SEMESTERSTART

Tilbyr sovesaler og hotell­rabatt til boligløse studenter

Studentsamskipnadene har klar nødløsninger til studenter som ikke får  husrom før studiestart.

Amalie Lunde, styreleder i Sammen, viser fram sovesal som står klar på Fantoft i Bergen for studenter som ikke får studenthybel før studiestart.

Spente unge mennesker inntar snart byer landet rundt for å studere for første gang. For 15.675 av de nye studentene kan studiestarten få en bismak, siden de står i studentboligkø.

FAKTA

Dette er tilbudene til studenter uten tak over hodet

  • Oslo: 180 kroner natta på rom med mellom to og seks sengeplasser. 690—850 kroner for hotell, frist for å booke gikk ut 28. juli.
  • Bergen: 2000 kroner for tre uker på sovesal, blir trukket av på augustleie hvis man flytter inn på studentbolig. 15 prosent rabatt på et hotell, må kontakte Sammen for å få koden.
  • Tromsø: Midlertidig studentbolig eller Tromsø camping
  • Stavanger: 200 kroner natta, studentboliger i et bygg som skal gå fra studentbolig til kommunens eie.
  • Trondheim: 390 kroner på hostell eller 445 kroner på hotell gjennom ordningen Tak over hodet.
  • Kilde: Studentsamskipnadene

I mange større byer har studentsamskipnadene derfor opprettet nødløsninger. Så hvor er det best å være husløs student i Norge?

Sovesal i Bergen og Oslo

Sammen, som er studentsamskipnaden i Bergen, og SiO, studentsamskipnaden for Oslo og omegn, etablerer sovesaler. 

I Bergen kan det være du må dele sovesal med inntil 21 andre, og du betaler 2000 kroner for tre ukers opphold. Hvis du etterpå rykker ut av boligkøen og flytter inn på en studentbolig hos Sammen, blir beløpet trukket fra august-husleia. 

Styreleder Amalie Lunde i Sammen betegner det private markedet som utrolig presset og forteller at 3485 studenter står i studenboligkø. Hun tror derfor det kan bli rift om plassene på sovesalene som nå rigges opp.

— Vi hadde samme tilbud i fjor, da benyttet 25 studenter seg av det. På grunn av økt etterspørsel og et mer presset leiemarked forventer vi at behovet er større i år, og har derfor utvidet tilbudet til å ha plass til 92 studenter. Vi håper ikke behovet blir så stort, men er bekymret for hvor mange som står uten bolig ved studiestart, sier hun til Khrono.

I Oslo blir det sovesaler i lesesalbygget på Sogn studentby hvor studentene må dele  rom med alt fra en til fem personer. Det koster 180 kroner natten. 

Fredag hadde Bergen fem bookinger til sovesal, og Oslo 13. 

Dette synet kan møte Oslostudenter hvis de trenger et midlertidig sted å sove. Det er fra lesesalbygget på Sogn studentby i fjor.

Blir ikke fullt

I Stavanger blir årets tilbud rom på utgående studentboliger. Et av byggene til Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) skal ut av porteføljen deres, og dermed er ikke byggene tilgjengelig for å bo i lenger enn ut august. Det kan være en god løsning for studenter i nød.

— Fra år til år pleier tre eller fire stykker å benytte seg av lignende tilbud, forteller Kristina Renberg.

Den generelle tilbakemeldingen Khrono får fra ulike studentsamskipnader er at ting løser seg for de fleste studentene, selv om køtallene er høye i starten av august, og at svært få ender opp uten bolig. 

I Tromsø er det midlertidig botilbud på en studentby, eller studentene kan få rabatt på Tromsø Camping. 

Får rabatt på hotell

Erfaringen til Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) er også at det ordner seg for de fleste, forteller Tina Landfastøien i Sit. De samarbeider med andre aktører om tiltaket Tak over hodet, der studenter kan få fellesrom på hostell til 390 kroner natten, eller delt rom på hotell fra 445 kroner natten. 

Det var 8 bestillinger på hostellet Rumi fredag formiddag. 

Skal det være hostell? I Trondheim kan studenter få bo på fellesrom på Rumi hostell for 390 kroner natten.

I Ålesund og Gjøvik har ikke Sit merket det samme presset, og det har ikke vært behov for et eget opplegg for boligløse studenter. Det er det heller ikke på Sørlandet.

— Vi har kø, men ikke i nærheten av det Oslo eller Bergen har. Så derfor er ikke sovesal aktuelt for oss. Det pleier å løse seg når vi kommer nærmere studiestart, sier Jakob Mæland, styreleder i Studentsamskipnaden i Agder.

Powered by Labrador CMS