Sveits.
Unntatt fra ordningen er studenter som har rett på lån i Lånekassen, er kvotestudenter eller utvekslingsstudenter.
— Jeg merker at jeg både blir sjokkert og rystet, og er redd for at mine drømmer skal gå i knas, sier Prykhodko.
Både hun og Blattarai er kommet hit på egenhånd og startet studiene nå i høst.
— Khrono har regnet ut at skoleavgiften på HiOA i verste fall kan bli over 100.000. Hadde dere hatt råd til å komme hit med en slik studieavgift?
— På ingen måte, sier Blattarai. Alternativet for begge to hadde vært å prøve og få seg jobb i hjemlandet. Blattarai synes forslaget er dårlig av flere årsaker.
Klarer knapt å betale bo- og levekostnader
Blattarai forteller at de som utenlandsstudenter i dag har store utfordringer bare med å betale leve- og bokostnadene i Norge. De har fått arbeidstillatelse for 20 timer i uka. Begge to har søkt mange jobber, men de har foreløpig ikke fått jobb.
— I Asia har Norge et ganske godt rykte på seg, som et åpent og inkluderende samfunn. Jeg tror forslag som dette vil svekke Norges omdømme kraftig i utlandet, sier han, og legger til:
— Dessuten tror jeg det er bra for Norge å få besøk av studenter fra mange ulike land, med mange ulike bakgrunner, og ikke bare få hit de som programmer eller skoler selv har valgt seg ut.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!