Gunnar Bovim slutter som rektor ved NTNU, Anne Borg blir konstituert rektor
Slutter. Gunnar Bovim slutter som rektor på NTNU. Prorektor for utdanning, Anne Borg, er konstituert som ny rektor på ekstraordinært styremøte fredag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim har i dag orientert NTNUs styreleder, Svein Richard Brandtzæg om at han etter seks år som rektor ønsker å slutte i sitt åremål, heter det i en pressemelding fra NTNU.
Gunnar Bovim skal i tiden fremover arbeide med undervisnings- og forskningspolitiske oppgaver ved NTNU og være til disposisjon for NTNUs ledelse.
Borg er konstituert
Styret har i ekstraordinært møte i dag besluttet å konstituere rektors stedfortreder og prorektor for utdanning, Anne Borg som rektor ved NTNU inntil nytt åremål lyses ut. Endringen i NTNUs ledelse vil tre i kraft onsdag 21. august.
Styreleder Svein Richard Brandtzæg berømmer jobben Gunnar Bovim har gjort som rektor:
— Gunnar Bovim har vært en sterk og synlig rektor for NTNU helt siden han tiltrådte 1. august i 2013. De siste årene har vært preget av store organisasjonsendringer og faglig fremgang innen utdanning, forskning og innovasjon. Styret er takknemlig for den innsatsen ledelsen, med Gunnar Bovim i spissen, har lagt ned gjennom disse årene. Styret er også trygg på at NTNU vil bli ledet på en meget god måte av konstituert rektor Anne Borg, sier Brandtzæg, i følge pressemeldingen.
Bovim: — En tid for alt
Gunnar Bovim synes tiden nå er inne for å overlate roret til andre:
— Det er en tid for alt. Jeg har vært toppleder i over 20 år, seks av disse som rektor ved NTNU. Det har vært et privilegium. Så har mitt og Merete Kvidals forhold nå utløst noen utfordrende dilemmaer for NTNU. Samlet sett mener jeg derfor tidspunktet er riktig for å gi stafettpinnen videre. Jeg takker for den store innsatsen og samarbeidet fra hele NTNUs organisasjon, og er sikker på at Anne Borg og NTNUs øvrige lederteam med stor kraft vil bidra til å utvikle NTNU videre, sier han i følge pressemeldingen fra NTNU.
Respons til Bovim
Gunnar Bovim twitret selv nyheten fredag ettermiddag, og først ute med respons var rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen:
I dag har jeg orientert NTNUs styreleder, Svein Richard Brandtzæg om at jeg etter seks år som rektor ønsker å slutte i mitt åremål. https://t.co/itHqES5PCH #NTNU
— Gunnar Bovim (@GunnarBovim) August 16, 2019
— Du har gjort en fantastisk jobb for @NTNU og for hele sektoren, @GunnarBovim Takk og lykke til videre, skriver Stølen på twitter.
Førsteamanuensis på NTNU, Arve Hjelseth, skriver:
— Takk for mange interessante diskusjoner, og lykke til videre!
Dekan på NTNU, Olav Bolland, skriver:
— Takk for godt lederskap og viktige bidrag til utviklingen av @NTNU Lykke til videre @GunnarBovim !
Kristin Vinje, dekan Høyskolen Kristiania:
— Lykke til videre, Gunnar!
Morten Irgens, dekan Høyskolen Kristiania:
— Kjære Gunnar, takk for kjempeinnsats som har bidratt til å løfte universitetssektoren i hele Norge. Et eksempel er det svært viktige arbeidet du gjorde med å overta HiG, HiÅ og HiST. Det var modig, visjonært, langsiktig, du tenkte nasjon like mye som institusjon
Tok beslutning før habilitetsvurdering forelå
Svein Richard Brandtzæg er styreleder for NTNU.
— Etter at forholdet mellom prosjektdirektør Merete Kvidal og Gunnar Bovim ble offentlig tidligere i sommer ble det gjort en hablitetsvurdering. Hva ble utfallet av denne?
— Vi har ikke fått betenkningen fra advokaten ennå, sier Brandtzæg til Khrono, og fortsetter:
— Den vil foreligge og skal behandles på styremøtet i neste uke, 21-22. august. Men jeg antar at utfallet uansett, i og med at Bovim nå har valgt å tre tilbake, er at saken er avsluttet.
Får halvert lønna
— Skal Bovim beholde lønna si?
— Nei, han går nå tilbake til sin retrettstilling på Det medisinske fakultet, som innebærer en årslønn på 1,25 millioner, forteller Brandtzæg.
Tidligere publiserte tall på Khrono tilsier at Bovim går ned en halv million i lønn.
— Selv om Bovim blir knyttet til Det medisinske fakultet kommer vi til å bruke ham som rådgiver på utdanningspolitiske og forskningspolitiske saker. Det kommer vi til å ha stor glede og nytte av, legger styrelederen til.
— Nå skal dere finne en ny rektor, hva tenker du om den prosessen?
— NTNU-styret hadde et ekstraordinært styremøte klokken 11 i dag der man ble orientert om at Bovim velger å gå av som rektor 21. august, og vi bestemte at Anne Borg blir konstituerte rektor fra samme dato, sier Brandtzæg, og legger til:
— I tillegg bestemte vi at vi skal ha et styremøte i forkant av det planlagte seminaret 21. august, der vi skal nedsette en gruppe som skal starte jobben med å finne ny rektor for NTNU.
Nybø: — En ryddig løsning
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sier hun kommer til å savne Gunnar Bovims stemme.
— Bovim har vært en meget dyktig, tydelig og markant rektor for NTNU. Nå kommer han jo ikke til å forsvinne helt, han skal bidra på viktige områder for NTNU skjønner jeg, men hans rektorstemme vil bli savnet, sier Nybø.
— Hva tenker du om at han velger å tre tilbake slik? Vanligvis er det kanskje den underordnede som må tre til side?
— Når alt ble som det ble opplever jeg dette som en ryddig løsning, sier Nybø.
Hun trekker fram at Bovim har en svært god teft for saker og har plassert utspill og hatt relevante og tydelige innspill i mange viktige debatter i kunnskapssektoren de siste årene.
— Jeg har satt stor pris på Bovims innspill, og jeg vil personlig savne ham i rektorkollegiet, sier Nybø og legger til at nå når tidligere NMBU-rektor Mari Sundli Tveit også har begynte i ny jobb i NHO fra 1. august er det ikke bare en, men to betydelige stemmer som forlater rektorscenen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!