Student Mathias Lauritzen var den eneste som stemte mot innstillingen fra rektor Hanne Solheim Hansen, fordi han mente forslaget til strukturendringer ikke gikk langt nok. Foto:Øystein Fimland

Kroken på døra for Nesna, Namsos skjermes

Struktur. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos skjermes, vedtok styret ved Nord universitet onsdag. Bare ett styremedlem talte Nesnas sak, men stemte likevel for innstillingen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værnes (Khrono): Nord-styret vedtok innstillingen fra nyansatt rektor Hanne Solheim Hansen med 12 mot én stemme, etter at flere endringsforslag hadde falt.

Studiestedene på Nesna og Sandnessjøen avvikles dermed, og teaterutdanningen blir flyttet fra Verdal til Levanger. Mo i Rana rustes opp, det opprettes ny lærerutdanning i Stokmarknes og en ny økonomisatsing i Steinkjer, samt et nytt etter- og videreutdanningstilbud i Stjørdal.

Student Mathias Lauritzen stemte mot innstillingen, etter at hans eget forslag om mer omfattende endringer i studiestedsstrukturen hadde falt.

Bare én snakket Nesnas sak

To av styremedlemmene leverte stemmeforklaringer etter at de hadde stemt for innstillingen. Det var Roar Tromsdal, som leverte en en stemmeforklaring om at selv om han stemte for innstillingen, så er han er mot den delen som handler om flytting av teaterutdanningen fra Verdal til Levanger. Styremedlem Lisbeth Flatraaker stemte også for innstillingen, etter mye nøling, men hun leverte en stemmeforklaring der hun blant annet sier at hun er dypt uenig i at studiested Nesna skal avvikles.

Det skal være et veldig godt beslutningsgunnlag for å ta en slik krevende avgjørelse, og her er ikke konsekvensene godt nok utredet.

Lisbeth Flatraaker

Flatraaker, som er representant for faglig ansatte, påpekte at beslutninggrunnlaget ikke er godt nok til å vedta en avvikling av Nesna.

— Det skal være et veldig godt beslutningsgunnlag for å ta en slik krevende avgjørelse, og her er ikke konsekvensene godt nok utredet, sa hun.

I vedtaket står det at Bodø og Stokmarknes skal være base for de samlingsbaserte grunnskolelærerutdanningene.

— Men hvorfor ikke Nesna? Her er det spesialrom som vi uansett må betale for en god stund framover, sa hun og viste også til at det er stor usikkerhet ved besparelsene ved å legge ned Nesna. Hun sa at det er usikkerhet om bortfall av husleie på Nesna, og dermed ved hvor lang tid det vil ta før den økonomiske gevinsten kommer.

Spørsmål om regnestykket

— Jeg stiller spørsmål ved det regnestykket. 14 millioner i besparelse på husleie i Nesna, er det realistisk, spurte hun og mente at konsekvensene for Nesna-samfunnet burde være med i utredningen, sa hun.

Styremøtet forgikk i en møtesal på Radisson Blue Hotel på Værnes foran 70-80 tilhørere, de fleste fra Nesna og en del av dem iført bunader, og applausen var stor da Flatraaker hadde sagt sitt.

Rektor Hanne Solheim Hansen presenterte innstillingen, før styremedlemmene en etter en uttalte seg om den. Det ble tidlig klart at rektor innstilling kom til å bli vedtatt.

Styreleder Vigdis Moe Skarstein slo fast at styret hadde nok informasjon til å gjøre vedtak, og de to eksterne styremedlemmene Bjørg Tørresdal og Aslaug Mikkelsen fulgte opp med å si at forslaget ivaretar helheten, og også er bra for Helgeland.

— Forslaget sikrer tilstedeværelse i alle regioner, det er bra for universitetet som helhet, sa nestleder Tørresdal.

Enslig studentstemme ville mer

Student Mathias Lauritzen var den eneste som stemte mot innstillingen. Han foreslo heller å vedta forslaget som rektor kom med i rapporten om studiestedsstrukturen tidligere i vår. Der foreslo hun , i tillegg til å avvikle Nesna og Sandnessjøen og flere andre enrdinger, også å strippe Namsos for en del utdanninger, blant annet flytte sykepleie til Levanger og Bodø.

I denne saken presser vi grensen for hva som er politisk mulig.

Espen Leirset

— Hvis vi skal påføre våre ansatte så stor belastning som innstillingen innebærer, så bør det være mer enn 2 prosents besparelse. Jeg tror mye av besparelsen vil gå bort i organisatorisk uro, sa han og høstet applaus fra salen - som den eneste i dag.

— Forslaget som ble gitt i den første rapporten er det beste, da blir det mer rettferdige prinsipper som ligger til grunn for endringene, sa han.

Lauritzens forslag falt mot hans egen stemme, og han var til slutt den eneste som stemte mot hele rektors innstilling.

Fag vs poltikk

Representant for midlertidig ansatte, Espen Leirset, påpekte at denne saken handler om fag versus politikk.

— Mange faglige ønsker å gå lenger og gjøre større endringer. På den andre siden har vi aktører utenfra og det massive trykket fra politisk hold. Det politiske spillet er størst i Trøndelag, der toneangivende krefter vil ha status quo, sa han.

Leirset sa videre at han fryktet at den manglende satsingen på ett kraftsenter i Trøndelag, vil føre til at Bodø trekker fra på sikt.

— Det er skuffende at man ikke vil satse på faglig styrking og spissing i Trøndelag. Her er det mange småbyer som kjemper mot hverandre, og når alt skal deles likt mister vi kraft i Trøndelag, sa Leirset.

Han sa videre at han stiller seg bak innstillingen fordi han mente at styret ellers ville blitt kastet.

— I denne saken presser vi grensen for hva som er politisk mulig. Vi har funnet balansepunktet mellom fag og politikk. Hvis vi ikke vedtar dette, risikerer vi ellers å bli kastet som styre. Det kunne vært en lettelse, det, men da ville vi ikke fått til endringer blir uforsvarlig å opprettholde driften det hele tatt, sa han og konkluderte med at det i sum blir uforsvarlig å opprettholde driften på Nesna og Sandessjøen.

Ville beholde spill i Steinkjer

Studentrepresentant Emma Svarva Giskås fremmet forslag om å beholde utdanningen i spill- og opplevelsesteknologi i Steinkjer, i stedet for å flytte det til Levanger, men forslaget falt mot to stemmer. Giskås pekte på store fordeler ved å ha dette studiet sammen med InnoCamp i Steinkjer.

— Jeg studerer selv i Levanger, men et studiet i spill- og opplevelsesteknologi bør sees i sammenheng med Innocamp og med grønn økonomi og innovasjon. Av hensyn til tverrfagligheten er det viktig at studiet blir Steinkjer, sa hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS