Nesna

Halvparten av lærerstudie­plassene står ledige

36 av 70 studieplasser på lærerutdanningen på Nesna er ledige. – Vi er veldig fornøyd med at vi under ett år etter regjeringsskifte har et opptak av nytt kull her, sier Ola Borten Moe.

Ola Borten Moe gjestet Nesna i forbindelse med studiestart.
Publisert

Tirsdag åpnet forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) studieåret på Nesna. Musikalske innslag, taler og workshops sto på agendaen på studiestedet som for et år siden kunne se langt etter ferske studenter.

Så inngikk Arbeiderpartiet og Senterpartiet et regjeringssamarbeid og lærerutdanning på Nesna gjenoppsto fra de døde.

Men det har vært knyttet spenning til hvor mange søkere som ville finne veien til Nesna.

Søkertallene i april viste positive tendenser, men da opptakstallene ble lagt fram i sommer viste det seg at mange av søkerne ikke var kvalifiserte.

Nå viser ferske tall NRK har hentet inn fra Nord universitet hvordan situasjonen er ved studiestart.

9 studenter har takket ja

De positive nyhetene for Nesna er at 31 studenter har takket ja til tilbudet om å studere barnehagelærerutdanning. Studiet har kun 30 plasser.

Situasjonen for grunnskolelærerutdanningen er verre. 36 av 70 studieplasser er foreløpig ledige.

Ved grunnskolelærerutdanningen for 5.-10.-trinn har 25 studenter takket ja til tilbudet om en studieplass. 15 plasser er ledig.

For grunnskolelærerutdanningen for 1.-7.-trinn er situasjonen enda mer dyster. Kun 9 studenter har takket ja til tilbudet om en studieplass. 21 plasser står ledige.

Prorektor for utdanning og studie, Levi Gårseth-Nesbakk, kommenterte i sommer at de ikke var fornøyd med søkertallene, men at Nord universitet har et lengre tidsperspektiv når det gjelder satsingen på Nesna.

Han sier til NRK at tallene kunne vært høyere, men han påpeker at mange lærerutdanninger rundt om i landet kunne hatt flere søkere.

Én av fire studieplasser som sto ledige etter årets hovedopptak var plasser til lærerstudiet, viser tallene til Samordna opptak.

— En god start

Ola Borten Moe uttalte da opptakstallene ble kjent at det var en god start.

— Etter mange år med turbulens og usikkerhet er jeg glad for at vi er i gang og kan bruke energien på å utvikle Nesna videre. Landsdelen og regionen har stort behov for kompetanse fremover.

Til NRK sier forsknings- og høyere utdanningsministeren at det sikkert kunne vært flere søkere.

— Samtidig ser vi at antall søkere har gått ned over hele landet. Vi ser også at flere lærerutdanninger sliter, men vi kan ikke gi opp av den grunn. Det er ikke et alternativ å ikke utdanne de lærerne vi har behov for, sier Moe, og legger til:

— Vi er veldig fornøyd med at vi under ett år etter regjeringsskifte har et opptak av nytt kull her, sier han.

Se bilder fra studiestart på Nesna her:

Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Ola Borten Moe besøker Nesna
Powered by Labrador CMS