Camilla stoltenberg
Glad for at hun ikke ble NTNU-rektor
Camilla Stoltenberg var den hemmelige søkeren til rektorjobben ved NTNU, men trakk kandidaturet til slutt. Det bekrefter hun i en ny bok.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Da NTNU skulle ansette ny rektor ved NTNU på tampen av 2019 hadde de til slutt tre søkere som stillingen sto mellom. Den ene søkeren sitt navn var unntatt offentligheten. I NRK-journalist Lilla Sølhusviks bok om FHI-direktøren Camilla Stoltenberg, bekrefter Stoltenberg selv at hun var denne kandidaten.
Helt på tampen trakk hun søknaden sin. I boken «Året som aldri tok slutt», beskrives hun som sjeleglad for den avgjørelsen. For da ville hun ikke vært så involvert i håndteringen av koronapandemien som hun nå har vært som FHI-direktør.
«Jeg ville vært dypt ulykkelig», sier hun i boken ifølge en kommentar i Dagens Næringsliv.
Med til slutten
Gunnar Bovim trakk seg som rektor ved NTNU august 2019. Etter det fikk de inn ti søkere til stillingen som ny rektor ved universitetet. Denne listen ble etter hvert kuttet ned til tre aktuelle kandidater. Daværende konstituert rektor Anne Borg, Dag Rune Olsen, som da var rektor ved Universitetet i Bergen, og en søker som var unntatt offentligheten.
Fredag 13. desember 2019 holdt NTNU et ekstraordinært styremøte på telefon. Dette møtet holdt de hemmelig for å ikke miste Stoltenberg som kandidat.
— Styret hadde bare en sak på dagsorden, og det var tilsetting av rektor. En av søkerne som var unntatt offentligheten hadde gitt klar beskjed om at dersom det ble lekkasjer, så ville vedkommende trekke seg. Vi var redde for å miste denne kandidaten og det var derfor møtet ikke ble annonsert, forklarte styreleder Svein Richard Brandtzær til Khrono i etterkant den gang.
Khrono skrev blant annet i august at vi kunne erfare at Stoltenberg var en av kandidatene som var unntatt offentligheten. Men det er først nå i boken til Sølhusvik om pandemiåret at hun bekrefter det selv.
Selv om de holdt kandidaturet hemmelig så valgte Stoltenberg å trekke søknaden sin helt i sisten liten. Til slutt var det konstituert rektor Anne Borg som ble tilsatt.
Oppfordret til å søke
Da NTNU-jobben ble ledig høsten 2019 ble Stoltenberg oppfordret til å søke på stillingen. Det skriver Sølhusvik i boken, ifølge Forskerforum.
«Høsten 2019 ble hun oppfordret til å søke jobben som rektor ved NTNU i Trondheim. På det tidspunkt var Camilla klar for en ny utfordring, og valgte å søke. Hun hadde vært på FHI i mange år, helt siden instituttet ble opprettet i 2001. Det føltes også lenge siden 2012, da hun fikk jobben som øverste sjef.», skriver hun.
Stoltenberg sitt navn har dukket opp flere ganger som en aktuell kandidat til topplederjobber i sektoren. I 2016 var hun ønsket ved Karolinska Institutet i Sverige. Året etter ønsket søkerkomiteen ved Universitet i Oslo å ha henne som rektorkandidat. Da Forskningsrådet skulle ansette ny administrerende direktør i 2020 snakket Khrono med flere som mente at FHI-direktøren ville være en sterk kandidat.
Universitetsavisa omtalte Stoltenbergs ønske om å bli rektor ved NTNU først.