Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, er fornøyd etter møte med Kunnskapsdepartementet. Foto: David Jensen/UiT

UiT-Husebekk fornøyd etter forsoningsmøte med Nybø

Nord. Kunnskapsdepartementet og UiT Norges arktiske universitet har kommet til enighet etter et forsoningsmøte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 29. oktober hadde Kunnskapsdepartementet og UiT Norges arktiske universitet et forsonende møte der statsrådens kommentarer overfor Husebekk og UiT ble adressert og beklaget.

Fakta

Studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor, nå rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

I mai sendte SV-representanter inn et representantforslag til Stortinget.

30.september var det høring, og komiteen har frist til 5. november med å leve innstilling i saken. Debatten i Stortinget er planlagt 12. november.

— Det var greit å få konstatert at UiT har de samme rettigheter og plikter som alle andre, sier rektor Anne Husebekk etter møtet med kunnskapsdepartementet.

— Ubehagelig samtale

Bakgrunnen for møtet er at etter at UiT Norges arktiske universitet besøkte Nesna i august, fikk de beskjed av Kunnskapsdepartementet om å holde seg unna Helgeland.

Grunnen til at de reiste dit var for å se på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning der. Nord universitet har som kjent vedtatt å legge ned studiested Nesna — til sterke protester.

Det har aldri vært en realitetsdiskusjon rundt hvordan en etter- og videreutdanning der eventuelt skulle gjennomføres.

Anne Husebekk

Universitetet i Tromsøs viserektor trakk seg også fra en konferanse på Nesna etter press fra Kunnskapsdepartementet.

Det kommer frem i en e-postutveksling mellom Kunnskapsdepartementet og rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT), som Forskerforum har fått innsyn i.

Husebekk har sagt til Forskerforum at departementet kom med en «sterk anmodning» om ikke å involvere seg noe mer på Helgeland, på en måte hun mente gikk ut over universitetets autonomi. Anmodningen kom på et møte der rektorene for landets universiteter og representanter for Kunnskapsdepartementet var til stede 23. august.

— Jeg ble adressert nokså direkte i et møte med flere rektorer. Det var en veldig ubehagelig samtale, har Anne Husebekk sagt.

Gjentok beklagelsen

Hun oppfattet dette som en inngripen i autonomien til UiT fra Kunnskapsdepartementets side. Dette har leder av universitets- og høgskolerådet (UHR), Dag Rune Olsen sagt seg enig i.

Etter anmodning fra UiT hadde altså UiT og Kunnskapsdepartementet et møte 29. oktober.

Khrono har fått oversendt Kunnskapsdepartements referat fra møtet, der statsråd Iselin Nybø, Knut Børve og Erling H. Dietrichson deltok fra departementet og rektor Anne Husebekk, prorektor utdanning og kvalitet Wenche Jakobsen og universitetsdirektør Jørgen Fossland deltok fra UiT.

I referatet står det at departementet gjentok beklagelsen av formen på anmodningen som departementet ga til UiT, om å ikke tilspisse den vanskelige situasjonen til Nord universitet.

Det står også at Kunnskapsdepartementet viste til at UiT er, og skal være, svært viktig for utviklingen av nord og for Norge. «UiT har samme autonomi, og samme frihet til og ansvar for å utvikle virksomheten som andre universiteter og høyskoler,» står det i referatet.

— Det var greit å få konstatert at UiT har de samme rettigheter og plikter som alle andre, sier Anne Husebekk på telefon til Khrono dagen etter møtet.

Aldri vært en realitetsdiskusjon

Hun sier at det også var viktig å få oppklart at UiT ikke er kjent med å ha hatt et tilbud om å overta bygninger og ansatte på Nesna.

— Det var kanskje det aller viktigste for meg, sier hun.

I referatet fra departementet står det at «UiT understreket at det aldri har vært aktuelt å ta over lokaler, ansatte eller virksomhet som Nord universitet har på Nesna».

— Kan du utdype hva du mener med det?

— Det har aldri vært en realitetsdiskusjon rundt hvordan en etter- og videreutdanning der eventuelt skulle gjennomføres. For denne typen utdanning er det ikke i seg selv nødvendig å ha den infrastrukturen som er på Nesna for å få det til. Men vi kom uansett aldri så langt i diskusjonen, sier hun.

— Er det da helt uaktuelt for dere å se på den infrastrukturen?

— Det kommer helt an på omstendigheter og omkostninger. Hvis man skal opprette etter- og videreutdanning er lokalene godt egnet, men vi vet ikke hvem som kommer til å eie bygningene og hvordan økonomien blir.

I referatet fra møtet står det også at «både Kunnskapsdepartementet og UiT er opptatt av at behovene for utdanning og kompetanse på Helgeland blir dekket. UiT vil vurdere hvordan universitetet kan gi tilbud på fagområder som Nord universitet ikke dekker, først og fremst innen videre- og etterutdanning».

Ifølge referatet viste også UiT til at for å starte nye profesjonsutdanninger på Helgeland, så måtte universitetet bli tilført nye ressurser eller gjøre interne omprioriteringer. Dette har ikke vært vurdert av universitetet eller departementet.

Nybø: — Forskjell på anmodning og instruks

Dagen før møtet med UiT, 28. oktober, deltok Iselin Nybø på Dagsnytt 18 på NRK, der tema var kontakten med UiT.

Programleder Espen Aas spurte Nybø om Kunnskapsdepartementet instruerte UiT om å holde seg unna.

— Nei, det gjorde vi ikke, men vi anmodet UiT om å ikke tilspisse en voldsomt tilspisset situasjon, som var på Nesna akkurat rundt vedtaket om nedleggelse, sa Nybø.

— Men en anmodning fra departementet er vel ikke så langt unna en instruks, innvendte programleder.

— Jeg vil mene det er en ganske stor forskjell på en anmodning og en instruks, sa Nybø.

Hun sa også at det er viktig at de to universitetene i Nord-Norge har dialog.

— Det er arbeidsdeling i sektoren, og de må bli enige seg i mellom.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS