statsbudsjettet 2025

Håper på SV, men partiet har tannhelse på topp

Landets universitets- og høgskolerektorer kan ikke regne med drahjelp fra SV for å få reversert kutt i regjeringens forslag til statsbudsjett. For SV er tannhelse, SFO og klima det viktigste inn i budsjettforhandlingene.

Billigere tannhelse og gratis SFO til flere er saker SVs Kari Elisabeth Kaski tar med seg inn i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.
Publisert Sist oppdatert

På budsjettdagen mandag uttalte flere representanter fra akademia at de håper SV skal redde dem fra regjeringens foreslåtte kutt i forskningsmidler under budsjettforhandlingene i Stortinget.

Totalt innen forskning og utvikling (FoU) er det en realnedgang på 3,5 prosent i Ap- og SV-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Da er tilskudd til all forskning tatt med, både den som foregår ved universiteter og høgskoler, forskningsinstitutter, i næringslivet og i Forskningsrådet.

Kuttet fikk mange til å se rødt da statsbudsjettet ble lagt fram.

I Stortinget er regjeringspartiene Ap og Sp avhengige av støttepartiet SV for å få gjennom statsbudsjettet.

Khrono skrev sist uke at SV i sitt forslag til nytt arbeidsprogram for perioden 2025—29 løfter fram forskning som et av sine prioriterte områder. Der står det blant annet:

«SV vil at en større andel av samfunnets ressurser brukes på forskning. SV vil sikre en høy grunnbevilgning til universitetene og høyskolene, øke basisbevilgningene til forskningsinstituttene og sikre flere frie og forskerinitierte prosjekter.»

Khrono har de siste dagene spurt SV om mer penger til forskning kommer til å være et tema under budsjettforhandlingene med regjeringen, men det har partiet så langt ikke villet svare på.

Krav om tannhelse og SFO

Før budsjettet ble lagt fram, varslet SV-leder Kirsti Bergstø at billigere tannhelse og gratis SFO til flere var kravene SV tar med seg inn i budsjettforhandlingene.

— Vi ønsker at det ikke skal koste mer å gå til tannlegen enn til legen. I dette budsjettet skal vi sikre at de under 30 år får billigere tannhelsetjeneste, sa Bergstø til NRK 4. oktober.

I tidligere budsjettrunder har SV forhandlet fram gratis kjernetid i SFO, og i årets forhandlinger er kravet gratistid også for fjerdeklassinger.

I Politisk kvarter på NRK onsdag morgen reagerte finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, kraftig på at det ikke er satt av penger til billigere tannhelse til 25- og 26-åringer i statsbudsjettet for 2025, slik SV forhandlet fram ved statsbudsjettet for 2024. Det skulle settes av 110 millioner til å gi denne gruppen 75 prosent rabatt på tannhelsetjenester.

— Disse midlene er kuttet og de må inn igjen, sa Kaski.

Å få tannhelse inn i velferdsstaten, på sikt for alle, er dermed et krav SV vil gå inn i budsjettforhandlingene med.

Bistand og klima

Kaski varslet også at bistand blir viktig i forhandlingene. I forslaget til statsbudsjett for 2025 når ikke Norge målet om én prosent til bistand.

— Det tar seg dårlig ut. Regjeringen tar ikke ansvar når man ikke øker bistanden til land i sør, sa hun.

På statsbudsjettdagen 7. oktober var det heller ikke forskningsmidler som var i fokus for SV, men først og fremst manglende klimatiltak.

— Det er et grått budsjettforslag. Regjeringen forholder seg ikke til alvoret i klimaendringene og nedbygging av natur. I en tid der vi trenger en grønn og rettferdig omstilling, gjør regjeringa det motsatte, ved å kutte i store satsinger for natur og klima, sa Kirsti Bergstø.

Tapte om studieavgift, Grieg og SFU

I budsjettforhandlingene i 2022 krevde SV at regjeringen la bort forslaget om innføring av studieavgift for studenter fra land utenfor EU/EØS, uten at det ble stilt noe ultimatum i forhandlingene.

I partiets alternative budsjett i 2023 sto blant annet nytt bygg for Griegakademiet i Bergen høyt på agendaen, men verken i fjor eller i år har regjeringen lagt inn midler til et nybygg.

SV var også opptatt av, og kritisk til, nedleggingen av sentre for fremragende utdanning (SFU) som ble vedtatt i budsjettprosessen sist høst. 

— Det forundrer meg at regjeringen velger å gjøre dette uten at saken er godt utredet, og uten at man har hatt dialog med de berørte partene, sa Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson til Khrono da.

Noe gjennomslag fikk SV likevel knyttet til høyere utdanning høsten 2023: Partiet fikk gjennomslag for 10 prosent vekst i studiestøtten til studenter, og for at kutt i Norpart-programmet skulle reverseres.

Powered by Labrador CMS