statsråd
I dag ble Universitetet i Innlandet virkelig
Kongen i statsråd har talt: Norges ellevte universitet heter Universitetet i Innlandet.
24 år og nær 400 millioner kroner i eksterne midler har gått med før Innlandet nå har fått sitt eget universitet. Høgskolen i Gjøvik ble universitet ved å fusjonere med NTNU, men når Høgskolen i Innlandet nå har fått ja fra Kongen i statsråd har regionen fått sitt eget regionalt forankrede universitet.
Veien mot å bli universitet
-
Prosjekt Innlandsuniversitetet
Fylkene Oppland og Hedmark nedsetter et prosjekt kalt Innlandsuniversitetet på et felles politisk toppmøte på Honne, Biri.
-
To av tre sa nei
Etter 12 år med lokaliseringsdebatter, og et forbruk på 200 millioner eksterne kroner fra fylket, kommuner og energiselskaper sa to av tre høgskolene nei til videre samarbeid.
-
Gjøvik og Lillehammer prøver å finne sammen
Høgskolene i Gjøvik og Lillehammer forsøker seg på et prosjekt Opplandsuniversitetet. Men Høgskolen i Gjøvik søker seg til NTNU.
-
Høgskolen i Gjøvik fusjonerer med NTNU
NTNU tar med seg alle de tre høgskolene Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, fusjonen er en realitet fra 1. januar 2016.
-
Høgskolen i Innlandet er en realitet
Kathrine Skretting var blitt rektor i Lillehammer og fant raskt sammen med rektor for Høgskolen i Hedmark, Anna Linnea Ottosen. 1. januar 2017 var Høgskolen i Innlandet en realitet.
-
Sendte sin første universitetssøknad
Daværende rektor Kathrine Skretting sier at universitetsambisjonen var limet og drivkraften bak fusjonen, og dermed det viktigste prosjektet den sammenslåtte høgskolen jobbet med.
-
Fikk avslag av Nokut-styret
Det var et hardt slag for rektor Kathrine Skretting og begge høgskolene, at de fikk tommel ned fra Nokut med tanke på å bli universitet.
-
Ny søknad sendes
Etter flere utsettelser var det klart. Nåværende rektor Peer Jacob Svenkerud og prosjektleder Anna Linnea Ottosen leverer ny søknad om å bli universitet.
-
Den sakkyndige komiteen til Nokut sier ja
Etter to ekstra runder, og drøyt halvannet år etter at søknaden ble sendt sier Nokuts sakkyndige komite ja til Høgskolen i Innlandet, og anbefaler at de blir universitet.
-
Nokuts styre behandlet saken
Styret sluttet seg til innstillingen fra den sakkyndige komiteen.
-
Kongen i statsråd sier ja
Norges 11. universitet heter Universitetet i Innlandet, University of Inland Norway
Forrige gang Norge fikk nye universiteter var i 2018, da OsloMet ble universitet 12. januar og Universitetet i Sørøst-Norge fulgte etter 4. mai.
Norges 11. universitet
Høgskolen som nå blir Norges 11. universitet, har seks studiesteder spredt rundt i Innlandet: Hamar, Elverum, Lillehammer, Blæstad, Evenstad og Rena. Antall studenter er rett under 15.000 og høgskolen sysselsetter 1296 årsverk.
— Jeg er kjempestolt over alle i organisasjonen som hver for seg har bidratt til at vi nå er Universitet i Innlandet. Det har også vært krevende sider ved prosessen. Men nå kan vi glede oss over å ha fått bekreftet at vi har en kvalitet i undervisning og forskning, som er et universitet verdig, sier rektor Peer Jacob Svenkerud, i en presssemelding fra det nye universitetet.
Siden styret Nokut sa ja for flere uker siden har man i Innlandet bare ventet på kongen, og i dag kom det endelige vedtaket i statsråd.
Navnet på det nye universitetet er Universitetet i Innlandet, på engelsk University of Inland Norway.
Hoel gratulerer
— På vegne av regjeringen gratulerer jeg både Innlandet som region, alle ansatte og studenter ved det nye universitetet. Dette er verkelig en merkedag. Innlandet får et universitet som sikrer utdanning og forskning av god kvalitet, som satser på livslang læring og bærekraft, sier forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp), i en pressemelding.
Finansministeren gratulerer Innlandet med en stor dag:
— Universitetet i Innlandet har en desentralisert campus-struktur, og bruker de unike muligheten som finnes i hele fylket. Slike universitet trenger vi. Det er et klart mål for Senterpartiet og Arbeidarpartiet at folk skal kunne ta høyere utdanning i hele Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
– Høgskolen i Innlandet har jobba målrettet over veldig mange år for å nå kravene, og nå er universitetsstatusen endelig oppnådd. Det er verkelig vel fortent, sier Oddmund Hoel.
Klarte ikke samle de tre høgskolene
Det hele startet på et møte på Honne på Biri, 7. november 2000. Et felles møte mellom den politiske ledelsen av de to daværende fylkene Oppland og Hedmark, endte med at de startet opp Prosjekt Innlandsuniversitetet.
De to fylkene, en rekke kommuner og to energiselskaper brukte opp mot 200 millioner kroner for å finansiere prosjektet som skulle gi Innlandet et universitet.
Nådestøtet kom i februar 2012. To av de tre daværende rektorene, Jørn Wroldsen, Gjøvik og Bente Ohnstad, Lillehammer og deres styrer sa nei til fusjon. Lise Iversen Kulbrandstad, Høgskolen i Hedmark, og hennes høgskole sa ja, men måtte skuffet konstatere dette resultatet.
Gjøvik fant sin egen vei
Etter at samarbeidet mellom de tre høgskolene strandet i 2012, fortsatte Gjøvik og Lillehammer samtalene for å se om de kunne realisere et universitet i Oppland. Men Gjøvik begynte samtidig å se andre veier, og i kjølvannet av Torbjørn Røe Isaksen oppstart av strukturreformen i 2014, endte det med at Gjøvik søkte seg til NTNU.
Og NTNU hentet dem inn, sammen med Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Slik ble Høgskolen i Gjøvik en del av Norges største universitet, og Gjøvik Innlandets første universitetsby.
Etter dette søkte Lillehammer og Hedmark sammen. Nå var det Kathrine Skretting på Lillehammer og Anna Linnea Ottosen i Elverum som styrte skutene, og 2017 var fusjonen en realitet. Skretting ble rektor med Ottosen som nestkommanderende.
— Det tok vel bare tre dager etter at jeg begynte som rektor før Anna Linnea Ottosen tok kontakt. Resten er historie, sier Skretting til Khrono i dag.
Først avslag — så jubel
I 2018 ble den første universitetssøknaden sendt, men resultatet ble ikke slik man ønsket.
Ny søknad ble sendt 12. desember desember 2022, og i juni 2024 fikk høgskolen beskjed om at den sakkyndige komite støttet deres søknad om å bli universitet.
12. september sluttet Nokut sitt styre seg til denne beslutningen, og i dag 8. november var det kongen sin tur til å gi sitt ja til Høgskolen i Innlandet.