Oliver Gilberg Andersen (23) må reise til utlandet for å få studentvisum til Canada.

Han risikerer å utsette seg for smitte og bruke tusenvis av kroner på tester, karantenehotell og reise.

visumtrøbbel for studenter

Må ut av landet for å få student­­visum. Det koster tusener — og ukesvis i karantene

Canada har innført krav om fingeravtrykk bl.a. som en del av studentvisum. Og Norge har ingen slike biometriske innsamlingssteder.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oliver Gilberg Andersen studerer biologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Han har fått muligheten til å dra på utveksling til Acadia University i Nova Scotia, Canada, en mulighet han ikke tror han kommer til å få igjen.

Men koronapandemien kan sette en stopper for utvekslingen.

Canada krever nemlig innsamling av biometrisk info — fingeravtrykk og foto — for å få studentvisum.

Landet har ikke innsamlingssteder i Norge, og Norge har ingen avtaler som muliggjør å dele biometri med andre land.

Prisen som må betales

Andersen forteller at det derfor er mange trinn i prosessen med å få samlet inn biometrisk informasjon før han kan dra på utveksling. Ikke bare vil dette da tid og koste penger, men han vil også utsette seg selv for smitte.

— Først må jeg få time på den canadiske ambassaden i Danmark, hvis ikke et annet land, og sjekke om det passer med karantene. Jeg må teste meg før jeg drar, og sitte i karantene når jeg kommer fram. Nå kan det hende jeg kan teste meg ut av karantene i Danmark. Hvis ikke blir det kanskje et karantenehotell eller karantene hos familie, sier Andersen til Khrono.

Karantenehotell i Norge har i dag en egenandel på 500 kroner per natt. Dette betyr at Andersen potensielt må ut med 5000 kroner for ti dager på karantenehotell i Norge når han kommer tilbake.

I tillegg til dette kommer potensielt karantenehotell i utlandet og i Canada, kostnaden for koronatester og resten av reisekostnadene. Usikkerheten rundt koronasituasjonen i Norge og verden gjør det umulig å sette opp et sikkert regnestykke på hva det kommer til å koste han.

Andersen har selv gjort et anslag på 9000 kroner dersom han kan reise til Danmark.

Andersen fikk også vite noen få uker før ferien at han ikke fikk sommerjobben som han hadde regnet med. Dersom alle disse kostnadene kommer på toppen av hverandre, kan de sette studenten i en vanskelig økonomisk situasjon.

Oliver Gilberg Andersen fikk ikke sommerjobb dette året, noe som vil gjøre det vanskelig å legge den økonomiske kabalen.

Kan ikke utveksle biometri

Canada har ingen visumkontor i Norge, og innsamlingen av biometrisk informasjon må skje ved ett av disse. På Canada sin liste over innsamlingspunkter står, blant andre, disse lokasjonene:

  • Stockholm, Sverige
  • Helsingfors, Finland
  • Reykjavík, Island
  • London, Storbrittania

FAKTA

Hva er biometri?

  • Biometri brukes for å bekrefte eller fastslå identitet.
  • Biometriske kjennetegn er unike kjennetegn som utgår fra kroppen, som også er permanente eller stabile over tid.

Eksempler på biometriske kjennetegn:

  • Fingeravtrykk, håndavtrykk, ansiktsform, netthinne- eller irisavlesning er kjente.
  • Kan også f.eks. være: DNA, stemmegjenkjenning eller tastefrekvens på tastatur.

Kilde: Datatilsynet «Biometri»

På spørsmål om Norge kan utveksle biometrisk informasjon med andre land svarer Utlendingsdirektoratet (UDI) Khrono i en e-post:

«Vi kan ikke innhente biometri på vegne av andre land og sende dette. Vi kan bare hente inn biometri på personer som søker tillatelser til Norge.»

Seniorrådgiver i Politidirektoratet (POD) Frøy Løvåsdal bekrefter også at Politiet ikke kan oppta biometriske data på vegne av Canada i slike tilfeller over en e-post til Khrono.

Studieavdelingen ved NMBU har informert Andersen om at han kan innhente biometrisk informasjon i København. I så fall kan han spare noen penger på å bo hos sin danske familie.

Men ingen danske lokasjoner står på Canada sin liste over innsamlingssteder. Dersom informasjonen fra NMBU er feil, må han reise til en av de øvrige lokasjonene.

Khrono har også tatt kontakt med den canadiske ambassaden i Norge, og henvendelsen har blitt videreformidlet til Immigration, Refugees and Citizenship Canada, som er det ansvarlige departementet. Det er ennå ikke kommet noe svar.

Karantene etter karantene

Andersen har dansk og new-zealandsk statsborgerskap, men har vokst opp og er bosatt i Ås. I dag må alle innreisende som kommer fra røde land sitte 10 dager i karantene. Dersom dette kan regnes som en nødvendig reise slipper en å tilbringe tiden på karantenehotell.

Det blir jo karantene etter karantene etter karantene. Jeg har allerede tretti dager i karantene, så jeg har på en måte fått nok.

Oliver Gilberg Andersen

— Selv om jeg har norsk personnummer og bostedsadresse, så må jeg på karantenehotell i Norge. Det er jo litt dyrt. Nesten rett etter det må jeg teste meg på nytt, for å så reise til Canada og sitte i karantene igjen.

Fra 27. mai ble det gjort lettelser i innreiserestriksjonene og endringer i karantenehotellordningen. Disse endringene kan gjøre at Andersen slipper karantenehotell i Norge, avhengig av smittetallet i landet han reiser fra.

Utvekslingen skal bli et lyspunkt

— Jeg fikk høre at det var en ledig gratisplass i Canada, så jeg tok den muligheten og tenkte: «Det går jo fint, null stress», sier Andersen.

Han poengterer også at Canada er et utrolig kult sted for en biologistudent å besøke.

Midt i eksamensperioden sitter Oliver Gilberg Andersen og bekymrer seg over om det blir mulig å gjennomføre utveklsingen til Canada.

— Jeg vet at et annet universitet NMBU samarbeider med i Canada har sagt at de har stengt ned og ikke skal ta imot studenter til høsten. Så jeg venter litt på at det skal skje med Acadia også. Jeg er med i Erasmus studentnettverk, så jeg kjenner mange internasjonale. Blant annet en fra Acadia, så han har gitt meg oppdateringer. Nå er de i lockdown.

I likhet med mange andre studenter har pandemien hatt en negativ påvirking på studiehverdagen til Andersen. Utvekslingen har vært det eneste han har sett fram til det siste semesteret.

— Jeg har hatt et skikkelig «lei av korona-semester», dette har ikke vært mitt mest engasjerte semester. Så da har det å kunne dra på utveksling vært noe som har motivert meg til å stå. Jeg har tenkt: «Bare stå, så kan du dra til Canada». Så det blir kjipt hvis utvekslingen ryker.

Powered by Labrador CMS