Kjerkol-saken

Hemmeligholder vedtak i Kjerkol-saken

Felles klagenemnd vil ikke offentliggjøre vedtaket i Ingvild Kjerkols klagesak, melder TV2.

Ingvild Kjerkol (Ap) trakk seg som helse- og omsorgsminister etter at hun ble felt for fusk, men har hele tiden bedyret at hun ikke har fusket.
Publisert Sist oppdatert

TV-kanalen melder at tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols klagesak ble behandlet på Felles klagenemnds møte onsdag.

Det er ikke kjent om anken hennes ble avvist eller tatt til følge.

Ingvild Kjerkol ble felt for fusk tidligere i år. Nord universitet konkluderte i april med at masteroppgaven hennes i kunnskapsledelse fra 2021 inneholdt en «ikke ubetydelig mengde plagiat», blant annet fra en annen masteroppgave.

Kjerkol var ikke enig, og klaget saken inn for Felles klagenemnd, der altså saken nå skal være ferdig behandlet.

De fleste vedtakene nemnda gjør, blir publisert i anonymisert og sladdet versjon på nemndas nettsider. Men ifølge TV2 vil ikke det skje med vedtaket i Kjerkol-saka.

— Nemnda kan uttale seg — og publisere — enkeltsaker som lar seg anonymiseres. Spørsmål om konkrete saker som — med rette eller urette — knyttes til kjente enkeltpersoner, vil taushetspliktreglene hindre nemnda i å uttale seg. Dette gjelder alle saker der identiteten er kjent, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Solheim i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) til TV-kanalen.

HK-dir er sekretariat for klagenemnda.

— Uttaler seg aldri om enkeltsaker

Nemndleder Ernst Nordtveit vil ikke kommentere enkeltsaker.

Nemndas leder Ernst Nordtveit vil overfor Khrono verken bekrefte eller avkrefte TV2s opplysninger.

— Felles klagenemnd uttaler seg aldri om enkeltsaker, verken behandling eller utfall, sier han.

Han opplyser generelt at det normalt tar en til fire uker fra en sak blir behandlet i møte i nemnda til saken er ferdigstilt, og resultatet blir formidlet til partene. 

— Hvor lang tid dette tar vil avhenge av sakens kompleksitet og hvor mye arbeid som må gjøre med vedtaket etter møtet, sier han.

— Spørsmålet om publisering tar vi normalt stilling til når det foreligger et vedtak, legger han til.

På spørsmål om behandlingen og oppfølgingen av Kjerkols sak skiller seg fra behandlingen av andre klagesaker, gjentar han at nemnda aldri uttaler seg om enkeltsaker, verken behandling eller utfall.

— Generelt kan vi si at Felles klagenemnd behandler alle saker likt, og har etablert en saksbehandlingsrutine som følges i alle saker.

— Forskjells­behandling

Norsk studentorganisasjon er imildertid ikke fornøyd med behandlingen av Kjerkols klagesak. Leder Kaja Hovdenak mener den tidligere statsråden får spesialbehandling.

— Når alle andre studenter får sine saker publisert på nettsidene til nemnda, så er det veldig urettferdig at en mektig, offentlig person skal få spesialbehandling sammenlignet med helt vanlige studenter. Det kan være en påkjenning for alle å være gjennom en sånn sak som dette, og jeg tror mange studenter vil reagere når de ser at Kjerkol får en annen behandling enn dem, sier hun til TV2.

— Etter beste evne

Dagen etter at Kjerkols masteroppgave ble annullert og mastergraden underkjent i april, gikk hun av som helse- og omsorgsminister. 

Kjerkol har hele tiden stått fast på at hun ikke har fusket.

— Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne, sa hun på pressekonferansen da hun gikk av som statsråd.

— Vi har levert en oppgave som har en unik problemstilling. Det er basert på egne, innsamlet data, vår egen dataanalyse og det egne funn og konklusjoner. Og nemnda bestrider ikke det, sa Kjerkol den gang.

Powered by Labrador CMS