forskningsfinansiering
Han er nummer 48 som får private bergenspenger
Justas Zalieckas får starting grant fra Trond Mohn stiftelse. Zalieckas har allerede fått et ERC-stipend, og blir sett på som en framtidig forskningsleder.
Julegaven kom tidlig til Justas Zalieckas i år. Under årsmarkeringen til Trond Mohn stiftelse i Bergen ble det kjent at han får starting grant fra stiftelsen. Helt fra 2004 har stiftelsen gitt penger til forskningsprosjekt ved Universitetet i Bergen, og Zalieckas er den eneste som har kommet gjennom nåløyet i år. 12 kandidater var nominert.
De som får slike stipend, kan få opp til 20 millioner kroner.
— Zalieckas prosjekt er originalt og har stort potensial for å gi banebrytende ny kunnskap, som også kan få viktig anvendelse i samfunnet, blant annet innenfor biomedisin. Både de internasjonale fagekspertene og stiftelsens rådgivende utvalg vurderer at forskningen vil lede frem til viktige resultater og kompetanseoppbygging ved UiB, sier stiftelsens leder Sveinung Hole i en pressemelding.
Til medisinske implantat
For to uker siden kom nyheten om at Zalieckas er en av seks norske forskere som får starting grant fra ERC. Det betyr at han nå totalt har en god slump penger til forskningen sin.
Zalieckas hører til ved Institutt for fysikk og teknologi, der han er postdoktor, og forsker på diamantimplantat. Både mennesker og diamanter er karbonbasert, og består slik av de samme byggeklossene. Det gjør at diamantbelegg, takket være beleggets unike kvaliteter og høge biokompatibilitet, er svært ønskelig å bruke på medisinske implantater.
— Ved å legge et diamantbelegg på medisinske implantater, som for eksempel hofteprotese i titan, kan vi øke sjansen for en vellykket integrering og redusere sannsynligheten for komplikasjoner og avvisning av protesen, sier Zalieckas i pressemeldingen.
Hvis Zalieckas lykkes med å skape et jevnt diamantbelegg for tredimensjonale objekter kan det brukes til alle slags medisinske- og tannimplantater og ikke bare hofteproteser.
— Jeg var et nysgjerrig barn, sa Zalieckas om seg selv da han ble presentert som stipendmottaker.
Markerer tidligere mottakere
Stipendene fra Trond Mohn stiftelse skal vare i fire år. Etter stipendperioden skal etter avtalen UiB lyse ut en stilling innenfor fagområdet den ferdige kandidaten tilhører. Målet med ordningen er å gi UiB flere unge forskningsledere.
Siden de to siste årene har vært preget av pandemi, ble også mottakerne fra de to siste årene hedret i aulaen. I 2020 var det Erlend Grong fra Matematisk institutt, Salwa Suliman fra Institutt for klinisk odontologi og Willem van der Bilt fra Institutt for geovitenskap som fikk stipend.
I fjor var de tre stipendmottakerne Carina Strell fra Klinisk institutt 1, Mali Husby Rosnes fra Kjemisk institutt og Suzette Flantua fra Bjerknessenteret.
— Jeg reiste rundt med plaketter de kunne henge ved kontoret, iført munnbind. Nå får de hederen de fortjener, sa Hole under markeringen.
Vil gjøre en forskjell
Stiftelsen tildeler mellom 100 og 200 millioner kroner til forskning hvert år.
— Pengene skal være noe spesielt, sa daglig leder Hole under arrangementet i universitetets aula.
Målet er at pengene skal styrke den vanlige driften, og gjøre en tydelig forskjell.
— Vi skal kunne se tilbake og si at «dette har vi vært med på».
Stiftelsen har 68 aktive prosjekt nå, og fra starten har forskning støttet av Trond Mohn resultert i 2000 vitenskapelige artikler til nå, fortalte Hole.
Støtter SFF
Trond Mohn stiftelse støtter også andre forskere. Under markeringen i aulaen ble Bergen senter for etikk og prioritering, som nylig har fått status som Senter for fremragende forskning (SFF), presentert.
— Trond Mohn stiftelse sine bidrag og samarbeid med Universitetet i Bergen og Helse Bergen har bidratt til etablering av viktig infrastruktur og utstyr, og en lang rekke forskningsprosjekter, til gode for samfunnet rundt oss, sier UiB-rektor Margareth Hagen i pressemeldingen.