EU

EU-sjefens bestilling: Forskningsråd for KI. Lov om fri flyt av forskere. Felles europeisk grad. 

EU-presidenten gir alle de nye kommissærene et oppdragsbrev. Dette er noe av det de nye kommissærene for forskning og utdanning må levere på.

billedmontasje Ekaterina Zaharieva og Roxana Mînzatu
Dersom de blir valgt som kommissærer av EU-parlamentet, så må de samarbeide tett. Ekaterina Zaharieva er foreslått som ny kommissær med ansvar for forskning og Roxana Mînzatu er foreslått som ny visepresident med ansvar for utdanning.
Publisert

Brussel (Khrono.no): Mange uker på overtid la endelig EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tirsdag fram sitt forslag til nye kommissærer og deres portefølje. For lav kvinneandel blant medlemslandenes foreslåtte kommissærer var en av grunnene til at det drøyde.

Høyere utdanning delt mellom to kommissærer

Ekaterina Zaharieva er innstilt som ny kommissær for oppstartsbedrifter, forskning og innovasjon, mens Roxana Mînzatu er foreslått som visepresident med ansvar for folk, kompetanse (skills) og beredskap.

Selv om ikke utdanning er en del av tittelen, så vil Minzatu ha hovedansvaret for utdanningsporteføljen om hun godkjennes av EU-parlamentet.

For utdanningssektoren var det en skuffelse at utdanning er fjernet fra titlene til de nye kommissærene. Dette kan imidlertid komme til å bli justert etter høringene i EU-parlamentet når kommissærene skal godkjennes. Det skjedde for fem år siden.

Flere av universitetsalliansene har uttrykt at de hadde ønsker at forskning og utdanning fortsatt skal ha samme kommissær i ny periode.

Portrett av Thomas Jørgensen
Direktør for politikkutforming i EUA Thomas Jørgensen er skeptisk til at utdanning og forskning splittes mellom to kommissærer.

Nå er alle opptatt av å analysere oppdragsbrevene gitt til hver enkelt av de nye kommissærene fra Van der Leyen. Brevene staker ut kursen for de neste fem årene. I oppdragsbrevene er ansvar for høyere utdanning fordelt mellom Zaharieva og Mînzatu.

— Det er litt av et skritt tilbake at vi nå har to kommissærer for forskning og utdanning. Vi får se hvordan de koordinerer sitt arbeid, for eksempel når det gjelder det europeiske universitetsinitiativet (European University Initiative) som begge har i sine oppdragsbrev, sier Thomas Ekman Jørgensen til Khrono.

Han er direktør for politikkutforming og fremsyn i European University Alliance. 

Femte frihet, KI og karrieremuligheter

Oppdragsbrevene består av en generell del som er lik til alle kommissærene og en spesifikk del som handler om porteføljen og ansvarsområdet til den enkelte. I hoveddelen bes blant annet kommissærene om å ta utgangspunkt i nye rapporter, der Draghi-rapporten om konkurransekraft nevnes aller først, men også Niinistö- og Letta-rapportene, som omhandler beredskap og fremtiden til det indre marked.

Her er noen av hovedpunktene i oppdragsbrevet til ny foreslått kommissær for forskning, Ekaterina Zaharieva.

  • Du skal fokusere på grunnforskning og banebrytende innovasjon (..). For å oppnå dette, skal du utvide Det europeiske innovasjonsrådet (EIC) og Det europeiske forskningsrådet (ERC).
  • Du skal foreslå en forordning for Det europeiske forskningsområdet (ERA) for å sikre «en femte frihet» (i EU), som vil være fri flyt av forskere, vitenskapelig kunnskap og teknologi.
  • Du skal prioritere å lage en langsiktig strategi for å fremme europeisk forskningsinfrastruktur med mål om å skape et pan-europeisk av forskningsinfrastruktur og -tjenester.
  • Du skal støtte den nye generasjonen av forskere. Du skal gi insentiver og styrke samarbeidet mellom akademia, privat og offentlig sektor for å lage attraktive karrieremuligheter. Du skal styrke våre universitetsallianser.
  • Du vil fremme en strategi for at europeiske forskere skal ta i bruk KI og hjelpe med å etablere et europeisk KI-forskningsråd.
  • Du skal lede arbeidet med å styrke internasjonalt forsknings- og innovasjonssamarbeid.

Kompetanseunion og europeisk grad

I oppdragsbrevet til ny foreslått visepresident med ansvar for folk, kompetanse og beredskap, Roxana Mînzatu, står det blant annet følgende om høyere utdanning: 

  • Du er ansvarlig for porteføljene kompetanse (skills) og utdanning, kvalitetsjobber og sosiale rettigheter.
  • Du vil hjelpe med å håndtere utfordringen med kompetanse- og arbeidskraftsmangler, som holder tilbake vår produktivitet og konkurransekraft.
  • Du er ansvarlig for å utvikle og bygge opp en kompetanseunion (Union of Skills). I den forbindelse må du lage en overordnet strategi som fokuserer på livslang læring, yrkesutdanning, bevaring og utvikling av kompetanse og intelligens.
  • Du vil jobbe med det europeiske utdanningsområdet (ERA) for å ha en felles tilnærming til utvikling av kompetanse, læringsmobilitet, kvalitet og inkludering. Du vil bruke verktøyene du har tilgjengelig, inkludert ved å stryke Erasmus+.
  • Du skal fortsette arbeidet for en felles europeisk grad som blir flaggskipet på kvalitetslæringsmobilitet. Du skal støtte europeiske universitetsallianser.
  • Du skal utvikle en læreragenda for EU som skal jobbe for å forbedre arbeidsvilkårene, opplæring og karrieremuligheter. Som en del av dette vil du vurdere å lansere en allianse for europeiske skoler.

Delte reaksjoner på oppdragsbrevene

Thomas Ekman Jørgensen i European university alliance trekker fram flere positive forslag når det gjelder forskning, blant annet nytt forskningsråd for KI og ny lov for å sikre forskermobilitet.

Portrett Kurt Deketelaere
Generalsekretær i LERU Kurt Deketelaere håper de to kommisærene med ansvar for forskning og utdanning vil klare å samarbeide.

— Men universitetene vil holde ørene stive og holde øye med hva som skjer i Brussel fremover, sier han.

Generalsekretær Kurt Deketelaere i universitetsalliansen LERU påpeker også at det er synd at utdanning og forskning og innovasjon er fordelt på to kommissærer.

— Bildet er komplekst med potensielle store overlapp mellom de to kommissærene. Samarbeid og koordinering vil bli det viktigste fremover, sier han til Khrono.

Videre påpeker han at han savner en tydelig henvisning til det neste Horizont Europa-rammeprogrammet FP10.

— Det er rart at det ikke er eksplisitt nevnt. Men det som er veldig bra er at de går inn for forordningen for Det europeiske forskningsområdet. Nå kan jeg gå av med pensjon, spøker han.

Deketelaere fremhever en rekke andre punkter han er fornøyd med, deriblant å styrke ERC, EIC og å lage et forskningsråd for KI.

— Men vi vil se opp for såkalt «dual-use», som referer til forskning og teknologi som kan bli brukt til både sivile og militære formål, sier han.

Powered by Labrador CMS