Reagerer på at Husebekk fikk muntlig beskjed om å holde seg unna Nesna
Nord. Universitets- og høgskolerådet liker ikke at statsråden har gitt rektor på UiT Norges arktiske universitet en muntlig beskjed om å holde seg unna Nesna på Helgeland.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Dag Rune Olsen er leder for Universitets- og høgskolerådet.
— Statlig styring skjer gjennom formaliserte prosesser, sier Olsen, til Forskerforum.
Det var Forskerforum som først skrev at Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet (UiT) hadde fått muntlig beskjed fra forsknings-og høyere utdanningsminister Iselin Nybø om å ikke engasjere seg på Helgeland. Nå skriver Forskerforum at flere i sektoren reagerer på statsrådens fremgangsmåte.
Så vidt jeg forstår er det ikke gjennom slike ordinære styrings-dialoger at Tromsø-rektoren har fått beskjed om å holde fingrene fra fatet.
Dag Rune OIsen
Dag Rune Olsen er leder for universitets- og høgskolerådet (UHR). Han sier til Forskerforum at statlig styring foregår gjennom formaliserte prosesser.
— Så vidt jeg forstår er det ikke gjennom slike ordinære styringsdialoger at Tromsø-rektoren har fått beskjed om å holde fingrene fra fatet, sier Olsen.
Jussprofessor: Dårlig saksbehandling
UiT reiste til Nesna i august. Formålet var å se på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning der. Nord universitet har som kjent vedtatt å legge ned studiested Nesna — til sterke protester.
Husebekk sa tidligere i uken til Forskerforum at hun ser på beskjeden fra Kunnskapsdepartementet som en inngripen i universitetets autonomi.
— Det virker som en dårlig saksbehandling å komme med en slik muntlig bemerkning, sier Inger Johanne Sand til Forskerforum. Hun er jussprofessor og leder for Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.
Sand sier at departementet har vide muligheter til å gå langt i å detaljstyre institusjonene, men at det må skje på basis av en dialog mellom departement og institusjon.
Ordfører reagerer
UHR-leder Olsen støtter Husebekk i at Nybøs beskjed er en inngripen i universitetets autonomi.
— Det er en del av universitetenes autonomi og suverene plikt å etablere aktivitet i tråd med egen strategi og målsetninger, sier Olsen, og viser til at ingen har sagt til NTNU at de skal la være å etablere etter- og videreutdanning i Oslo.
Hanne Davidsen er ordfører i Nesna. Hun har reagert sterkt på nedleggelsen av Nord universitets campus.
— Dette er et eksempel på at autonomiargumentet blir brukt når det passer regjeringen, og ellers har ikke universitetene autonomi. Det bekrefter det vi har sagt at hvis regjeringen hadde ønsket å beholde Nesna, hadde de kunnet gjøre det, sier Davidsen til Forskerforum.
Forskerforum har ikke fått svar fra statsråd Nybø. Men tidligere i uken sa henne politiske rådgiver Kjartan Almenning at «i tilknytning til diskusjonene rundt forslagene om nedlegging av studiesteder ved Nord universitet, ba departementet UiT om å ikke bidra til å tilspisse situasjonen ytterligere».
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!