Eikrem: Håper rektor Bovims beklagelse blir siste ord i saken
Eikrem-saken. Etter flengende kritikk rykket NTNU-rektoren ut for å beklage at Øyvind Eikrem fikk munnkurv. Eikrem selv håper rektors ord kan være de siste i saken.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I et innlegg kommenterer NTNU-rektor Gunnar Bovim kritikken som har kommet universitetets vei etter at Khrono omtalte siste omdreining i bråket rundt førsteamanuensis Øyvind Eikrem.
Eikrem ble innkalt til møte med instituttledelsen, og fikk beskjed om å ikke omtale bakgrunnen: Et brev signert av 44 NTNU-studenter som reagerte på uttalelsene han ga i et intervju med nettstedet Resett for to måneder siden. Ifølge oppropet følte studentene seg krenket av Eikrems uttalelser.
Saken har blitt tatt opp på lederplass i både Dagbladet og Adresseavisen de siste par dagene, og ordbruken har vært skarp: «NTNU trenger en skole i ytringsfrihet», heter det i Dagbladet, mens Adressa konkluderer: «Dette er pinlig, NTNU».
Legger seg flat
I sitt innlegg, publisert hos Khrono onsdag ettermiddag, skriver Bovim at selv om NTNU ikke er «udelt enig» i måten saken blir fremstilt i mediene, er det lite hyggelig å innse at de har gjort en uheldig vurdering i saken, og videre:
«Det er heller ikke hyggelig å bli kritisert på lederplass i aviser som Adresseavisen og Dagbladet – særlig når kritikken kjennes betimelig.»
«La meg være helt tydelig på følgende: Vi ønsker ikke å gi noen av våre ansatte munnkurv. I denne konkrete saken ser vi at vi har lagt for stor vekt på å følge formelle prosedyrer for å ivareta studenter som har fremmet en klage, men som ikke ønsket en offentlig debatt,» skriver Bovim.
I en video publisert på sin Facebook-side gjentar Bovim budskapet om at håndteringen ikke har vært god nok, og at NTNU jobber for at ansatte og studenter skal delta i samfunnsdebatten.
Eikrem: Håper dette er siste ord
Hovedpersonen selv, førsteamanuensis Øyvind Eikrem er for tiden sykemeldt, og ser gjerne at det nå snart blir en slutt på denne saken.
— Hva synes du om rektor Bovims beklagelse og reaksjonene fra aller øverst hold i dag?
— Den kom i grunnen ikke som noen overraskelse. Toppledelsen ved NTNU og jeg ser ganske så likt på denne saken. Det ble også bekreftet i forrige uke under et debattmøte om saken på Studentersamfundet i Trondheim, sier Eikrem til Khrono.
For min del må gjerne rektor Bovims ord være sluttordene i denne saken.
Øyvind Eikrem
— Har du hørt noe fra instituttet?
— Nei, ingenting fra verken instituttet eller dekanen.
— Og fra studentene?
— Jeg har fått eposter fra fem ulike studenter, og ifølge flere av dem føler de seg misforstått og er overrasket over at saken kommer nå, og ikke i september da oppropet ble laget, sier Eikrem, som gjerne skulle hatt de 44 studentene som skrev under i tale for å rydde opp i eventuelle misforståelser.
— Men nå håper jeg mest av alt at denne saken kan avsluttes. Jeg har brukt to måneder av livet mitt på dette, og det har gitt mer ubehag enn hyggelige stunder. For min del må gjerne rektor Bovims ord være sluttordene i denne saken, sier Eikrem.
Avslutningsvis i innlegget sitt skriver Bovim at «Det skal ikke finnes rom for tvil om ytringsfrihetens kår ved NTNU. Det skal vi sørge for, i ord og enda viktigere; i gjerning.»
— Da håper jeg at alt ikke bare er ord, men at gjerningene også manifesterer seg. Jeg venter litt på det, sier Øyvind Eikrem.
Gundersen kritisk, Wessel-Aas gir ros
Blant annet UiO-professor Kristian Gundersen, som har reagert sterkt på behandlingen av Eikrem, har respondert etter at Bovim gikk ut med beklagelsen.
Gundersen skriver på Twitter:
— Det er jo bra at Bovim endelig kommer klart ut, men det kommer for seint og noen bør spørre ham hvilke «gjerninger» NTNU nå kommer med for å endre den ukultur som er avdekket. Det bør være konkrete ting.
Advokat Jon Wessel-Aas var overfor Khrono svært kritisk til formuleringene NTNU brukte da det ble henvist til arbeidsmiljøloven i møteinnkallelsen til Eikrem. I dag roser han Gunnar Bovims utspill:
— Godt, og et eksempel til etterfølgelse, når Gunnar Bovim åpent tar selvkritikk på vegne av institusjonen. Det bidrar i seg selv til et bedre offentlig ordskifte, melder Wessel-Aas på Twitter.
- Les også: Khronos samlesider om Eikrem-saken
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!