lavpris

Nesna lokker med Norges billigste studenthybler

Fra høsten vil studentene på Nesna kunne få studenthybler til rundt 2500 kroner i måneden.

Det kan bli rekord i lav husleie for studentene som søker seg til Nesna og studentboligene der høsten 2022.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge Kunnskapsdepartementet vil studentene på Nesna få Norges billigste studenthybler til høsten.

Det skriver NRK som melder at regjeringen gir ekstra penger til studentsamskipnaden på Nesna. De pengene er med på å redusere prisen på studenthybler til rundt 2500 kroner per måned.

Sannsynligvis rimeligst i Norge

— Vi ønsker så mye aktivitet der som mulig. Derfor tilbys det om sannsynligvis blir de rimeligste hybelprisene i Norge, sier Ola Borten Moe, forskning- og utdanningsminister til NRK.

20. april er fristen for å søke høyere utdanning. Borten Moe er spent på om leieprisene på hybler vil få folk til å velge utdanning på Nesna.

— Dette tiltaket skal vi se på i en litt videre forstand. I første omgang er dette som et forsøk, der vi vil evaluere og se om det er noe som virker for å klare å fylle opp studieplasser. Vi vet at vi trenger disse for å løse kompetansebehovene i framtiden, sier han til statskanalen.

En undersøkelse som Norsk studentorganisasjon (NSO) fikk gjennomført nylig viste at snittet for studenthybler lå et sted med 3.500 kroner per måned (Volda) og 10.000 kroner per måned (Oslo).

— Jeg er glad Ola Borten Moe anerkjenner viktigheten av rimelige studentboliger. Det er synd han gjør dette på en måte som skaper ytterligere forskjeller i studentmassen. Vi vet allerede at prisene for bolig varierer mye rundt i landet. Jeg håper dette følges opp med å tilby det samme også for testen av studentmassen, skriver NSO-leder Tuva Todnem Lund i en kommentar til Khrono.

Allerede i desember i fjor diskuterte styret ved Nord universitet om hva slags insentiver som kunne brukes for å få studenter til å søke seg til universitetets studiested på Nesna - stedet som de i utgangspunktet hadde tenkt å legge ned.

Den gangen var noen av forslagene som var oppe gratis studentboliger og studielånsfordeler, som type finnmarksfradrag, som ledelsen ved Nord universitet vilel diskutere for å trekke flere studenter til et gjenoppbygget Nesna-tilbud.

— Vi må gå i dialog med Kunnskapsdepartementet om insentivordninger som kan tiltrekke studenter. Det kan være med studielånskompensasjon, gratis studentboliger og studentkantine. Dette må vi drøfte. Departementet ber oss om å komme med innspill for å gjøre tilbudet attraktivt, sa styreleder Øyvind Fylling-Jensen i styremøtet denne torsdagen i desember.

Skal ikke ramme andre deler

Han understreket at satsingen ikke skal ramme andre deler av universitetet.

— Departementet erkjenner helt klart at de har en forpliktelse til å bygge opp et nytt Nesna, uten at det skal gå på bekostning av andre læresteder ved Nord universitet, sa styrelederen i møtet.

I sitt tiltredelsesintervju i Khrono i oktober i fjor spurte vi statsråd Ola Borten Moe om hvor han skulle finne penger fra for å gjenoppbygge det som etter planen skulle være en egen høgskole på Nesna.

— Ambisjonen er helt åpenbart å etablere et fullverdig og attraktivt studietilbud på Nesna. Så får vi håpe at det er mange studenter som søker seg dit. Det blir den store testen, sa Borten Moe den gangen. I slutten av måneden kommer svaret på om testen er bestått. Da blir året søkertall til høyere utdanning offentliggjort.

(Endringslogg: 08.04.2022 kl 12.31. Lagt til sitat fra NSO)

Powered by Labrador CMS