fagforeninger

Guro Lind vil bli leder i Unio 

Streikegeneralen utfordrer Steffen Handal.

Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet, er ikke fornøyd med statsbudsjettet. Men nå på ny arena: som mulig ny leder for Unio.
Publisert Sist oppdatert

Guro Lind har ledet Forskerforbundet i snart seks år, og er på slutten av sin andre og siste periode som leder. Hun har nå meldt seg på i kampen om å bli leder for hovedsammenslutningen Unio, der Forskerforbundet er med, skriver Altinget.

Ragnhild Lied har ledet Unio siden 2016 og går av i desember.

I august meldte tidligere leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, seg på som lederkandidat. Nå blir han utfordret av Lind.

— Utnytte potensialet enda bedre

— Jeg tenker at Unio kan klare å samle kreftene enda bedre for alle sine flotte forbund og bli enda mer slagkraftig. Det vil jeg gjerne bidra til, sier Lind til Khrono om hvorfor hun søker en ny lederposisjonen.

Ifølge Altinget vil Lind betrakte seg selv som kandidat uavhengig av hva valgkomiteen kommer fram til, så spenningen kan vare helt fram til saken behandles på kongressen i desembper.

Guro Elisabeth Lind har bakgrunn som kreftforsker ved Oslo universitetssykehus og har en doktorgrad i molekylærbiologi.

Hun var den første lederen for Akademiet for yngre forskere, som ble etablert i 2015.

LO ikke flertall alene

Både Unio og Akademikerne er utdanningsorienterte sammenslutninger og har vokst raskt de siste årene.

Som leder og forhandlingsleder for Unio Stat ledet Lind i mai og juni streiken i Unio, en streik som medførte konflikt innad i fagbevegelsen. Unio krevde ny sammensetning av Rikslønnsnemnda, fordi LO er oppnevnt som representant. LO Stat gikk som kjent ikke til streik. Det gjorde Unio Stat, ledet an av nettopp Lind.

Unio har 400.000 medlemmer. De to største forbundene — Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet — har ca. 320.000 av disse medlemmer. Forskerforbundet er tredje størst med sine 25.500 medlemmer ved inngangen til 2024.

Utfordrer Handal

Unio ble etablert i 2001 og har så langt hatt to ledere. Begge har bakgrunn fra Utdanningsforbundet.

— Du stiller mot en kandidat fra et mektig forbund i Unio-familien?

— Jeg stiller jo ikke opp som en motkandidat. Jeg stiller til posisjonen som leder med genuin tro på at jeg kan bidra til at Unios medlemmer for enda bedre uttelling på områder som er viktig for dem, nemlig lønn og arbeidsvilkår, sier Lind.

Hun legger til at Forskerforbundet har medlemmer i alle Unios tariffområder, og at hun gjennom snart seks år i toppen i Forskerforbundet har opparbeidet seg mye kompetanse og erfaring som hun tror kan bidra til å utvikle Unio til det beste for medlemmene.

Powered by Labrador CMS