Akram Yousefi fra Iran har begynt første året ved HiOA som ingeniørstudent, og venter fortsatt på svar fra politiet om oppholdstillatelse. Foto: Tove Lie

Iranske Akram Yousefi føler seg mistenkeliggjort

Den iranske ingeniørstudenten Akram Yousefi ved HiOA føler seg mistenkeliggjort. — Det er ikke alle studenter som er enige i iranske myndigheters atomvåpenprogram, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akram Yousefi (29) er en av 37 studenter med iransk statsborgerskap som studerer ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun har nettopp avsluttet et år med norskopplæring ved Universitetet i Stavanger og har i høst begynt på første året på maskiningeniør ved HiOA. Da Khrono snakker med henne har hun ennå ikke fått svar fra politiet og Utlendingsdirektoratet om en forlengelse av oppholdstillatelsen, men hun håper søknaden går i orden. Hun måtte søke på nytt igjen etter at det første året var gått ut. Hun sendte søknaden 19.juli og vanligvis tar behandlingen rundt to måneder har hun fått opplyst.

— Det bruker å gå i orden når man først har kommet inn i landet en gang, sier hun. Hun har ikke selv vært spesielt utsatt for omfattende kontroll, men i Stavanger vet hun om flere iranske studenter som fikk avslag, uten at hun vet hvorfor. 

— Urettferdige sanksjoner

— Det er nettopp studenter som deg, som studerer den type fag du nå skal i gang med, som politiet, norske myndigheter og FN ber lærestedene være ekstra oppmerksomme på? 

Yousefi er overrasket. 

FNs sanksjoner overfor Iran er urettferdige, de rammer feil personer, nemlig studenter og kanskje sånne som meg.

Akram Yousefi

FNs sanksjoner overfor Iran er urettferdige, de rammer feil personer, nemlig studenter og kanskje sånne som meg. Det er ikke alle studenter som er enige i de iranske myndighetenes atomvåpenprogram, sier hun. 

— Å la mennesker få utdanning er en garanti for at de kan bli mer kritiske, sier Yousefi, som føler seg mistenkeliggjort i mange sammenhenger i Norge. 

— Når jeg først kommer i snakk med folk må jeg først overbevise dem om at jeg ikke nødvendigvis støtter regjeringen i hjemlandet mitt, sier hun og sier hun savner gjestfriheten, varmen og vennligheten som finnes blant vanlige mennesker i Iran.

— Nordmenn er høflige, og de prøver å være hyggelige, men de har en liten mur rundt seg, sier hun.

Usikker på om hun vil tilbake til Iran etter studiene

Den ferske iranske HiOA-studenten synes det er vanskelig nok å være i Norge om hun ikke skulle bli mistenkeliggjort for motivene sine også. Hun sliter med å finne seg et sted å bo i Oslo, med å finne seg til rette på høgskolen, og å følge med i undervisningen på norsk og ikke minst: med å få norske venner. Alt dette var mye enklere i Stavanger, mener hun.

— Hvorfor valgte du nettopp maskiningeniørutdanningen? 

— Egentlig er jeg interessert i kunst, men jeg fant ut at maskiningeniør er en mye mer generell utdanning og vil gjøre det enklere å få en jobb, sier hun og har planer om en master i faget. 

— Regner du med å reise tilbake til Iran etter endt utdanning for å jobbe der? 

— Jeg vet ikke om jeg vil det. Det er dårlig økonomi i landet og det er få jobber der, iallefall for jenter. Myndighetene har bestemt at jenter egentlig ikke får jobbe, sier Yousefi.

— Jeg er her med gode hensikter

En annen iransk student ved HiOA er Lili Shakhsi (27) fra Tabliz (bildet over), nær grensen til Tyrkia. Hun går på master i Digital Library Learning (DILL) - et samarbeidsprosjekt mellom Estland, Italia og Norge. Så det meste av fjoråret var hun i Estland. Hun er innom HiOA ved studiestart, men reiser til Italia for å være der fram til jul. Hun er veldig godt fornøyd med hvordan hun ble tatt imot ved HiOA og at søknadsprosessen var veldig ordentlig og grei. 

— Jeg er her med gode hensikter, sier hun.

— Det er et problem med alle sanksjonene mot Iran, blant annet får vi ikke overføre penger fra iranske banker, så når jeg skulle betale skolepenger innen fristen måtte jeg få hjelp fra venner i andre land for å overføre pengene, sier hun. 

Hun mener også at søknaden om oppholdstillatelse ikke var noen god prosess. 

— Først fikk jeg bare sju dager fra den norske ambassaden i Teheran, og det gikk lang tid etter at jeg kom til Norge før søknaden gikk i orden, sier hun og mener det var betydelig enklere å få opphold i Italia. Hun har ennå ikke bestemt seg for hva hun skal skrive om i oppgaven sin. 

— Som følge av sanksjonene mot Iran opplever jeg f.eks at det er en del databaser jeg ikke får tilgang til, og det er trøblete, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS