danmark

Høy temperatur rundt tvangs­utflytting av studieplasser

Onsdag denne uken hadde danske storbyuniversiteter frist på seg til å sende inn sine planer for utflytting og eventuelt nedlegging av egne studieplasser.

Danske storbyuniversiteter er pålagt å flytte eller nedlegge studieplasser.
Publisert Sist oppdatert

Nå begynner Danmark å se konsekvensene av planen «Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark» som er vedtatt av det danske Folketinget.

Folketinget har vedtatt å omfordele studieplasser fra storbyuniversitetene til mindre steder og institusjoner. Planen er ikke ferdigforhandlet, men foreløpig ser det ut til at store mengder studieplasser og hele studier vil bli nedlagt, melder Uniavisen.

Storbyuniversitetene hadde frist til 12. januar med å melde inn til utdanningsministeriet hvilke studieplasser de vil legge ned eller flytte ut.

Fikk beskjed om å kutte over 1500 studieplasser

Københavns Universitet har fått beskjed om å kutte ti prosent av det årlige studentopptaket fram mot 2030 — til sammen 1590 plasser og har valgt å legge ned mesteparten, mens noen studieplasser vil bli flyttet til utenfor København.

Planen til Københavns universitet er å legge ned cirka 620 studieplasser og flytte ut cirka 280, ifølge en pressemelding fra KU.

Plassene som legges ned er innen språkfag, men også datafag og matematikk.

Studieplassene som flyttes ut er blant annet innen medisin, veterinærmedisin, husdyrvitenskap og klinisk psykologi.

Styret ved Københavns universitet vedtok før jul å be utdanningsministeriet om unntak for 30 prosent av det opprinnelige kuttet på 1590 som universitetet ble pålagt, slik at det samlede kuttet i stedet blir på de 900 plassene som universitetet har lagt planer for.

— Når det gjelder f.eks. tysk, fransk, datalogi og matematikk har samfunnet behov for flere kandidater – ikke færre. Vi vil gjerne bidra til å skape et mer balansert utdanningstilbud i hele Danmark, men vi skal passe på, at vi ikke skader Danmarks mulighet for eksport, vekst og sysselsetting. Og det skal være undervisere til å sikre de kommende generasjoners spåkferdigheder, sier prorektor for utdannelse ved KU, Bente M. Stallknecht i pressemeldingen.

Kritikk fra eks-minister

Tidligere utdannings- og forskningsminister Tommy Ahlers fra Venstre kaller utflyttingsavtalen for en riktig dårlig avtale, til tross for at hans eget parti var med på å vedta den.

— Den skader universitetene, den går ut over studentene, og man oppnår ikke det, man vil med avtalen. Man risikerer i stedet å ende med å ødelegge en masse, sier han ifølge Berlingske.

Overfor Uniavisen, den uavhengige avisen ved Københavns universitet, sier Ahlers:

— Den planøkonomiske tilnærmingen, der man sier at nå må ikke de store universitetene vokse mer, de skal faktisk begrenses, det er ødeleggende. Vi får færre som studerer det arbeidslivet etterspør. Det er jo dumt, sier han.

Slag mot CBS

Politiken skriver nå at Copenhagen Business School (CBS) etter planen vil slutte å tilby seks utdanninger — det innebærer at 334 studieplasser forsvinner.

Fungerende rektor ved CBS, Inger Askehave Svenn Hjartarson

— Det er et hardt slag mot CBS på mange måter. Regjeringens plan vil for CBS bety et tap på 45 til 55 millioner kroner i året. Derfor er vi nødt til å legge ned utdanninger, fordi det har en mye større besparende effekt enn hvis vi kutter i studieplasser flere steder på CBS, sier fungerende rektor, Inger Askehave, til Politiken.

Powered by Labrador CMS