Det at rektoratet og dekanene avtaler en arbeidsform er en del av arbeidshverdagen på UiO, skriver Gro Bjørnerud Mo. Bildet er fra velkomstseremonien på Universitetet i Oslo i 2018. Foto: Runhild Heggem

Vi har tillit til lederne av de nye tankesmiene

Strategi. Dialogen både om etablerte og mer eksperimentelle arbeidsformer føres innen demokratiske rammer som er veletablerte ved universitetet, skriver prorektor ved Universitetet i Oslo, Gro Bjørnerud Mo.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mariel Aguilar-Støen og Lena Gross ber i Khrono den 5. februar om en redegjørelse for hvilke kriterier som ble lagt til grunn og hvem som besluttet at «tankesmier» var den beste arbeidsformen i strategiarbeidet. Universitetet i Oslo kan bli bedre til å arbeide på tvers. Dette er blant annet påpekt i SAB-rapporten forrige rektor bestilte fra et internasjonalt sammensatt strategic advisory board (SAB).

Vi har tillit til at dekanene og museumsdirektøren som leder smiene vil fange opp både kritikk og ulike perspektiver.

Gro Bjørnerud Mo

Arbeidsgruppene – eller tankesmiene som vi har valgt å kalle dem – som universitetsledelsen har nedsatt i samråd med dekangruppen og universitetsstyret er tenkt som et verktøy for å prøve ut samarbeidsformer som svarer på deler av denne kritikken. En viktig oppgave for disse gruppene er å legge til rette for diskusjon på flere ulike måter og arenaer.

Tankesmiene har definert egne mandater og bestemt egen sammensetning. I dekangruppen er dette forankret blant annet gjennom et seminar nylig. Denne uken presenterte vi dessuten arbeidet i disse gruppene for universitetsstyret og flere av tankesmielederne var til stede og redegjorde for eget arbeid for styret.

Vi har tillit til at dekanene og museumsdirektøren som leder smiene vil fange opp både kritikk og ulike perspektiver – herunder kritikken som Støen anfører i sine innlegg – og adresserer dette på egnet måte. Det at rektoratet og dekanene avtaler en arbeidsform er en del av arbeidshverdagen på UiO. Fra tid til annen bestemmer vi i fellesskap å prøve ut en ny metode. Dialogen både om etablerte og mer eksperimentelle arbeidsformer føres innen demokratiske rammer som er veletablerte ved universitetet.

Rapportene fra tankesmiene skal brukes som kunnskapsgrunnlag for å utarbeide et høringsutkast. Dette arbeidet skal skje i en skrivegruppe som ledes av dekan Sten Ludvigsen. Før utkastet sendes på høring skal dette diskuteres og utformes i dialog med styret. Og ja, det skal sendes på ordinær høring – der alle innspill fra høringsprosessen vil følge med saken som legges fram for styret for vedtak. Etter en bearbeidingsfase skal den endelige strategien så vedtas i styret, tentativt i desember 2019.

Det vil bli arrangert en rekke møter om ny strategi i ukene som kommer. Blant annet kommer jeg selv til å møte Nord-Sør utvalget, der Aguilar-Støen også sitter. Det vil gi oss rikelig anledning til å drøfte både utfordringer og muligheter mer inngående.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS