karantenehotell

Frykter dette blir farens siste sommer. Men litteratur-professoren får ikke besøke 93-åringen uten karantene

Selv om både litteraturprofessor Toril Moi og hennes 93 år gamle far er fullvaksinert, venter karantenehotell før hun kan møte han. — Vi jobber ikke med et særskilt unntak for forskere, sier forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim.

Litteraturprofessor Toril Moi bor og arbeider i USA. nå vil hun hjem til Norge og sin 93 år gamle far, som nylig har vært alvorlig syk. Det er ikke mulig uten å først bo på karantenehotell.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Postdoktor Tommaso Pavone sitter på karantenehotell på Gardermoen - selv om han er fullvaksinert.

Litteraturprofessor Toril Moi sitter i USA og skal snart reise til sin norske hjemby Stavanger for å møte sin 93 år gamle far.

Før hun kan besøke han, venter karantenehotell.

— Bittert, skriver Moi i en kronikk i VG.

En plikt

Moi skriver i en epost til Khrono at hun har vaksinekort på papir fra Center for Disease Control, og står også i North Carolinas database for vaksinerte.

— Men alt jeg kan legge frem derfra ville være en utskrift. Det finnes ingen app.

Moi viser også til at det blir arbeidet med en app for hele EU.

— Det blir ingen app for USA. Skal vi som kommer derfra på karantenehotell i all evighet?

Moi forteller at faren ble innlagt på sykehus for noen uker siden. Hun kunne ikke bare kaste seg på flyet - det ville ikke være noen vits i siden hun bare ville komme til Sola.

— Nå som han er hjemme igjen, går jeg glipp av sju til ti dagers samvær med han. Men jeg har jo ikke allverdens med tid i Norge. Og gitt at han er 93, kan jo denne sommeren godt bli den siste. Så da skal jeg sitte i en helt unødvendig hotellkarantene og stirre i veggen istedenfor å kunne være sammen med han.

Tror ikke på bøtlegging

— Man kan stille spørsmål ved om det er proporsjonalt å stille krav om karantenehotell, sier jussprofessor Han Petter Graver til Khrono.

Han har også tidligere reagert på krav om karantenehotell.

Covid-19-forskriften er endret 199 ganger siden mars i fjor, skriver Aftenposten.

I siste versjon er det nå hvilket land du kommer fra som bestemmer om du må på karantenehotell eller ikke. Vaksinepass er heller ikke på plass, og når det kommer, trolig denne uken, vil det bare være en elektronisk form fra helsenorge.no som vil bli godtatt.

Det betyr at et papir på at du er fullvaksinert, som Moi har fra USA, ikke vil bli godkjent.

— Spørsmålet er om det at noen en gang vil tenkes å utnytte systemet er nok til å ikke godta det. Jeg mener det er uholdbart, sier Graver.

— Kan man nekte å reise til karantenehotell?

— Det er en plikt. Men som med alle andre plikter kan man la være å følge den. Dersom man gjør det, risikerer man kanskje at politiet starter en etterforskning. Men jeg ser på det som lite sannsynlig at domstolene vil idømme fullvaksinerte bot for dette.

— Det strider mot rettferdighetssansen at jeg skal straffes uten at det foreligger bevis for at jeg faktisk har svindlet med papirene mine. Dette kan umulig være i pakt med rettsstatens prinsipper, sier Moi opprørt.

Ikke eget unntak

Forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim skriver i en epost til Khrono at det ikke blir jobbet med et særskilt unntak for forskere.

— Hvis du ikke oppfyller kriteriene for å ta karantenetiden hjemme så må du på karantenehotell. Etter et år med pandemi, stadige utbrudd, nye mutasjoner så regner jeg med det er noe de aller fleste har forståelse for. Å begrense importsmitten betyr at vi kan holde samfunnet vårt her hjemme så åpent som mulig.

– Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare, og da må man på karantenehotell, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) nylig til VG.

Avisen har snakket med både studenter og andre på Gardermoen, som plutselig havnet på karantenehotell i stedet for å kunne være i innreisekarantene hjemme hos seg selv eller på annet egnet sted.

Det samme vil trolig gjelde forskere som etter lang ventetid endelig får komme til Norge.

Khrono har vært i kontakt med både Justisdepartementet og Helsedepartementet for å få svar på hva som nå skjer med forskere som etter mye om og men endelig har fått komme inn til Norge.

Justisdepartementet viser til siste rundskriv om karantenehotell.

Der heter det blant annet at «de som har dokumentert for ansvarlig myndighet at de er beskyttet etter § 3 femte ledd på en sikker og verifiserbar måte som oppført i vedlegg D, og har en egen bolig eller annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering» og «de som kommer til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, og som ved innreisen kan dokumentere at arbeids- eller oppdragsgivere sørger for et egnet oppholdssted som er godkjent av Arbeidstilsynet etter kapittel 2 A, hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom med TV og internett, eget bad, og eget kjøkken eller matservering» er unntatt fra regelen om karantenehotell - etter nærmere vilkår.

– Det er ikke bare forskere som kan være fullvaksinerte fra utlandet. Det gjelder også norske studenter, norske arbeidstakere og flere andre som har fått vaksine utenlands. Jeg har stor forståelse for at det er frustrerende å da måtte på karantenehotell. Forhåpentligvis løses dette problemet i starten av juli fordi vi får på plass ordningen med koronasertifikat på tvers av landegrenser i EU/EØS, sier Asheim.

Kritisk til endringer

Tommaso Pavone er postdoktor i juss, og sa til Khrono at regelverket er vanskelig å forholde seg til - også for han som klarer å sette seg inn i hvilke retter han har.

Graver er kritisk til alle endringene som har vært.

— Myndighetene har laget et system der det er nødvendig med hyppige endringer. Dette kan gi store utfordringer for rettssikkerheten: Det er stor risiko for at det kan skje feil, og det kan være krevende for dem som skal håndtere regelverket; både politi, vakttjeneste og kommuner.

Saken er oppdatert 8.juni kl 9.50 med kommentarer fra Toril Moi og 9.juni kl 13.41 med kommentarer fra Henrik Asheim

Powered by Labrador CMS