utdanningsreformen i danmark

Vil legge ned seks studier. — Politikerne har ikke gjort det lett for oss

Rektor ved danske Copenhagen Business School kan ikke utelukke at ansatte vil måtte bli sagt opp.

Universitetet planlegger å legge ned flere studieprogrammer. Bilder viser studenter ved Copenhagen Business School.
Publisert Oppdatert

Ved flere anledninger har Khrono skrevet om den radikale utdanningsreformen i Danmark «Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark». Hovedmålet med reformen er å flytte studieplasser ut av de fire største byene, København, Aarhus, Odense og Aalborg — til distriktene.

Opptaket av studenter i storbyene skal reduseres med ti prosent fram mot 2030, hvis de ikke klarer å flytte studieplasser ut i distriktet.

Som Khrono tidligere har skrevet skal de ved Københavns Universitet kutte 1590 studieplasser. 40 prosent av dem vil bli tatt fra de humanistiske fagene.

Slag mot CBS

Politiken skriver nå at Copenhagen Business School (CBS) etter planen vil slutte å tilby seks utdanninger — det innebærer at 334 studieplasser forsvinner.

Fungerende rektor ved CBS, Inger Askehave

— Det er et hardt slag mot CBS på mange måter. Regjeringens plan vil for CBS bety et tap på 45 til 55 millioner kroner i året. Derfor er vi nødt til å legge ned utdanninger, fordi det har en mye større besparende effekt enn hvis vi kutter i studieplasser flere steder på CBS, sier fungerende rektor, Inger Askehave, til Politiken.

Studiene som er innstilt å legges ned er:

  • HA(fil.) – erhvervsøkonomi – filosofi
  • MSc in business administration and philosophy
  • Cand.soc. – politisk kommunikation og ledelse
  • MSc in social science – management of creative business processes
  • MSc in social science – organisational innovation and entrepreneurship
  • MA in international business communication

Styrets plan — som rammer mange samfunnsvitenskapelige utdanninger — er nå på høring. Et vedtak skal fattes 2. desember.

Tror ikke det blir letter å finne jobb i distriktet

Utdanningene som det er innstilt på at skal legges ned er utdanninger hvor de uteksaminerte kandidatene har vanskeligst med å få seg jobb.

På spørsmål om de ikke kunne flyttet studiene til distriktet heller enn å legge dem ned, sier Askehave at de også vil tilby å flytte utdanninger ut, men at det ikke er en del av denne planen, som utelukkende er en nedskjæringsplan på Frederiksberg.

— Vi har valgt å legge vekt på utdanningenes arbeidsmuligheter. Når kandidatene i dag blir ferdige i hovedstaden, og har vansker med å finne seg jobb, er det ikke mye som tyder på at det blir bedre i distriktet, sier Askehave.

Frykter avskjedigelser

Flere ansatte ved CBS tror styrets plan vil føre til avskjedigelser og gjøre det vanskelig å få studentene som allerede er tatt opp ved disse utdanningene godt gjennom. Dels vil undervisere søke seg vekk, og dels vil det bli en stemning som handler om avvikling istedenfor utvikling innen CBS sine samfunnsvitenskapelige utdanninger, tror de.

Fungerende rektor Askehave forstår bekymringene.

— Politikerne har ikke gjort det lett for oss. Det kan ikke utelukkes at det blir behov for å si opp ansatte, men det er en implementeringshorisont på ni år her, så det vil også være naturlige avganger, sier hun til Politiken.

Må ikke ende opp der i Norge

Leder av Akademiet for yngre forskere i Norge, Jonas Stein, har advart forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp) mot å gjøre som danskene.

— Vi er bekymret for at satsingen på distriktene skal skje på bekostning av de etablerte fagmiljøene. Vi mener det er veldig viktig at vi har en bredde og et mangfold av fag i norsk akademia, sa han nylig til Khrono.

Han er skeptisk til at det i Danmark flyttes studieplasser fra humaniora til distriktene.

— Hvis vi gjorde det samme i Norge ville det vært dårlig for oss som kunnskapsnasjon. Jeg sier ikke at dette er noe denne regjeringen har planlagt — men det er viktig at man ikke ender opp der, sier han.

Powered by Labrador CMS