Rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har engasjert seg i saken om den iranske forskeren som har ventet i månedsvis på visum. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nå har den iranske forskeren ved Universitetet i Bergen fått visum

Iran. Det tok nesten et halvt år før iranske Mehdi Elahi fikk visum til Norge. Men nå kan han begynne som forsker ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mehdi Elahi er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for informasjon og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Men foreløpig har han ikke kommet til vestlandsbyen. Årsak: Han har ikke fått svar på visumsøknaden sin.

FAKTA

Iranersak ved UiB

Institutt for informasjons og medievitenskap har ansatt en forsker fra Iran.

Mannen er ansatt som førsteamanuensis i informasjonsvitenskap, og er ansatt i en fast stilling som var internasjonalt utlyst.

Han arbeider i Europa, og søkte om visum til Norge i mai.

UDI opplyser på sine nettsider at vanlig saksbehandlingstid i forskersaker er fire uker.

Fredag fikk Khrono epost fra UDI. Der står det at «i går underrettet vi Elahi per e-post om at han har fått innvilget tillatelsen han har ventet på».

Rektor engasjerte seg

UiB-rektor Dag Rune Olsen har engasjert seg i saken. Han skrev et debattinnlegg om eksportkontrolloven i sommer. Der var utgangpsunktet forskeren fra Universitetet i Agder, som ble utvist. Denne forskeren var tysk-iransk.

— Strålende nytt, sier Olsen nå.

Du verden så gledelig, dette er fantastisk

Leif Ove Larsen

— Men jeg skulle fremdeles ønske at vi hadde fått en raskere avklaring, sier han, og viser til det han sa i september:

— Det viktige er at uansett hvilket utfall man kan vente, så er prosessene fra UDIs side raske og ryddige. Vi sår ikke tvil om UDIs rett og plikt til å undersøke, men det må skje med et visst tempo.

Olsen sier at han er redd for at UDIs tidsbruk i slike saker kan føre til at flinke forskere får jobb et annet sted mens de venter på visum til Norge.

Rikets sikkerhet

Leif Ove Larsen, som er instituttleder ved Institutt for informasjons og medievitenskap, har også engasjert seg i saken. Først skrev han et debattinnlegg til Khrono i sommer. Deretter uttalte han seg da Khrono skrev om saken for en måned siden. Han var oppgitt over den lange saksbehandlingstiden. På nettsidene til UDI står det at denne skal være fire uker. Elahi, som er fra Iran, men har jobbet i Europa i en årrekke, leverte visumsøknad allerede i mai, slik at han skulle kunne være klar til semesterstart i august. I stedet måtte Larsen skaffe vikar, og gjøre rokkeringen på studentenes timeplan.

— Du verden så gledelig, dette er fantastisk, sier Larsen når Khrono forteller han siste nytt.

UDI ville ikke kommentere saken i september. Elahi har fylt ut samtykkeskjema, og UDI skriver nå at «når det gjelder tiden det har tatt for å få dette vedtaket klart, skjønner vi godt at det er frustrerende og vanskelig for søkerne å vente på svar. I oppholdssaker hvor det kan være forhold som berører grunnleggende nasjonale interesser/rikets sikkerhet, må vi imidlertid undersøke dette nærmere i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det har tatt tid i dette tilfellet».

Elahi skal undervise i informasjonsvitenskap.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS